Spouwmuurisolatie Antwerpen

Spouwmuurisolatie Antwerpen

In heel Europa komt steeds meer aandacht voor het verbruik van fossiele brandstoffen, en wordt gezocht naar methoden waarmee dit verbruik beperkt kan worden. Eén van de mogelijkheden is om woningen beter te isoleren. Het na-isoleren van bestaande panden brengt echter aardig wat kosten met zich mee. De methode die de minste investering vraagt is het isoleren van de spouwmuren. Een spouwmuurisolatie is over het algemeen binnen een dag af te ronden door één van onze professionals uit Antwerpen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een spouwisolatie? Bent u benieuwd naar de diverse soorten isolatiemateriaal die wij daarvoor kunnen inzetten? Of hebt u een vraag over de kosten? Vul dan het contactformulier in. Wij sturen u dan meerdere offertes van specialisten uit uw regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijk vrijblijvend diverse offertes
Hoe groot is de te isoleren oppervlakte in m2 (schatting)?

Gewenste soort isolatie (*)

Is uw spouwmuur al eens geïsoleerd of geverfd? (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Wat voor afwerking wenst u? (*)
Betreft het een plat dak, of een hellend dak? (*)

Omschrijving van uw opdracht (*)

Gelieve dit veld leeg te laten.

Verhoogde isolatiewaarde

Wanneer u de spouw laat afdichten met pur, pir of EPS parels, dan zorgt u voor een verhoogde isolatiewaarde van uw muren. Hoe sterk deze waarde stijgt is met name afhankelijk van de breedte van de spouw, en minder van het isolatiemateriaal waar u voor kiest. De meeste woningen in Antwerpen hebben een spouwmuur breedte van ongeveer 6 centimeter. Laat u deze spouwmuur isoleren, dan zal de Rc-waarde (isolatiewaarde van de stenen + het isolerend materiaal) stijgen tot ongeveer 1.7. Dit is een stuk hoger dan de waarde van een ongeïsoleerde muur (0.38). Jaarlijks zult u dan ook aanzienlijk op de stookkosten besparen.

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Antwerpen de vraag of het wel mogelijk is om hun woning te na-isoleren. Het is namelijk afhankelijk van de bouwjaar van het pand of het mogelijk is deze van spouwmuurisolatie te voorzien. U kunt over het algemeen rekening houden met de volgende regels:
– Gebouwd voor 1920: geen spouwmuur.
– Gebouwd tussen 1920-1975: wel een spouw, spouwisolatie mogelijk.
– Gebouwd na 1975: wel een spouwmuur, maar al geïsoleerd. Na-isoleren niet nodig.

Vraag eventueel één van de specialisten uit ons netwerk om de afstand tussen binnen- en buitenmuur te controleren. Zo bent u zeker of er een spouw zit of niet.

Vochtbestrijding

Naast een betere warmte-isolatie, zorgt het na-isoleren van de spouwmuur ook voor een verbeterde vochtbestrijding. Het meeste vocht in muren wordt veroorzaakt door optrekkend vocht vanuit de funderingen, en water dat door de stenen van de muur naar binnen komt. Het aanbrengen van pur, pir of EPS parels zorgt ervoor dat het vocht geen kans meer krijgt om tot aan de binnenmuur door te trekken. Wilt u een optimale vorm van vochtbestrijding bereiken? Combineer de spouwisolatie dan met het impregneren van de muur. Dankzij een goede vochtbestrijding zorgt u voor een behoud van de kwaliteit van de stenen, en blijft de luchtvochtigheid in huis meer stabiel.

spouwmuur isoleren

Vrijblijvende offertes

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? De adviseurs uit ons netwerk staan voor u klaar. Door het invullen van ons bovenstaande contactformulier kunt u meerdere offertes aanvragen van isolatiespecialisten uit uw regio. Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

spouwmuurvervuiling

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het is relatief eenvoudig om de spouwmuur te isoleren. Een na-isolatie kan dan ook al binnen een dag worden uitgevoerd. Voor een standaard spouwmuurisolatie zonder problemen rekenen wij ongeveer zeven tot acht uur. De klus begint met het boren van gaten in de voegen van de gevel. Deze boorgaten zullen op maximaal 80 centimeter afstand van elkaar bevinden, en bovendien op elke gevelkruising geplaatst worden. Wanneer alle gaten zijn geboord, dan worden deze gevuld met het door u gekozen isolatiemateriaal. Wij kunnen onder andere EPS parels, PUR en minerale wol toepassen als isolatielaag. Het vullen van de spouwmuur zal een aantal uur in beslag nemen. Als het materiaal is geplaatst, dan zullen de isolatie-experts uit Antwerpen de muur boorgaten weer dichten, zodat het vooraanzicht niet verstoord wordt.

Extra toepassingen

Bevindt zich onder uw woning een kruipkelder en bent u van plan de spouwmuur te isoleren? Dan zal er voordat er begonnen wordt met de isolatie, enkele ventilatieroosters moeten worden geïnstalleerd. Deze ventilatieroosters zorgen ervoor dat lucht en vocht uit de kruipruimte nog steeds naar buiten kan, en geen vochtproblemen veroorzaakt in de spouwmuur. Het plaatsen van ventilatieroosters kan eveneens op de dag zelf. Een tweede aanvullende toepassing wordt uitgevoerd wanneer u in een twee onder één kap woning woont, en uw buren geen spouwisolatie willen. In dit geval zullen wij door enkele kleine gaten spouwborstels naar binnenbrengen. Deze lijken op pijpenragers, die uitzetten zodra zij zich in de spouw bevinden. Door de spouwborstels kan het isolatiemateriaal niet verzakken, of zich verspreiden naar de spouwmuur van de buren.

Welke muren zijn niet geschikt?

Voordat de specialisten de spouwmuur kunnen na-isoleren zijn er verschillende voorwaarden waaraan de muur moet voldoen. Het is natuurlijk belangrijk dat er een spouwmuur is, maar ook dat er geen spouwmuurvervuiling heeft plaatsgevonden. Andere voorwaarden waaraan uw woning in Antwerpen moet voldoen zijn ten eerste een goede gevelkwaliteit: wanneer waterdamp niet uit de gevel kan ontsnappen door een gevelimpregnatie, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de spouwmuurisolatie. Een tweede eis is een uitstekende staat van het voegwerk, het dak en de dakgoten. Dit heeft met name te maken met het voorkomen van lekkend regenwater. Tot slot is ook een juiste ventilatie van de kruipruimte noodzakelijk. Wanneer aan één of meerdere van deze voorwaarden niet kan worden voldaan, dan zullen wij een spouwmuurisolatie afraden.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Antwerpen vragen over de termen die zij tegenkomen, wanneer zij onderzoek doen naar een spouwmuurisolatie. Eén van de veel bevraagde termen is het begrip spouwmuurvervuiling. Met spouwmuurvervuiling doelen wij op een spouwmuur waarin zich cementresten, zand, puin en ander afval bevindt. Wanneer de spouw niet volledig leeg is, dan zal het effect van de spouwisolatie te niet worden gedaan. Het is dan ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat u de spouw laat schoonmaken voor het na-isoleren. Dit kan door enkele stenen te verwijderen en dan de spouwmuurvervuiling weg te halen. Is het niet mogelijk om de spouwmuurvervuiling op te lossen? Kies dan voor een gevelisolatie aan de buitenzijde van de muur. De gevelisolatie brengt wel hogere kosten met zich mee.

spouwisolatie Antwerpen

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Voor het na-isoleren van de spouw kunnen de medewerkers van onze isolatiefirme gebruik maken van meerdere soorten materialen. Isolatiematerialen die wij met name voor deze klus inzetten zijn EPS parels, PIR en een vloeibare variant van polyurethaan. Het voordeel van alle soorten is dat deze in vloeibare vorm in de spouw te spuiten zijn. Dankzij deze techniek is de spouwisolatie binnen een dag uit te voeren, en geniet u snel van een optimaal wooncomfort. Voor welk isolerend product u het beste kunt kiezen is afhankelijk van uw budget en de eisen die u aan de spouwkisolatie stelt. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

spouw isoleren Antwerpen

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

Wanneer u hebt besloten een spouwisolatie toe te passen bij uw woning of bedrijfspand in Antwerpen, dan moet u vervolgens een keuze maken voor het isolatiemateriaal. Hierbij maakt u ten eerste een keuze voor isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde is per materiaal verschillend, en hangt met name af van de dikte van de spouw. Daarnaast zijn er andere eigenschappen die per product verschillen. Hebt u bijvoorbeeld behoefte aan een verbeterde geluidsisolatie? Dan moet u voor een ander product kiezen dan wanneer u de focus wilt leggen op de kierafdichting. Wij garanderen dat de spouwisolatie altijd vele voordelen oplevert, ongeacht het materiaal.

spouwmuurisolatie plaatsen

Premie

Het isoleren van de spouwmuren kost niet veel geld, maar u kunt de prijzen nog verder naar beneden halen door een premie aan te vragen bij de netbeheerder. Deze premie is €6,- per vierkante meter. Om deze vergoeding te verkrijgen dient de isolatie wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo moet uw huis voor 2006 zijn aangsloten op het elektriciteitsnet van de huidige netbeheerder, en moet de spouwbreedte minimaal 5 centimeter zijn. Bovendien dient u bij de klus de hele spouwmuur te laten vullen. Tot slot is het een voorwaarde dat de spouwisolatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde aannemer uit Antwerpen.

oude spouwmuurisolatie vervangen

Spouwmuurisolatie verwijderen

Wist u dat het mogelijk is dat de spouwmuurisolatie van vroeger ondertussen kan zijn verzakt? Met name steenwol en schuim kunnen na verloop van tijd verzakken en zorgen voor een groot aantal problemen. Onder andere schimmel en vochtplekken zijn de mogelijke gevolgen van een verouderde spouwisolatie. Het is daarom een optie om de oude isolatie te verwijderen. Wij adviseren om hiervoor de hulp van een erkend vakman uit Antwerpen in te zetten. Deze kan met een speciaal soort stofzuiger de materialen verwijderen en zo zorgen dat uw spouw klaar is voor een eventuele nieuwe isolerende laag, die de isolatiewaarde zal optimaliseren.

Zelf spouwmuur isoleren

Regelmatig krijgen de specialisten uit Antwerpen de vraag of het een optie is zelf de spouwisolatie af te handelen. Het antwoord hierop is eenvoudigweg: nee. Het eigenhandig uitvoeren van een spouwmuurisolatie brengt een groot aantal risico’s met zich mee. Zo is een risico bijvoorbeeld dat het isolerende materiaal niet overal in de spouw terecht komt. Dit heeft tot gevolg dat er koudebruggen blijven bestaan, waardoor de isolatiewaarde uiteindelijk niet verbetert. Daarnaast is het mogelijk dat u bij het eigenhandig uitvoeren van de klus de gevel onherstelbaar beschadigt, wat de prijswaarde van uw pand aardig kan laten zakken.

spouwmuur isoleren

Prijs isoleren spouwmuur

De prijs voor het isoleren van de spouw is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste hierbij is het isolatiemateriaal waar u voor kiest. Zo is de prijs voor het laten inspuiten van pur en pir lager dan de prijs voor speciale EPS parels. Daarnaast wordt de prijs bepaald door de breedte van de spouwmuur, maar ook door het oppervlak van de gehele gevel. Zo kost een spouwmuurisolatie van een tussenwoning ongeveer €800,- (zonder subsidie), terwijl het isoleren van muren met pur bij een vrijstaande woning in Antwerpen kan oplopen tot €3000,-. Dankzij de grote aandacht voor milieuvriendelijkheid vanuit de Vlaamse overheid, is het echter mogelijk om voor de spouwmuurisolatie subsidie aan te vragen. Hiermee kunt u de kosten voor het na-isoleren sterk verlagen.

Woningtype Oppervlak (m2) Prijs
Vrijstaand 160 €2400,-
Twee onder één kap 110 €1650,-
Hoekwoning 90 €1350,-
Tussenwoning 70 €1050,-
Flat (appartement) 30 €450,-
Prijs spouwmuur isoleren Antwerpen

Terugverdientijd

Het voordeel van alle manieren van isoleren is dat u na verloop van tijd de investering terug kunt verdienen door de besparing op de stookkosten. Voor een spouwmuurisolatie geldt dat deze terugverdientijd op ongeveer vier jaar ligt. Dit betekent dat u na deze periode eigenlijk geldt zult verdienen met de isolatie van de muren. De berekening van deze terugverdientijdperiode is gebaseerd op de prijspeil voor gas in 2015/2016 en op basis van een gemiddelde warmte van 16.5 graden in huis (dag en nacht). Op de lange termijn zal deze besparing per jaar iets minder worden, kiest voor de isolering van de gevel voor het beste resulaat op langere termijn.

Spouwmuurisolatie offerte Antwerpen

Offertes vergelijken

Een spouwmuurisolatie moet goed en grondig worden uitgevoerd, en kan daarom ook alleen door specialisten uit Antwerpen worden afgehandeld. Hebt u vragen over welk isolatiemateriaal u het beste kunt toepassen (pur, pir of EPS parels)? Of wilt u weten welke methode de specialisten gebruiken voor het isoleren van de muren? Hebt u behoefte aan een inzicht in de kosten? Stel dan uw vragen aan ons via het contactformulier. Wij beantwoorden uw hulpvraag spoedig en sturen u meerdere offertes toe. Vergelijk deze zelf op basis van prijs en aanbod en kies zo voor de specialist die bij u past. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

Gevelisolatie

Gevelisolatie Antwerpen
Naast een spouwmuurisolatie zijn er nog vele andere manieren waarop onze professionals uit Antwerpen uw pand kunnen isoleren. Een gevelisolatie is daarvan de meest dure, maar ook de meest effectieve methode. Op de lange termijn zal een isolering van de gevel dan ook de meeste voordelen opleveren. Omdat de gevelisolatie een hogere investering vraagt, raden wij aan altijd eerst de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken.

Dakisolatie

Dakisolatie Antwerpen
Hebt u een ruim budget, dan is ook een dakisolatie van uw pand in Antwerpen een goede optie. De prijs voor het na-isoleren van het dak is relatief hoog, een dakisolatie biedt echter vele andere voordelen naast een verhoogde warmte-isolatie. Zo zal een geïsoleerd dak tevens zorgen voor een verbeterde geluidsisolatie en heeft het onder andere een brand- en vochtwerende werking. De kosten zijn relatief laag.

Vloerisolatie

Vloerisolatie Antwerpen
Een vloerisolatie wordt door veel mensen verward met een bodemisolatie. Om het verschil te verduidelijken: bij een vloerisolatie plaatsen wij isolatieplaten aan de onderzijde van de vloer, wat zorgt voor een verminderd warmteverlies. Bij een bodemisolatie is het doel om optrekkende kou en vocht tegen te houden. Eventueel is het een optie om zelf de bodemisolatie uit te voeren. De kruipkelder moet dan wel hoger dan 50 centimeter zijn.

Kruipruimte

Kruipruimte isolatie Antwerpen
Naast de vloer kunnen wij ook de kruipruimte van isolatie voorzien. Hiervoor zijn vele isolatiematerialen beschikbaar zoals pur, schelpen, zand, eps-parels of thermoskussens. Welk materiaal het meest geschikt is voor de isolatie is afhankelijk van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld optrekkend kou bestrijden, of is de isolering meer gericht op een stabiele luchtvochtigheid in huis? Wij garanderen altijd een verbeter wooncomfort.