Dakisolatie

Dakisolatie

Dakisolatie is een goede manier om jaarlijks tot ruim €700,- per jaar op de energiekosten te besparen. Bovendien verliest u minder warmte, waardoor het een stuk aangenamer aanvoelt. In de zomer houdt de isolatie ook nog eens de warmte tegen, waardoor het juist koeler blijft en u een stuk comfortabeler slaapt. Ook uw dak isoleren?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de offertes van verschillende isolatiespecialisten in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Twijfelt u over dakisolatie? Op deze pagina leest u wat uw dak isoleren u oplevert en wat de grootste voordelen zijn. Ook vindt u hier informatie over de gemiddelde kosten en de vele mogelijkheden. Tot slot geven we u ook informatie over eventuele premies die u hiervoor kunt aanvragen!

Waarom het dak isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom het slim is om uw dak te isoleren. Allereerst omdat dit uw wooncomfort enorm verhoogt. Minder warmteverlies zorgt bovendien voor een lagere energierekening: u kunt tot wel €750,- per jaar besparen! Daar komt nog bij dat dit alles een positief effect heeft op de woningwaarde. Je verhoogt de woningwaarde met ongeveer 75% van de geïnvesteerde kosten.

Dit zijn de grootste voordelen van het plaatsen van dakisolatie:

 • Met dakisolatie bespaart u tot wel €750,- per jaar op de energiekosten.
 • Isolatie zorgt voor een aangename binnentemperatuur.
 • Als u uw dak laat isoleren dan verhoogt u de waarde van uw woning.
 • Dakisolatie vermindert de CO2-uitstoot, waardoor het een milieubewuste keuze is.

Dakisolatie: prijs

Wat een dak isoleren kost is afhankelijk van een aantal factoren.

Heeft u een hellend dak? Als u deze langs binnen laat isoleren betaalt u ongeveer €25,- tot €50,- per m², afhankelijk van het isolatiemateriaal. Voor isoleren langs buiten liggen de kosten iets hoger: rond de €40,- tot €60,- per m².

Een alternatief voor dakisolatie is zoldervloerisolatie. Hiervoor betaalt u ongeveer €25,- tot €35,- per m².

Heeft u een plat dak? Dan betaalt u tussen de €30,- tot €40,- voor isolatie langs binnen, en ongeveer €70,- tot €115,- voor isolatie langs buiten.

Wat isoleren? Gemiddelde prijs per m²* Omschrijving
Hellend dak €25,- tot €50,- Langs binnen
€40,- tot €60,- Langs buiten
Plat dak €30,- tot €40,- Langs binnen
€70,- tot €115,- Langs buiten
Zoldervloer €25,- tot €35,-
*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, maar excl. kosten voor afwerking. Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes.

Bespaar tot wel €750,- per jaar met dakisolatie!

Vind snel een vakman bij u in de buurt en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Gratis offertes vergelijken

Dakisolatie plaatsen: de mogelijkheden

Als u uw dak wilt laten isoleren, dan zijn er verschillende manieren om dit toe te passen:

 • Langs binnen: de vakman plaatst isolatie tegen de binnenkant van het dak.
 • Langs buiten: isolatie wordt aan de buitenkant van het dakbeschot geplaatst.
 • Zoldervloerisolatie: hierbij isoleert u de zoldervloer als alternatief.

Welke techniek de beste optie is, is afhankelijk van uw voorkeuren, budget en daktype. Als u twijfelt dan geeft een isolatiespecialist u een persoonlijk advies.

Op zoek naar een vakman in uw regio? Vergelijk gratis offertes en vind snel de goedkoopste vakman!

Dakisolatie langs binnen

Dakisolatie langs binnen wordt vooral veel gedaan bij hellende daken. Via de zolder is de binnenkant van het dak namelijk gemakkelijk te bereiken, dus het plaatsen is snel en goedkoop.

Hoe werkt het?

De vakmannen plaatsen het gewenste isolatiemateriaal tegen de binnenkant van het dak. Dit werken ze af met gipsplaten of gyprocwerken zodat de zolder er netjes afgewerkt uitziet en het materiaal niet aangetast wordt door bijvoorbeeld vocht. Geschikte isolatiematerialen zijn PUR-isolatieschuim, EPS-platen of minerale wol.

Deze methode is geschikt als u een zolder heeft die u gebruikt als verblijfsruimte. Gebruikt u de zolder helemaal niet, dan is het slim om te investeren in zoldervloerisolatie. Zo voorkomt u namelijk dat er warmte aan de zolder verloren gaat.

dakisoleren langs buiten

Dak isoleren langs buiten

Een tweede optie is isolatie langs buiten. Dit kan zowel bij platte als hellende daken, maar wordt in de praktijk vooral bij platte daken uitgevoerd. Het heeft een groot voordele ten opzichte van isolatie langs binnen: u hoeft namelijk geen leefruimte in te leveren. Een bijkomend voordeel is dat uw dakconstructie hiermee goed beschermd is tegen vocht en andere weersinvloeden.

Bij dakisolatie langs buiten verwijderen de vakmannen eerst de dakbedekking. De isolatiespecialist plaatst het materiaal daarna op de dakspanten aan. De volgende stap is het maken van een onderdak: dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet wordt aangetast. Na het plaatsen van de nieuwe tengellatten wordt de dakbedekking weer teruggeplaatst.

dakisolatie zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Als u de zolder niet gebruikt als verblijfsruimte, dan is het zonde als u wel energie verbruikt om de zolder te verwarmen. In dat geval is het slim om te investeren in zoldervloerisolatie. Dit houdt in dat de vakman isolatie op het vloeroppervlak plaatst. Hoewel de techniek verschilt, levert dit dezelfde voordelen op: een mooie besparing op de energiekosten en een hoger wooncomfort.

Wanneer is zoldervloerisolatie geen optie?

Als u de zolder gebruikt als slaap- of werkkamer en u deze ruimte wilt verwarmen, dan is het onverstandig om de zoldervloer te isoleren.

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren is een goede manier om uw wooncomfort te verhogen. Er zijn verschillende manieren om platte daken te isoleren.

 • Isolatie wordt aan de binnenkant van het dak geplaatst. Deze techniek wordt maar weinig toegepast, omdat het de kans op beschadigingen vergroot.
 • De vakman plaatst de dakisolatie op het dakbeschot maar onder de dakbedekking.
 • De dakisolatie wordt geplaatst bovenop de dakbedekking geplaatst, dit wordt afgedekt met ballast, zoals stenen, grind of tegels.

De tweede techniek wordt vooral toegepast bij daken die regelmatig belopen worden. In dat geval is het belangrijk dat het materiaal drukvast is en goed bestand is tegen vocht.

Hellend dak isoleren

Een hellend dak isoleren wordt meestal langs binnen gedaan omdat dit een stuk gemakkelijker, sneller en goedkoper is.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om een hellend dak te isoleren langs buiten, omdat u hiermee geen leefruimte inlevert. De vakman verwijdert dan eerst de dakpannen, waarna de isolatie op het dakbeschot geplaatst wordt. Dit verhoogt het dak uiteindelijk enkele centimeters.

Kiest u voor isolatie van binnenuit, dan heeft u onder meer de keuze uit glaswol, PUR-spuitisolatie en EPS-platen.

Als u uw schuine dak isoleert van buitenaf, dan wordt hier meestal isolatieplaten van polyurethaan voor gebruikt. Deze bieden een hoge isolatie en zijn bovendien goed bestand tegen vocht.

Wilt u uw dak laten isoleren door een vakman?

Vind eenvoudig en snel een isolatie expert in uw regio en bespaar!

Gratis offertes vergelijken

Isolatiematerialen voor daken

Wilt u dakisolatie plaatsen? Dan kiest u zelf welk materiaal u hiervoor wilt gebruiken.

Voor dakisolatie worden de volgende materialen gebruikt:

 • PIR: dit biedt een uitstekende isolatiewaarde van 0,22: hoe lager deze waarde, hoe beter. Het kan daarom dun aangebracht worden. Hierdoor wordt het vaak gebruikt bij dakisolatie langs binnen. PIR wordt voornamelijk gebruikt in de vorm van isolatieplaten.
 • PUR: de isolatiewaarde van PUR is 0,23 tot 0,28 en isoleert daarmee bijna net zo goed als PIR. Het gebruikt in verschillende vormen, zowel als spuitisolatie als isolatieplaten.
 • Glaswol: het voordeel van glaswol is dat het een goedkope optie is. Het wordt gemaakt van gerecycleerd glas en wordt vooral in de vorm van platen gebruikt. De isolatiewaarde is ongeveer 0,31 tot 0,44. Dat betekent dat u het iets dikker moet aanbrengen en dus iets meer ruimte verliest.
 • Isolatieplaten: er zijn heel veel verschillende platen verkrijgbaar, onder meer platen van EPS en PIR worden regelmatig gebruikt. Natuurlijk verschilt de isolatiewaarde enorm, afhankelijk van het gekozen materiaal.
 • Natuurlijke isolatiematerialen: materialen zoals kurk, hennep, stro of schapenwol bieden allen een goede isolatiewaarde. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar het voordeel is dat natuurlijke materialen een hele milieubewuste keuze zijn. Daar komt nog bij dat sommige materialen, zoals schapenwol, ook nog luchtzuiverende eigenschappen hebben!

dakisolatie isolatiemateriaal

Dakisolatie dikte: wat is nodig?

Let bij de keuze van het materiaal op de prijs en op de isolatiewaarde. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe dunner het materiaal wordt aangebracht. Dat is natuurlijk van belang als u kiest voor dakisolatie langs binnen, omdat dit bepaalt hoeveel leefruimte u inlevert.

Hoe dik de dakisolatie moet worden aangebracht is dus helemaal afhankelijk van het materiaal dat u kiest. Gemiddeld wordt glaswol zo’n 14 tot 16 centimeter dikte aangebracht, terwijl u bij PUR voldoende hebt aan een dikte van 9 tot 11 centimeter.

Bij het bepalen van de dikte moet u rekening houden met de R-waarde. Dit is de warmteweerstand van een bepaalde dikte van het materiaal. Als u een dakisolatiepremie wilt aanvragen dan moet u voldoen aan een minimale R-waarde.

Is dakisolatie verplicht?

Hoe zit het precies met de dakisolatienorm: is dakisolatie in 2020 verplicht? Ja: alle woningen die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet moeten per 2020 voldoen aan een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W.

Huizen gebouwd na 2006 voldoen al aan deze norm. Voldoet uw dak hier op dit moment niet aan, dan is het plaatsen van dakisolatie inderdaad verplicht.

Wat gebeurt er als mijn dak niet geïsoleerd is?

Als u niet voldoet aan de norm dan kunt u hiervoor strafpunten ontvangen. U krijgt dan de kans om alsnog dakisolatie te plaatsen. Gebeurt dit niet dan kan het zijn dat het pand uiteindelijk onbewoonbaar verklaard wordt.

Premies voor dakisolatie

Laat u uw dakoppervlak isoleren?

Goed nieuws: mogelijk heeft u recht op een mooie premie. Voor dakisolatie zijn verschillende opties. U kunt onder meer de overkoepelende renovatiepremie aanvragen als uw huis minimaal 30 jaar oud is. Dit is van 20% of 30% van de totaalprijs. Daarnaast biedt uw netbeheerder ook een aantal premies aan, zoals de totaalrenovatiebonus.

Meer weten?
Op vlaanderen.be vindt u een handig overzicht van alle beschikbare premies.

Dak isoleren: handige tips!

Wilt u binnenkort uw dak isoleren? Hieronder hebben we een paar tips voor u opgesteld, zodat u weet waar u rekening mee moet houden.

 • Laat u persoonlijk informeren door een vakman als het gaat om de keuze voor het materiaal. Vindt u geluidsisolatie bijvoorbeeld ook heel belangrijk, dan kunt u beter kiezen voor rotswol dan PUR-isolatieschuim. Zo kiest u een materiaal dat voldoet aan al uw wensen.
 • Op zoek naar een vakman? Kies dan iemand bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere isolatie experts zodat u verzekerd bent van het beste aanbod! U bespaart zo tot wel 40%.

dakisolatie vakman

Dak laten isoleren? Bespaar op de kosten!

Isoleer uw dak en bespaar jaarlijks op de energiekosten! U laat dit best uitvoeren door een isolatiespecialist zodat u verzekerd bent van de hoogste isolatiewaarde. Bovendien weet u dan zeker dat het materiaal correct geplaatst is en dat er geen problemen ontstaan. Op zoek naar een vakman bij u in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk meerdere offertes ontvangt. Vergelijk de verschillende experts en kies voor de vakman met het beste aanbod: zo bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is ook nog eens helemaal vrijblijvend, zodat u nergens aan vast zit. Start vandaag nog met vergelijken en bespaar!

Gratis offertes vergelijken