nadelen spouwmuurisolatie

Nadelen van spouwmuurisolatie

Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan is de kans groot dat uw woning geen spouwmuurisolatie heeft. Het isoleren van de spouwmuur is een investering die een grote energiebesparing met zich meebrengt. Tijdens de spouwmuurisolatie maakt men kleine gaatjes in de voegen. Via deze gaatjes spuit men isolatiemateriaal in de spouwmuur. Naderhand dicht men alles weer netjes. Deze vorm van isoleren klinkt ideaal. Toch heeft spouwmuurisolatie een aantal nadelen. Het isoleren van de spouw is niet geschikt voor iedere gevel. In dit artikel leggen wij u precies uit wat de nadelen zijn en wanneer die nadelen voor u van belang zijn.

Spouwmuur vervuiling

Voordat de specialist de spouwmuurisolatie uitvoert, kijkt men of de spouwmuur is vervuild. Als dit het geval is wordt het isolatiemateriaal tijdens het isoleren ongelijkmatig verdeeld in de spouw. Hierdoor kunnen zogenaamde koudebruggen in de isolatie ontstaan. Dit zijn plaatsen waar de isolatie is onderbroken. Dit zorgt in de winter voor koudeverliezen. Daarnaast trekken koudebruggen vocht- en schimmelproblemen aan. Iets wat u absoluut wilt voorkomen. Het is uiteraard een optie om de vervuiling uit de spouwmuur te laten verwijderen. Bij hardnekkige cementbaarden door slordig metselwerk is dat echter vaak een stuk lastiger.

Geschilderde gevels

Bij geschilderde muren moet u er op letten dat de muurverf damp-open moet zijn. Dit geldt gelukkig voor de meeste muurverven, maar er zijn altijd nog uitzondering. De geschilderde bakstenen mogen dus nooit damp dicht zijn. Heeft u dus een geschilderde gevel? Dan is een nadere inspectie door een specialist altijd nodig. Via ons contactformulier vraagt u vrijblijvende offertes aan.

Strengpers stenen en verblendstenen

Bij oudere woningen treft men nog wel eens strengpers- of verblendstenen aan. Deze strengpers stenen zijn minder goed bestand tegen vorst. Als het gaat vriezen na een natte periode, bevriest het vocht in de muren. Hierdoor ontstaan er barsten. Isolatie van de spouwmuur is bij strengpers- en verblendstenen dus lastig. De isolatie in de spouwmuur houdt de warmte vanuit de woning tegen. Deze warmte helpt normaal gesproken bij het uitdrogen van de muur. Advies is om muren van strengpers stenen of verblendstenen van buitenaf te isoleren of te impregneren. Naast de strengpers stenen en verblendstenen zijn er nog meer types die aandacht vereisen bij eventuele isolatie, zoals de geglazuurde variant.

Geglazuurde bakstenen

Geglazuurde bakstenen zijn in de fabriek van een extra glazuurlaag voorzien. Ondanks dat het er elegant uitziet, brengt de geglazuurde variant wel nadelen met zich mee voor de isolatie. Het glazuur zorgt ervoor dat de muur minder goed kan ademen. Hierdoor is het mogelijk dat er achter de glazuurlaag vochtophopingen ontstaan. Gaat het vriezen? Dan zorgt het bevriezen van dit vocht ervoor dat de glazuurlaag kapot springt. Deze nadelen wilt u natuurlijk voorkomen. Bestaat de gevel uit geglazuurde stenen, dan is spouwmuurisolatie moeilijk, aangezien het ‘ademen’ dan nog meer wordt belemmerd. Wel is het handig om een specialist in te schakelen ter controle.

spouwmuurisolatie

Mortelresten in de spouw

Het volgende aandachtspunt is eventuele vervuiling en mortelresten in de spouwmuur. Door slordig metselwerk liggen er zogenaamde cementbaarden in de spouw. Deze cementbaarden vormen een brug tussen het binnen- en buitenspouwblad. De spouwmuurisolatie wordt dan ongelijkmatig in de spouw verdeeld. Dit is erg nadelig voor spouwmuurisolatie, aangezien deze punten koudebruggen vormen die tot vochtproblemen leiden. Koudebruggen zijn dus de punten in de spouw waar de isolatie is onderbroken, wat leidt tot warmteverlies en eventuele vochtproblemen. Gelukkig kunnen de specialisten in de meeste gevallen de vervuiling uit de spouwmuur halen en is isolatie alsnog mogelijk. Het verwijderen van mortelresten is wel een lastige klus.

geglazuurde bakstenen spouwmuur

Weersomstandigheden

Ook moeder natuur kan zo zijn schade aanrichten door bijvoorbeeld slagregen. Een gevel die sterk is blootgesteld aan slagregen kan een grote hoeveelheid vocht in de schouw bevatten. Dit bemoeilijkt het isoleren. Schade door slagregen kan een aantal oorzaken hebben. Denk aan de staat van het voegwerk en de doordringbaarheid van de muur. Een gevel waar slagregen schade aanricht moet eerst aangepast worden, voordat men op spouwmuurisolatie overgaat. De specialisten vernieuwen de voegen van de bakstenen, of men voorziet de gevel van bekleding of bepleistering. Daarnaast controleren de specialisten de gevel en de stenen goed op vorstbestendigheid. Indien al deze factoren in orde zijn, kan men overgaan tot het isoleren van de spouwmuur.

Duur in de aanschaf

Het isoleren van de spouwmuur brengt een bepaalde kostprijs met zich mee. De kostprijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan het type metselwerk, het gebruikte materiaal voor de isolatie, en de breedte van de spouwmuur. Het is van belang dat er geen mortelresten of andere vervuiling in de spouw zit. Daarnaast moet er bij geglazuurde, strengpers- en verblendstenen goed op gelet worden of spouwmuurisolatie mogelijk is. Ook is er nadere inspectie nodig bij een geschilderde muur. Ondanks dat de kostprijs van spouwmuurisolatie niet heel laag is, is de terugverdientijd maar drie tot vijf jaar. Let goed op eventuele subsidies voor de isolatie van de spouw. Vul snel het contactformulier in en ontdek vrijblijvend de kostprijs van spouwmuurisolatie.

spouwmuurisolatie nadelen

Wilt u uw spouwmuur laten isoleren? Spouwmuurisolatie is ons vak!

Heeft u strengpers, verblendstenen, geschilderde of geglazuurde bakstenen? Laat dan de spouwmuur en de gevel inspecteren!