Spouwmuurisolatie Mechelen

Spouwmuurisolatie Mechelen

Wilt u graag bijdragen aan een beter milieu, of besparen op uw energiekosten, maar hebt u maar een beperkt budget om dit te doen? Dan is een spouwmuurisolatie een goede keuze voor u. Bij het na-isoleren van de spouwmuur wordt de spouw achter de gevel volgespoten met een vloeibaar isolatiemateriaal, dat ervoor zorgt dat de warmte langer binnenshuis blijft, waardoor u minder fossiele brandstoffen verbruikt. Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor een spouwisolatie bij uw woonhuis of bedrijfspand in Mechelen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij beantwoorden uw hulpvragen spoedig en sturen u meerdere offertes toe. Geheel gratis en vrijblijvend. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

Navigeer op deze pagina naar:

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

U kunt natuurlijk alleen een spouwmuurisolatie laten uitvoeren bij uw woning in Mechelen, indien deze over een spouwmuur beschikt. De specialisten uit ons netwerk gebruiken een standaard verdeling aan de hand van het bouwjaar van uw woning. Zo gaan zij ervan uit dat woningen die voor 1920 gebouwd zijn, geen spouw hebben, en dat woningen die na 1975 gebouwd zijn al voorzien zijn van een spouwisolatie. Bij de woningen die tussen deze twee data gebouwd zijn, is er vaak wel sprake van een spouw, maar is deze vaak niet geïsoleerd. U kunt zelf de aanwezigheid van de spouwmuur controleren in een deuropening.

Verhoogde isolatiewaarde

Wie ervoor kiest om de spouwmuur te isoleren, zorgt voor een verhoogde isolatiewaarde van de woning. Deze verbeterde isolatiewaarde heeft directe voordelen zoals een lagere energieprijs, maar ook voordelen op de lange termijn, zoals een betere verkoopwaarde. De isolatiewaarde meten wij met de Rc waarde. Dit draait dan om de isolatie van de spouw en gevel als geheel. De Rc-waarde is afhankelijk van de Rd-waarde: de isolatiewaarde van de PUR, PIR of EPS parels. Uit onderzoek is gebleken dat u met het na-isoleren de Rc-waarde van de gevelmuur kunt doen stijgen van 0.38 naar 1.7. Hiervoor is ongeveer vijf tot zes centimeter PUR of EPS parels nodig.

Vochtbestrijding

Veel van de klanten uit Mechelen geven aan dat zij voor een spouwmuurisolatie kiezen vanwege de aantrekkelijke prijs en de besparing die dit oplevert aan energiekosten. Het is echter tevens een idee om de spouwmuurisolatie toe te passen in het kader van vochtbestrijding. Vochtproblemen die kunnen ontstaan door gebrekkig na-isoleren zijn condens en vochtplekken op de muren. Wanneer u PUR, PIR of EPS parels in de muur laat spuiten, dan wordt condensvorming voorkomen. Bovendien zijn de meeste isolatiematerialen, in ieder geval de parels en vloeibare PUR voorzien van een vochtwerend middel. Hiermee voorkomt u dat vocht via de spouw verplaatst wordt.

spouwmuur isoleren Mechelen

Vrijblijvende offertes

Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor spouwmuurisolatie in uw woning of bedrijfspand in Mechelen? Door het invullen van ons bovenstaande contactformulier kunt u meerdere offertes aanvragen van isolatiespecialisten uit uw regio. Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

Offertes aanvragen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Een spouwmuurisolatie bestaat uit meerdere werkzaamheden. , die allemaal binnen een dag kunnen worden uitgevoerd. De specialisten uit Mechelen zullen op de dag van de spouwisolatie beginnen met het boren van de gaten in de voegen van de gevelmuur. Deze gaten mogen maximaal 80 centimeter van elkaar afzitten, en worden in een speciaal patroon geplaatst. Het boren van de gaten zal wel voor enige overlast zorgen. U kunt daarom overwegen om ergens anders aan het werk te gaan. Als alle boorgaten gemaakt zijn, zullen wij één van de vele soorten isolatiematerialen inspuiten. Wij maken gebruik van zowel vloeibaar PUR, als PIR en EPS isolatieparels. Als de spouw volledig gevuld is, dan zullen wij de boorgaten weer dichten met cement in dezelfde kleur als de voegen of stenen. Zo blijft het aanzicht van uw woning gelijk.

Eventuele extra werkzaamheden

Naast de standaard werkzaamheden zijn er nog enkele additionele klussen op het gebied van de spouwmuurisolatie die wij voor u kunnen uitvoeren. De eerste is het plaatsen van ventilatieroosters. Dit is noodzakelijk zodra er onder uw huis een (ongeïsoleerde) kruipkelder zit. Het vocht en de lucht die hieruit naar boven komen, moeten blijvend worden afgevoerd. Dit kan met behulp van de ventilatieroosters. Wij plaatsen deze roosters vooraf aan de klus, laag bij de grond zodat u hier weinig van ziet. Een tweede extra toepassing is het installeren van spouwborstels in de muur. Dit is nodig wanneer u in een twee onder één kap woning woont, en uw buren geen behoefte hebben aan een spouwisolatie. De specialist uit Mechelen kan u van meer informatie voorzien over deze mogelijkheden, en de prijs die hieraan verbonden is.

na-isoleren van spouw Mechelen

Video: waar op letten bij spouwmuurisolatie?

Welke muren zijn niet geschikt?

Niet elke (spouw)muur is geschikt voor een spouwmuurisolatie. Het is natuurlijk ten eerste noodzakelijk dat er sprake is van een spouwmuur, maar daarnaast zijn er nog enkele andere voorwaarden waaraan de spouwmuur moet voldoen. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de gevel in een goede staat verkeert, en dat de vochtverdamping blijft doorgaan. Zodra u de gevel hebt laten impregneren, kan dit een nadeel vormen voor het na-isoleren van de spouwmuur. Een tweede eis is een goede staat van het dak en de dakgoten. Dit gaat met name om het voorkomen van lekkages. Tot slot vereisen de professionals uit Mechelen dat er geen sprake is van een spouwmuurvervuiling voordat zij de spouwmuren willen na-isoleren. Dit kunnen zij voor u onderzoeken.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Wij spreken van een spouwmuurvervuiling wanneer er puin, zand of cementresten in de spouw zitten. Dit is iets wat na verloop van tijd kan voorkomen door slijtage van de gevel of muur aan de binnenzijde. Een vervuilde spouwmuur is niet goed na te isoleren, omdat het puin ervoor zal zorgen dat de EPS parels of vloeibare PUR geen volledige dichting krijgen. Hierdoor doet dit de isolatie feitelijk te niet. Het is een optie om het vuil te verwijderen. U kunt dit laten doen door een erkend vakman uit Mechelen. Deze zal een aantal stenen uit de muur halen, en zo het vuil verwijderen. Wilt u weten of er sprake is van een spouwmuurvervuiling? Dit is te achterhalen door het meten van het vochtgehalte in de gevel, of door te kijken naar verkleuringen van de stenen.

diverse isolatiematerialen voor spouwisolatie

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Voor het isoleren van de muren kunt u gebruik maken van diverse soorten isolatiematerialen. Materialen die wij onder andere inzetten zijn een vloeibare variant van polyurethaan en zogeheten EPS parels. Deze isolatieparels vermengen wij met lijm, zodat de kans op verzakking zo klein mogelijk blijft. Voor welke soort isolatiemateriaal u het beste kunt kiezen voor de spouwisolatie bij u thuis is afhankelijk van verscheidene factoren. Wij raden aan om de verschillende voor- en nadelen van de materialen met elkaar te vergelijken alvorens u een definitieve keuze maakt. Wij garanderen echter dat voor welk basismateriaal u kiest, uw wooncomfort aanzienlijk zal verbeteren.

keuze isolatiemateriaal voor de spouw

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

Zoals gezegd is het bij de keus voor een isolerend product verstandig om de eigenschappen te bekijken en op basis hiervan het juiste basisproduct te kiezen. Eigenschappen waar u dan onder andere aan moet denken zijn het effect op de geluidsisolatie, de kierafdichting en de vochtbestrijding die de plaatsing van het materiaal oplevert. Met een kierafdichting bedoelen wij een volledige afdekking van de gehele muur. Hebt u zeer hoge eisen aan de isolerende waarde? Dan raden wij aan om in plaats van een spouwmuurisolatie een gevelisolatie te laten uitvoeren door een vakman uit Mechelen. Eventueel leidt een gevelimpregnatie ook tot een verbeterde vochtbestrijding.

spouwmuurisolatie met eps parels

EPS Parels

Wilt u uw spouw in Mechelen zo voordelig mogelijk van isolatie voorzien? Dan is EPS de beste keuze voor u. Deze isolatieparels zijn kleine grijze korrels die via kleine boorgaatjes in de spouwmuur worden gespoten. De experts uit Mechelen zullen de parels besproeien met lijm. Wanneer deze met elkaar in contact komen ontstaat er een vast volume dat de isolatiewaarde verhoogt. Het is belangrijk om de isolatiekorrels door een erkend isolatiebedrijf te laten plaatsen. Als deze korrels niet goed gelijmd worden, dan loopt u risico op koudebruggen. Omdat isolatiekorrels een klein formaat hebben, kunnen specialisten in de kleinste voegen gaten boren die naderhand zodanig weggewerkt worden dat u ze niet kan ontdekken. EPS is dampdoorlaten en ontzettend waterbestendig, maar is minder geschikt als akoestische isolatie.

spouwisolatie met glaswolvlokken

Glaswolvlokken

De isolatiewaarde van glaswolvlokken is vergelijkbaar met die van isolatieparels, waardoor de besparing ook grotendeels gelijk is. Toch ligt de prijs van glaswolvlokken iets hoger, waardoor de terugverdientijd ook langer is. Wij horen het u bijna denken: is er dan eigenlijk een reden om glaswolvlokken te gebruiken? Jazeker! Waar de parels slecht scoren op het gebied van akoestische isolatie, is glaswol uitermate geschikt voor geluidsisolatie. Woont u langs een drukke snelweg of spelen er regelmatig gillende kinderen op straat? Glaswol dempt een groot deel van deze geluiden, waardoor uw wooncomfort verhoogd. Daarbij is glaswol gemaakt van glasscherven en zand. Hierdoor is het materiaal duurzaam en 100% recyclebaar.

steenwolvlokken voor de spouw

Steenwolvlokken

Een andere vorm van minerale wol dat bij spouwmuurisolatie wordt gebruikt, is steenwol. Dit is, net als glaswol, volledig recyclebaar en wordt geproduceerd van vulkanisch gesteente dat onder hoge temperatuur is gesmolten en daarna is verwerkt tot wol. Huizenbezitters die in de jaren ’80 hun spouw hebben geïsoleerd met steenwolvlokken laten deze tegenwoordig vaak vervangen door een beter isolatiemateriaal. Steenwolvlokken hebben namelijk als eigenschap dat het gemakkelijk blijft hangen aan de binnenkant van de spouwmuur. Als dit niet goed wordt aangebracht ontstaan er dus koudebruggen, met vochtproblemen als gevolg. Tegenwoordig zijn de spouwmuurisolatietechnieken echter aanzienlijk verbetert, zodat u zich hier bij steenwol geen zorgen om hoeft te maken.

pur schuim voor de spouwmuur

PUR-schuim

Eén van de meest populaire isolatiematerialen in Mechelen is PUR-schuim. Dit is een HR++ materiaal dat u de grootste besparing oplevert. Het biedt tevens een goede akoestische isolatie, wat uw woongenot nog verder verhoogd. Het gebruiksgemak van het schuim is erg hoog en daarom wordt het ook vaak toegepast op zolder- en kelderisolatie. Omdat u de spouwmuurisolatie waarschijnlijk overlaat aan een vakman zult u het gebruikersgemak zelf niet ondervinden, maar doordat het schuim zich goed verspreidt, kost het minder tijd en bespaart u op de arbeidskosten. Houd wel rekening met een prikkelende geur die tijdelijk blijft hangen. Daarom is het aangeraden om de dagen na de gevelisolatie zo veel mogelijk te ventileren.

Premies en subsidies in 2017/2018

Omdat er steeds meer aandacht komt voor het besparen van het milieu en het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen, worden er al jarenlang premies en subsidies uitgereikt aan woningeigenaren die één of meerdere vormen van isolatie aan hun woning toepassen. Deze premie is aan te vragen bij uw netbeheerder, maar u krijgt deze uiteraard niet zomaar. Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen. Zo is ten eerste vereist dat u al sinds 2006 bij de huidige netbeheerder bent aangesloten. Een tweede voorwaarde is dat de spouw minimaal 5 centimeter is en dat u de spouwisolatie volledig laat uitvoeren door een gecertificeerde aannemer.

In voorgaande jaren kreeg u tot €6,- per vierkante meter vergoed, maar in 2018 is dat nog maar €5,- per vierkante meter. Daarnaast vinden er nog meer veranderingen plaats. Zo wordt de combipremie ingeruild voor de totaalrenovatiebonus. Hiermee kunt een extra premie van maximaal €4.750,- ontvangen door zeven verschillende energiebesparende maatregelen met elkaar te combineren. Meer weten over de premie van uw netbeheerder? Kijk dan op Vlaanderen.be.

premie netbeheerder spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie verwijderen

Hebt u een wat ouder woonhuis in Mechelen gekocht, waarvan de muren al zijn geïsoleerd? Het is geen slecht plan om deze isolatielaag te laten controleren door een vakman. Oudere isolatiematerialen zoals steenwol en schuim hebben namelijk de neiging om te verzakken. Dit betekent dat de isolatielaag in zijn geheel onderin de spouwmuur ligt. Dit heeft niet alleen een negatief effect op de Rc-waarde, tevens de kans op vochtproblemen is zo aanzienlijk hoger. Door de oude isolatielaag te verwijderen en een nieuwe te laten plaatsen, zorgt u ervoor dat het wooncomfort optimaal blijft, en blijft u besparen op de stookkosten.

Zelf spouwmuur isoleren

De meeste soorten woningisolatie zijn eigenhandig uit te voeren, mits u nauwkeurig te werk gaat. Een spouwisolatie is echter een klus die u moet overlaten aan een isolatiefirma uit Mechelen. Dit komt doordat het risico op koudebruggen en daarmee op diverse problemen zeer hoog is. Pas wanneer het isolatiemateriaal de volledige spouw vult zal er een verhoogd wooncomfort en besparing van de energiekosten optreden. Wie zelf met de spouwmuurisolatie aan de slag gaat, loopt bovendien het risico op het beschadigen van de buitenmuren. Dit kan een verlaging van de pandwaarde tot gevolg hebben. De isolatiespecialisten uit ons netwerk zijn u met alle plezier van dienst.

Prijs isoleren spouwmuur

Regelmatig krijgen wij de vraag wat de exacte prijs is voor een spouwmuurisolatie. Hierop is echter geen gemakkelijk antwoord te geven, omdat de prijs wordt beïnvloed door verscheidene factoren. De meest belangrijke invloedsfactor is het isolatieproduct waar u voor kiest. Zo is PUR de meest kostbare optie, u betaalt gemiddeld €25,- per vierkante meter. Dit levert echter ook de beste isolatiewaarde op waardoor het zeker het overwegen waard is. In Mechelen wordt ook veel gebruik gemaakt van glaswolvlokken, dit kost €17,- per vierkante meter. Toch is EPS met gemiddeld €14,- per vierkante meter de goedkoopste optie. Glaswolvlokken en parels zijn vergelijkbaar qua isolatiewaarde. Een tweede invloedsfactor is de afmeting van de spouw die geïsoleerd moet worden. Dit gaat dan zowel om de breedte als de lengte. Wat ook belangrijk is om te onthouden, is de premie waar u mogelijk recht op hebt en de besparing op de stookkosten die u aan de isolatiewerken overhoudt. Doordat u de spouwmuurisolatie uiteindelijk terugverdiend houdt u er op termijn zelfs geld aan over.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlak EPS-Parels (HR++) Glaswolvlokken PUR schuim
Appartement 30 m² €420,- €510,- €750,-
Tussenwoning rijwoning 50 m² €700,- €850,- €1.250,-
Hoekwoning rijwoning 85 m² €1.190,- €1.445,- €2.125,-
2-onder-1 kap woning 90 m² €1.260,- €1.530,- € 2.250,-
Vrijstaande woning 130 m² €1.820,- €2.210,- €3.250,-

*Voor de prijstabel hebben we de volgende prijs per isolatiemateriaal gehanteerd: EPS parels: €14,-, glaswolvlokken: €17,-, pur-schuim: €25,-. De prijzen zijn incl. btw.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten uit Mechelen helpen u graag met de spouwisolatie!

Offertes aanvragen

Investering terugverdienen

Doordat u met het na-isoleren van de spouwmuur aanzienlijk bespaart op de kosten voor het energieverbruik, verdient u op de lange termijn de prijs van deze investering weer terug. Spouwisolatie is één van de meest voordelige isolatiewerken vanwege de grote besparing die te behalen valt. De precieze terugverdientijd is onder meer afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, maar wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de spouw en uw energieverbruik. Woont u in een hoekwoning in Mechelen? Bij de gemiddelde hoekwoning bedraagt het oppervlak van de spouwmuur 85 vierkante meter. Ervan uitgaande dat u kiest voor glaswol, liggen de kosten rond de €1.445,-. Bij een gemiddelde binnentemperatuur van 16,5 graden bespaart u op jaarbasis al snel 850m3 gas: dat is ruim €500,- per jaar! Als u gebruik maakt van de beschikbare premie heeft u deze investering dus al in 2-3 jaar terugverdiend!

Offertes vergelijken

Bent u op zoek naar een erkend isolatiespecialist uit Mechelen die u kan helpen bij het na-isoleren van de spouwmuur? Hebt u een vraag over de beste methode voor de spouwisolatie of het verschil tussen de soorten isolatiemateriaal? Of bent u benieuwd naar de prijs voor het isoleren van al uw muren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij zullen uw hulpvragen spoedig beantwoorden en sturen meerdere offertes toe. Geheel gratis en vrijblijvend. Het is aan u om het gekregen kosten overzicht te vergelijken met andere offertes op basis van prijs en aanbod. Wij garanderen een snelle en vakkundige hulp tegen aantrekkelijke prijzen!

prijs spouwmuurisolatie Mechelen

Gevelisolatie

gevel isolatie
Een gevelisolatie is een goed alternatief indien het niet mogelijk is om de spouw na te isoleren, of als u meer wilt besparen op de stookkosten. Een gevelisolatie brengt wel aanzienlijk hogere kosten met zich mee. Op de lange termijn is het echter voordeliger om te kiezen voor een gevelisolatie in plaats van een spouwisolatie.

Dakisolatie

dakisolatie plaatsen in Mechelen
Wilt u graag dat er minder warmte verloren gaat naar de zolder of via het dak? Dan is een dakisolatie of isolatie op de zoldervloer een goede keuze voor u. Een dakisolatie kan u zelf uitvoeren met behulp van isolatieplaten van PIR of PUR, of met behulp van glaswol. De prijs voor een dakisolatie is op die manier aanzienlijk te verlagen.

Vloerisolatie

vloerisolatie plaatsen in Mechelen
Vloerisolatie is eenvoudig te realiseren door isolatieplaten of een ander isolerend materiaal te plaatsen. Een vloerisolatie zorgt ervoor dat warmte niet meer via de vloer verloren kan gaan, en zorgt daarom voor een besparing op de kosten voor energie. Ook voor een vloerisolatie is het mogelijk om subsidie aan te vragen.

Kruipruimte

isolatie van de kruipruimte
Hebt u een kruipruimte onder het huis, en wilt u voorkomen dat vocht en koude lucht opstijgen naar boven? Kies dan voor het isoleren van de kruipruimte. Dit kan met diverse soorten kunstmatige als natuurlijke isolatiematerialen. Tegenwoordig zijn thermokussens zeer populair, maar tevens schelpen of zand zijn veel gevraagde isolatiematerialen.