Spouwmuurisolatie in Brugge

Spouwmuurisolatie Brugge

Er komt in heel Europa steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiezuinig leven. Dit wordt onder andere duidelijk in de grote aandacht voor het beperken van het verbruik van fossiele brandstoffen, en het isoleren van woningen dat men hieraan koppelt. Er zijn diverse manieren waarmee u de isolatie van uw woning in Brugge verbetert. Zo is het mogelijk om de gevel, vloer of het dak van isolatie te voorzien. Dergelijke methoden hebben alleen wel een aanzienlijke prijs. Een goedkoper alternatief is het toepassen van een spouwisolatie. Bij het na-isoleren van de spouwmuur spuiten wij isolatiematerialen als pur, pir of eps-parels in de muur, wat leidt tot een verhoogde isolatiewaarde. Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Doe dan gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag. Wij sturen u dan meerdere offertes van specialisten uit uw regio.

Navigeer op deze pagina naar:

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Regelmatig krijgen wij de vraag wanneer het wel en niet mogelijk is om de spouwmuur te isoleren. Hoewel het kan zijn dat uw woning een uitzondering is, geldt over het algemeen dat woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd nog geen spouwmuurisolatie hebben. Na 1975 zijn de meeste panden in Brugge al van een spouwisolatie voorzien. Wilt u zeker weten of er een spouw in de buitenmuren zit? Controleer dan de afstand tussen de binnen- en buitenmuur. Wanneer deze afstand meer dan 24 centimeter bedraagt, dan is het een spouwmuur en kunt u deze (laten) isoleren.

Verhoogde isolatiewaarde

Het doel van het na-isoleren van de spouw is natuurlijk om hiermee de isolatiewaarde van uw pand in Brugge te verhogen. Veel van onze klanten verwachten dat de mate van isolering wordt bepaald door het materiaal waar zij voor kiezen. Voor welk materiaal u ook kiest, de stijging van de waarde bepaalt men met name door de breedte van de spouw. Gaan we uit van een gemiddelde spouw van 6 centimeter, dan zal de spouwmuurisolatie zorgen van een stijging van de rc-waarde (isolatiewaarde van stenen + isolerend product) van 0.38 naar 1.7. Dit betekent dat u jaarlijks heel wat kosten zult besparen op uw energieverbruik.

Vochtbestrijding

De specialisten uit Brugge kunnen niet alleen uw spouwmuur isoleren, zij helpen u tevens graag bij het bestrijden van vocht. Vochtbestrijding in de muren bereikt u deels al door het toepassen van een spouwisolatie. Om de mate van vochtbestrijding echter te verhogen is het aan te raden om tegelijk met de spouwmuurisolatie de buitenmuur te impregneren. Zo voorkomt u dat water door de muur naar binnen kan komen, en zal de luchtvochtigheid binnenshuis sterk verbeteren. Een andere oplossing voor vochtbestrijding is het toepassen van een gevelisolatie, of het impregneren van de gevel.

spouw laten isoleren in Brugge

Vrijblijvende offertes

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? De adviseurs uit ons netwerk staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

Offertes aanvragen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het isoleren van de spouwmuur bestaat uit verschillende stappen, die allen op dezelfde dag kunnen worden uitgevoerd. Wij rekenen meestal zo’n zeven tot acht uur voor het afhandelen van een standaard spouwmuurisolatie. De klus begint met het boren van boorgaten in de voegen van de gevel. Deze boorgaten moeten op een maximale afstand van 80 centimeter van elkaar zitten. Daarnaast moet ook op elke gevelkruising en raamhoek een boorgat komen. Vervolgens zullen wij het vloeibare product in de gaten spuiten of blazen, afhankelijk van het basismateriaal waar u voor gekozen hebt. Dit proces zal een aantal uur duren. Wanneer het isolatiemateriaal in de spouw zit, dan zullen wij de voegen weer dichtmaken zodat u niets van de werkzaamheden ziet. De uiteindelijke spouwisolatie zal daarom geen invloed hebben op de uitstraling van uw woning of bedrijfspand.

Eventuele extra werkzaamheden

De techniek die wij hierboven beschreven bestaat uit enkel de basishandelingen voor het uitvoeren van een spouwmuurisolatie. Het is ook mogelijk dat wij af en toe extra werkzaamheden moeten afhandelen. Dit is ten eerste het geval wanneer u in een twee onder één kap woning woont, en uw buren geen spouwisolatie willen toepassen. In dit geval zullen wij door een aantal gaten speciale spouwborstel stoppen. Deze zetten uit zodra zij zich in de muur bevinden, en voorkomen zo dat het isolatiemateriaal verzakt, of zich verder verspreid naar de kant van de buren. Een tweede additionele optie is het plaatsen van ventilatieroosters. Dit is noodzakelijk wanneer onder uw pand een kruipkelder zit. Met de ventilatieroosters wordt ervoor gezorgd dat lucht en vocht nog steeds uit de kruipruimte naar buiten kan komen.

spouwmuur na-isoleren Brugge

Video: waar op letten bij spouwmuurisolatie?

Welke muren zijn niet geschikt?

Voordat het mogelijk is een spouwmuur te na-isoleren, zijn er enkele voorwaarden waaraan de muur moet voldoen. Het belangrijkste hierbij is dat er geen sprake is van een spouwmuurvervuiling, of dat dit kan worden verholpen. Ten tweede is het zaak dat de dakgoten en het dak in een goede staat verkeren. Als er kans is op een lekkage, dan zal menig isolatiespecialist niet willen isoleren, omdat dit kan leiden tot verschillende vochtproblemen. Tot slot vereisen onze professionals uit Brugge dat de gevel zelf ook in goede staat verkeert. Dit betekent dat waterdamp door de gevel naar buiten kan komen. Een gevelimpregnatie is bijvoorbeeld een mogelijke risicofactor voor het uitvoeren van een spouwmuurisolatie. Wilt u weten of het isoleren van de spouw een optie is? Laat dan uw spouwmuur goed controleren.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Hierboven noemden we het begrip spouwmuurvervuiling al, een begrip dat bij veel mensen vragen oproept. Daarom hierbij een korte uitleg van het begrip. De term spouwmuurvervuiling wordt gebruikt wanneer er in de spouw cementresten, zand en puin zit. Het gevolg van deze vervuiling is dat het na-isoleren van de spouwmuur niet mogelijk is, tenzij u het vuil kunt verwijderen. Door een spouwmuurvervuiling zal namelijk het effect van de isolatie teniet worden gedaan. Het verwijderen van het vuil kan door een aantal stenen uit de gevel te halen, en zo het vuil te bereiken. Wilt u weten of er sprake is van een spouwmuurvervuiling? Het is vaak aan de buitenzijde van de muur te zien door een verkleuring. Het is tevens een optie om het vochtgehalte in de muur te meten. Op basis hiervan kunt u besluiten of een isolatie van de spouw nodig is.

isolatiematerialen voor spouwisolatie

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Voor een spouwisolatie maken wij gebruik van diverse materialen. Het meest toegepaste materiaal zijn de zogeheten EPS parels. Deze EPS parels vermengen wij met lijm, zodat ze niet verzakken en spuiten wij daarna in de spouwmuur. Andere producten die wij inzetten zijn PUR en PIR. PUR is in vloeibare variant zeer geschikt als isolatiemateriaal, maar ook als isolatieplaten kunnen wij het toepassen. PIR is de opvolger van de polyurethaan en wordt steeds populairder bij onze klanten uit Brugge. PIR heeft zelfs in dunne variant een uitstekende isolatiewaarde. Wie moet kiezen tussen de soorten isolatiemateriaal doet er goed aan de eigenschappen te vergelijken.

welk isolatiemateriaal voor de spouw?

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

De diverse soorten isolerende producten die u bij onze isolatiefirma uit Brugge kunt verkrijgen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Hoewel alle soorten isolerend materiaal een prima isolerende waarde bieden, zijn er verschillen op het gebied van andere eigenschappen. Zo zorgt het ene product voor een uitstekende kierafdichting, terwijl het andere basisproduct een betere vochtremmende eigenschap heeft. Hebt u geen idee voor welk product u moet kiezen? De medewerkers van ons isolatiebedrijf kunnen u prima informeren. Voor welk materiaal u echter ook kiest, wij garanderen dat uw vochtproblemen vanaf de spouwisolatie verleden tijd zijn.

eps parels voor spouwisolatie

EPS Parels

In Brugge is EPS één van de populairste materialen voor het na-isoleren van de spouw. Deze parels bestaan uit waterstof en koolstof en worden al jarenlang gebruikt als isolatiemateriaal. Bij woningen die 40 jaar geleden geïsoleerd werden is gebleken dat de isolatiekorrels nog steeds beschikken over dezelfde isolatiewaarde. Gemiddeld genomen hebben de korrels een L-waarde van 0.033 W/mK: hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Kiest u voor de korrels? Dan heeft u de keuze uit verschillende varianten. De isolatiekorrels komen namelijk in de vorm van HR, HR+ of HR++, waarbij de plusjes de mate van isolatie aangeven. De prijs is afhankelijk van de HR-waarde, maar gemiddeld genomen betaalt u slechts €14,- per vierkante meter. Hiermee is EPS de voordeligste keuze die u kan maken.

glaswolvlokken voor de spouw

Glaswolvlokken

Glaswolvlokken worden in Brugge ook nog steeds veel gebruikt als het gaat om spouwmuurisolatie. De prijzen liggen gemiddeld iets hoger dan bij isolatiekorrels, namelijk rond de €17,- per vierkante meter. Dit is een prijsverschil van €150,- op 50 vierkante meter. Met een L-waarde rond de 0.031 W/mK, isoleert glaswol net iets beter dan EPS. Glaswol is een ontzettend duurzaam materiaal. Dat komt doordat het wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven en zand. Een ander groot voordeel van glaswolvlokken is dat dit gemaakt is van onbrandbare materialen: hierdoor werkt het brandvertragend. Glaswolvlokken worden met name gebruikt voor spouwmuurisolatie, maar glaswol wordt ook toegepast bij dak- en vloerisolatie.

steenwolvlokken isolatiewaarde

Steenwolvlokken

Vergelijkbaar met glaswol is steenwol. Ook dit materiaal wordt in de vorm van vlokken in de gevel gespoten. Steenwol wordt geproduceerd van diverse steensoorten en komt ook in meerdere vormen voor. De vlokken zijn geschikt voor spouwmuurisolatie, maar in de vorm van platen is het ook een geschikt isolatiemateriaal voor vloerisolatie. Steenwolvlokken bieden, naast een goede thermische isolatie, ook een goede akoestische isolatie. Hierdoor heeft u minder overlast van geluiden van buitenaf. Dit komt goed van pas als u langs een snelweg of spoorweg woont. De L-waarde van steenwol is 0.035 W/mK, waardoor uw mogelijke besparing minder groot is dan bij het gebruik van isolatiekorrels of glaswolvlokken.

pur schuim spouwmuurisolatie

PUR-schuim

Tot slot is het in Brugge mogelijk om de spouwmuur te vullen met PUR schuim. Dit is met €25,- per vierkante meter een duurdere optie, maar met een L-waarde van 0.023 is de isolatiewaarde stukken hoger dan die van de eerdergenoemde isolatiematerialen. Hoewel de terugverdientijd grotendeels gelijk is, is uw besparing vele malen groter, waar u ook na de terugverdientijd periode van profiteert. Een belangrijk voordeel van PUR-schuim is dat het ontzettend goed bestand is tegen vocht. Wanneer het in aanraking komt met vocht zal het niets opnemen, waardoor de isolatiewaarde gelijk blijft en u geen last krijgt van vochtproblemen in huis.

Premies en subsidies in 2017/2018

Voor de isolering van de muren of gevel is het mogelijk een premie aan te vragen bij de netbeheerder. Het aanvragen van deze premie is echter wel aan een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste eis is dat de woning voor 2006 is aangesloten bij het huidige elektriciteitsnetwerk. Daarnaast zijn er eisen voor de breedte tussen de muren en dient u de spouw volledig te laten opvullen met het isolerende product. Tot slot eist men in Brugge dat de isolatiewerken door een gecertificeerde aannemer moeten worden uitgevoerd, pas dan is de aanvraag van een premie mogelijk. Zoals u misschien bekend is, wil de overheid in 2017 en 2018 het aantal premies flink omlaag brengen. Hiermee wil zij woningbezitters aanmoedigen om de isolatiewaarde van de woning dit jaar nog te verhogen. Vanaf 2018 krijgt u bij spouwmuurisolatie nog €5,- per vierkante meter terug, een euro minder dan voorgaande jaren. Ook de combipremie verdwijnt. Hiermee kreeg u een extra vergoeding voor meerdere isolatiewerken met elkaar te combineren. In plaats hiervan bieden zij de totaalrenovatiebonus. Wanneer u binnen vijf jaar minimaal drie energiebesparende werken laat uitvoeren ontvangt u een bonus van €1.250,-. Een andere, positieve verandering is dat u binnenkort ook premie ontvangt voor gevelisolatie vanaf de binnenzijde van de muur: deze methode is goed voor een premie van €15,- per vierkante meter! Meer weten over de premie van uw netbeheerder? Kijk dan op Vlaanderen.be.

actuele premie spouwmuurisolatie Brugge

Spouwmuurisolatie verwijderen

Wie een ouder woonhuis heeft gekocht heeft de kans dat de spouwisolatie in eerdere jaren al is uitgevoerd. Wij adviserren echter wel om een isolatiespecialist uit Brugge deze spouwmuurisolatie te laten controleren op effectiviteit. Diverse oudere soorten isolerend materiaal hebben namelijk de neiging om te verzakken. Een verzakte isolatielaag zal geen enkele bijdrage meer leveren aan het warmtebehoud en brengt zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een hogere kans op schimmels. Met een speciaal soort stofzuiger kan een specialist uit ons netwerk het oude product verwijderen en de muren reinigen.

Zelf spouwmuur isoleren

Vaak vragen onze klanten uit Brugge of het een optie is zelf de spouwisolatie toe te passen. Het na-isoleren van de muur is echter een klus die u moet overlaten aan een erkend vakman. Dit komt met name doordat het aanbrengen van de isolatielaag relatief lastig is. Wanneer u de EPS-parels, PIR of PUR niet op exact de juiste wijze tussen de muren plaatst, dan zal het isolerende effect aanzienlijk lager worden, of zelfs geheel verdwijnen. Een tweede risico bij het eigenhandig uitvoeren van deze klus is dat u de gevel kunt beschadigen. Een beschadigde gevel zal de prijswaarde van het huis verminderen.

Prijs isoleren spouwmuur

Zoals eerder al werd aangegeven, wordt de prijs voor het na-isoleren van de spouwmuur bepaald door diverse factoren. De prijs van de beschikbare materialen is een kleine invloed op de prijs. Voor EPS parels ligt de prijs gemiddeld rond de €14,- per vierkante meter en glaswol kost rond de €17,- per vierkante meter. De totale kosten komen bij een tussenwoning van 50 vierkante meter dan neer op €700,- tot €850,-. De besparing van EPS parels en glaswolvlokken is nagenoeg gelijk: bij dezelfde tussenwoning bespaart u 10% tot 12% van het energieverbruik per jaar. PUR kost doorgaans meer: gemiddeld €25,- per vierkante meter. De isolatiewaarde hiervan is echter aanzienlijk hoger, waardoor u tot wel 25% op uw energierekening bespaart! Een andere grote invloed op de eindprijs is het te behandelen oppervlak en de breedte van de spouw. Kiest u bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie van een tussenwoning, dan komen de kosten, afhankelijk van het materiaal, uit op €700,- tot €1.250,-. Voor een vrijstaande woning liggen die kosten al snel tussen €1.820,- en €3.250,-. Er is bij deze berekeningen geen rekening gehouden met de beschikbare premies.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlak EPS-Parels (HR++) Glaswolvlokken PUR schuim
Appartement 30 m² €420,- €510,- €750,-
Tussenwoning rijwoning 50 m² €700,- €850,- €1.250,-
Hoekwoning rijwoning 85 m² €1.190,- €1.445,- €2.125,-
2-onder-1 kap woning 90 m² €1.260,- €1.530,- € 2.250,-
Vrijstaande woning 130 m² €1.820,- €2.210,- €3.250,-

*Voor de prijstabel hebben we de volgende prijs per isolatiemateriaal gehanteerd: EPS parels: €14,-, glaswolvlokken: €17,-, pur-schuim: €25,-. De prijzen zijn incl. btw.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten uit Brugge helpen u graag met de spouwisolatie!

Offertes aanvragen

Investering terugverdienen

Het voordeel van isoleren is dat dit niet alleen zorgt voor een verhoogd wooncomfort, maar doordat u ’s winters minder hoeft te stoken verdient u de investering op de lange termijn vanzelf weer terug. Uiteindelijk zal u er zelfs geld aan overhouden! Hoe lang het duurt voordat de spouwmuurisolatie zichzelf terugverdiend heeft verschilt per situatie. Hier is uw woonsituatie van invloed op, maar ook het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Stel dat u in een appartement woont en dat u een spouw van 30 vierkante meter laat vullen. Bij het gebruik van EPS parels betaalt u ongeveer €420,-. U bespaart op jaarbasis ongeveer €112,-, waarmee u de spouwmuurisolatie na 4 jaar heeft terugverdiend. In het geval van een twee onder 1 kap woning met een spouwmuur van 90 vierkante meter ligt de totaalprijs rond de €1260,-. Met een besparing van €335,- per jaar heeft u het ook in 4 jaar terugverdiend. Maakt u gebruik van de beschikbare premies, dan kan u de terugverdientijd nog verder verlagen. Bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddelde binnentemperatuur van 16,5 graden (dag en nacht).

Offertes vergelijken

Bent u op zoek naar een vakman uit Brugge die u kan helpen bij het na-isoleren van de spouwmuur? Hebt u een vraag over het verschil in prijs tussen pur en parels als isolatiemateriaal? Of bent u benieuwd naar de kosten voor een spouwisolatie van uw woning? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de professionals via het contactformulier. Wij zullen uw hulpvraag spoedig beantwoorden en sturen u meerdere offertes toe. Geheel gratis en vrijblijvend. Vergelijk deze zelf op basis van prijs en aanbod, en kies zo voor de isolatiespecialist die het beste bij u past! Wij garanderen dat uw spouwmuurisolatie bij ons in goede handen is.

prijsofferte spouwmuurisolatie Brugge

Gevelisolatie

isolatie van de gevel
De isolatie van een spouw is een zeer voordelige variant van isoleren. Er zijn echter ook methoden die een grotere investering zijn, maar die op lange termijn ook meer voordeel opleveren. Eén van deze methoden is een gevelisolatie. Het isoleren van de gevel kent een prijs van ongeveer €14.000,-, uiteindelijk zult u hier wel meer mee besparen dan met een spouwmuurisolatie.

Dakisolatie

dakisolatie in Brugge
Het na-isoleren van daken is een zeer geschikte methode voor het verhogen van de isolatiewaarde van uw pand in Brugge. Een dakisolatie kent daarnaast nog vele andere voordelen. Zo zult u met de isolatie van het dak zorgen voor extra geluidsisolatie, en heeft het materiaal vaak ook een brandwerende en dampremmende werking. De kosten voor een dakisolatie zijn relatief laag, en verdient u snel terug.

Vloerisolatie

vloerisolatie in Brugge
Zoekt u naar een methode om tocht over de vloer en warmteverlies door de bodem te voorkomen? Kies dan voor een vloerisolatie. Een vloer isoleren kan gecombineerd worden met een bodemisolatie. Zo zorgt u voor een stabielere luchtvochtigheid in huis die de kans op gezondheidsklachten en ongedierte sterk vermindert. Een materiaal dat geschikt is voor de vloerisolatie is pur.

Kruipruimte

isolatie van de kruipruimte
Voor een isolatie van de bodem, en een voorkomen van optrekkende kou en vocht in de funderingen is het aan te raden de kruipruimte te isoleren. De isolatie van de kruipruimte kan met behulp van diverse materialen. Zo zijn bijvoorbeeld thermokussens, schelpen, isolatiekorrels en zand veel gevraagde isolatiematerialen. Een bodemisolatie bij uw bedrijf in Brugge is eventueel eigenhandig uit te voeren om kosten te besparen.