Natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen

Uw huis isoleren? U denkt nu waarschijnlijk direct aan het isoleren met materialen als: glaswol, rotswol of isolatieplaten. Echter bestaan er ook andere, natuurlijke isolatiematerialen. Deze materialen zijn milieuvriendelijk en in tegenstelling tot wat veel mensen denken prima betaalbaar. Natuurlijke isolatiematerialen hebben de goede eigenschap dat ze ‘ademen’, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Natuurlijke isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld stro, cellulose, hennep en vlaswol. Hieronder kan u meer informatie vinden over verschillende natuurlijke materiaalsoorten.

Stro

Stro klink misschien erg ouderwets, maar toch wordt het isoleren met stro steeds populairder. Stro is zeer goed isolatiemateriaal en heeft vochtregulerende eigenschappen. Isoleren met stro is de perfecte vorm van natuurlijk isoleren, omdat het stro (bijna) onbewerkt kan worden toegepast. Isolatie met stro wordt overigens niet door elk isolatiebedrijf uitgevoerd.

Cellulose

Cellulose wordt gemaakt door oud papier te vermalen tot vlokken. Er wordt een klein beetje water toegevoegd aan oud papier zodat de vlokken plakkerig worden en zich gaan hechten aan een wand. Cellulosevlokken worden veel gemaakt van oude kranten die bijvoorbeeld niet verkocht zijn. Doordat papier vlokken een goede luchtdichting geven zorgt het voor een goede isolatie. Dit materiaal is gemakkelijk te verwerken. Het wordt met kracht in holle ruimtes geblazen en dan hecht het zich daar vanzelf. Cellulose is overigens minder bestand tegen vocht.

Gratis offertes vergelijken
Hoe groot is de te isoleren oppervlakte in m2 (schatting)?

Gewenste soort isolatie (*)

Is uw spouwmuur al eens geïsoleerd of geverfd? (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Wat voor afwerking wenst u? (*)
Betreft het een plat dak, of een hellend dak? (*)

Omschrijving van uw opdracht (*)Hennep

De vezels en harde stukken schil van een hennepplant zijn ideaal materiaal om mee te isoleren. Hennep heeft een middelhoge isolatie waarde. Hennepplanten groeien ontzettend snel en zijn verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dit betekent dus dat 100% natuurlijk is. Hennep is daarnaast resistent tegen insecten en schimmels.

Vlaswol

Vlas is de sterkste en lichtste vezel die er is. Vlaswol is gemaakt van korte vlasvezels, die gebonden worden en daarna brandvertragend en schimmelbestendig worden gemaakt. Alles van het vlas wordt gebruikt en kan bij afbraak opnieuw worden gebruikt. Vlaswol is dus een uiterst milieuvriendelijke isolatiemethode. Wij informeren u graag over de mogelijkheden!

Overige materialen

Andere natuurlijke materialen waarmee geïsoleerd kan worden zijn schapenwol, kruk, metisse, houtvezel of schelpen. Schapenwol is 100% puur natuur. Het laat lucht door en heeft een vochtregulerende werken. Daarnaast vergaat schapenwol niet, wat betekent dat het onderhoudsvrij is. Verder is kurk ook goed isolatiemateriaal. Kurk is kostbaar, maar wel ontzettend milieuvriendelijk en duurzaam. Isoleren kan ook met metisse, dit is de naam voor het isolatiemateriaal dat gemaakt is van oude kleding. Dit materiaal is vochtregulerend en het slaat veel warmte op. Het isoleren met houtvezels is een zeer natuurlijke manier van isoleren, omdat het gemaakt is een afvalproduct van de houtproductie. Houtvel is kwaliteit zeer sterk isolatiemateriaal. Als laatst kan er ook worden geïsoleerd met schelpen. Schelpen hebben een positieve invloed op de vochtigheid in huis en wordt daarom ook veel toegepast in kruipruimtes onder woningen.

Natuurlijke isolatiemateriaal

Prijzen

Stro is de goedkoopste manier van isoleren. Dit materiaal is namelijk niet duur omdat het een restproduct is uit de landbouw. Het kost ongeveer €7,- tot €10,- per vierkante meter. Cellulose en hennep kost zo’n €13,- per vierkante meter. Vlaswol kost €14,- per vierkante meter en metisse €15,-. Schapenwol en houtvezel kosten beide zo’n €20,-. Schelpen kosten daar tegenover €25,- per vierkante meter. Isoleren met kurk is het duurste. Dit kost ongeveer €30,- per vierkante meter. Hoeveel het isoleren van uw huis gaat kosten hangt dus onder andere af van het materiaal dat er wordt gebruikt.

Indien u investeert in isolatie bespaart u direct op uw energiekosten!

Kom via ons netwerk in contact met een isolatie expert in spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.