Vloerisolatie
Het isoleren van uw woning is een zeer goede methode voor het verminderen van de stookkosten en het verhogen van de isolatiewaarde, en daarmee de verkoopwaarde van uw pand. Eén van de meest voordelige methodes is de isolatie van uw vloer. Een vloerisolatie of bodemisolatie zorgt er onder andere voor dat optrekkende kou en vocht worden geweerd. Op deze pagina vindt u meer informatie over de mogelijkheden van een vloerisolatie. Het verschil tussen een vloer- en bodemisolatie, de prijs voor het isoleren van de vloer, en de mogelijkheden voor subsidie. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen, of ontvangt u graag vrijblijvend meerdere offertes van vloerisolatie experts uit ons netwerk? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij helpen u met alle plezier.
Mogelijkheden voor na-isolatie
Een vloerisolatie kan direct bij het aanleggen van de vloeren in uw nieuwe huis. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor de na-isolatie van een vloer. In dit geval zal men de isolatie uitvoeren terwijl de rest van het pand bewoonbaar blijft. De na-isolatie van vloeren kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de constructievloer.
- Bij een betonnen constructievloer is het mogelijk om deze aan de boven- of onderzijde te isoleren.
- Bij houten vloeren is een na-isolatie aan de bovenkant, of tussen de houten balklaag mogelijk.
Vraag een vakman naar de geschikte producten en methoden. Voor welke methode u echter ook kiest, een na-isolatie is altijd goed voor zowel het milieu als uw wooncomfort.
Verschillende isolatiematerialen
Voor de na-isolatie van de vloer zijn er diverse materialen geschikt. Welk materiaal het beste toegepast kan worden is afhankelijk van verscheidene factoren zoals de oppervlakte van de ruimte, de hoogte van de kruipruimte, de vochtigheid van de vloer en de hoeveelheid vocht die naar boven doortrekt. Onze specialisten hebben hieronder voor u de meest gebruikelijke materialen voor vloerisolatie op een rijtje gezet. Ga eventueel in overleg met een vakman voordat u kiest voor een bepaalde vorm van na-isolatie.
EPS
In de laatste jaren is geëxpandeerd polystyreen (EPS) steeds populairder geworden. Dit materiaal bestaat uit diverse samengeperste bolletjes waarvan de cellen zijn gevuld met lucht. Van EPS worden isolatieplaten gevormd, die men tegen de onderzijde van de vloer plaatst. Deze vorm van vloerisolatie is uitermate vochtdicht en heeft een hoge isolatiewaarde. Bovendien is EPS 100% recyclebaar, waardoor deze isolatie vorm goed is voor het milieu.
Glaswol
Naast isolatieplaten van kunststof is het ook mogelijk om een isolatiestrook van glaswol toe te passen. Glaswol wordt het meest toegepast bij de isolatie van houten vloeren, om houtrot en vochtplekken te voorkomen. Dit materiaal is zowel geluiddempend als onbrandbaar, en is bovendien damp-open. Het nadeel van glaswol is dat minimaal 50 centimeter werkruimte vereist is, voordat het geschikt is als vloerisolatie.
Thermoskussens
Nieuw op het gebied van het isoleren van de vloer zijn thermoskussens. Deze staan ook wel bekend als passieve vloerverwarming, doordat zij de warmte wisseling tussen de onderkant van de vloer en de bodem voorkomen. Dit is vergelijkbaar met de werking van een thermoskan. Thermoskussens zorgen ervoor dat de warmte binnenshuis evenredig verdeelt wordt, en dat de vloer langzaam opwarmt.
PUR
De vloeibare variant van PUR is niet alleen geschikt als spouwmuurisolatie, het is tevens toepasbaar voor het isoleren van vloeren. Dit isolatiemateriaal kent een uitstekende lucht- en vochtdichtheid, waardoor u binnenshuis geen last meer hebt van tocht of kou. Ondanks de negatieve nieuwsberichten is PUR niet schadelijk voor de gezondheid, waardoor u hiermee gewoon de vloer kunt isoleren.
Bodemfolie
Ter voorkoming van vochtoptrekking in de kruipruimte of op de bodem is er bij menig leverancier bodemfolie verkrijgbaar. Dit folie zorgt ervoor dat opkomend vocht geremd wordt, en dat de ondervloer droog blijft. Zelfs kruipruimtes die op het eerste oog droog lijken te zijn kunnen baat hebben bij een laag folie.
Voordelen van het isoleren van de vloer of kruipruimte
Wanneer u kiest voor het isoleren van vloeren of een kruipruimte, dan zijn er diverse voordelen waar u van profiteert. Wij hebben ze kort voor u op een rijtje gezet:
- Een verbeterd leefklimaat: een vermindering van optrekkend vocht, en een stabilisering van de luchtvochtigheid wat leidt tot een beperking van gezondheidsklachten als astma en reumatische klachten.
- Minder ongedierte: ook dit is een gevolg van een stabielere lucht, en minder vocht in huis.
- Besparing van de stookkosten: Uit onderzoek blijkt dat het toepassen van een vloerisolatie leidt tot een besparing van 600kg CO2 en 325 kuub gas per jaar.
- Hogere verkoopwaarde: in deze tijd waarin isoleren zeer belangrijk is, ook voor de overheid. Zal een goed geïsoleerde woning een hogere verkoopprijs krijgen.
Prijs en subsidie
In vergelijking met andere vormen van isolatie is een vloerisolatie relatief goedkoop. U betaalt, afhankelijk van het te isoleren oppervlak en het gekozen isolatiemateriaal gemiddeld zo’n 1800 euro voor een tussenwoning. Jaarlijks bespaart u daarbij gemiddeld 200 euro op de stookkosten. Dit betekent dat het tussen de 8 en 10 jaar duurt voordat u de investering in een na-isolatie van de vloer hebt terugverdiend. In vergelijking met andere soorten isolering is dit een vrij lange terugverdientijd. De voordelen van een vloerisolatie wegen hier echter wel tegenop. In België is het op diverse manieren mogelijk om subsidie aan te vragen voor het isoleren van de vloer. Zo bestaat er vanuit de Vlaamse overheid een korting op de onroerende voorheffing voor een nieuwbouwwoning die energiezuinig is, een renovatiepremie en een verbeteringspremie. Daarnaast krijgt u van menig netbeheerder een subsidie bij onder andere een vloerisolatie, en zijn er ook een aantal gemeenten en provincies die een subsidie geven op de isolatie van vloeren. Vraag een expert uit uw regio naar de exacte mogelijkheden.
Vrijblijvende offerte
Bent u benieuwd naar de prijs van een vloerisolatie naar uw keuze? Hebt u vragen over de diverse isolatiematerialen en de prijs die hieraan verbonden is? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor een na-isolatie? Onze medewerkers helpen u graag bij het beantwoorden van al deze vragen en meer. Desgewenst sturen zij u bovendien vrijblijvende offertes toe (maximaal 5) van specialisten uit uw gemeente. Op basis hiervan kiest u altijd voor een specialist die aan uw eisen voldoet, met een isolatie die binnen de door u gewenste prijsklasse valt. Wij zijn u met alle plezier van dienst!
Indien u investeert in vloerisolatie bespaart u direct op uw energiekosten!
Isocarm is een netwerk van isolatiebedrijven werkzaam in heel Vlaanderen. Vraag vrijblijvend meerdere offertes (tot max.5) aan.