zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Het isoleren van uw zoldervloer is een van de meest rendabele manieren om energie te besparen. Er zitten verschillende voordelen vast aan het isoleren van de zoldervloer. Zo wordt de te verwarmen woonruimte in uw huis kleiner, omdat de isolatie voorkomt dat de warmte helemaal opstijgt. Daarbij verhoogt zoldervloerisolatie uw wooncomfort.

Isolatie zorgt dat de leefruimtes wind- en luchtdicht zijn. Bovendien is zoldervloerisolatie een relatief goedkope en snelle oplossing en biedt het isolatie tegen geluid. Al met al enorm veel voordelen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het isoleren van een betonnen of houten zoldervloer, de soorten materialen die u hiervoor gebruikt, zoals glaswol of isolatieplaten en wat de prijs is. Wilt u meer weten over de isolatie van uw zoldervloer? Vraag via het offerteformulier vrijblijvend offertes aan. Vergelijk deze onderling en vind de juiste isolatiespecialist uit uw eigen regio.

Betonnen zoldervloer isoleren

Het isoleren van een betonnen zoldervloer gebeurt vaak op 2 manieren. Het materiaal wordt bovenop geplaatst. Een uitstekend isolatiemateriaal is PUR. Dit isoleert zeer goed en wordt relatief snel aangebracht. Omdat het schuim in alle hoekjes, gaatjes en spleetjes terechtkomt, ontstaat er een naadloze isolatie. Isoleert u uw vloer met PUR-schuim? Dan is deze direct beloopbaar.

Een andere mogelijkheid voor het isoleren van uw betonnen zoldervloer, is drukvaste isolatieplaten. Dit materiaal isoleert goed, ook als de laag niet zo dik is. De isolatieplaten zijn eenvoudig af te werken met houten platen. Op die manier blijft de zoldervloer beloopbaar.

Zoldervloer isoleren tussen houten balken

Beschikt uw zoldervloer over houten balken? Dan is het mogelijk om de volledige ruimte onder de balken op te vullen met gespoten glaswol. Bij deze vorm van isolatie boort de isolatiespecialist op een aantal strategische plekken gaten in de vloer, waarna het isolatiemateriaal in de zoldervloer wordt geblazen. Daarna dekt de specialist de gaten af met speciale doppen.

Wat ook en optie is bij een zoldervloer die uit houten balken bestaat, is isolatie met minerale wol. Deze klus is arbeidsintensiever dan gespoten glaswol, omdat het isolatiemateriaal handmatig tussen de balken gelegd wordt. Het is wel nauwkeurig, waarbij ook een dampscherm op de juiste manier geïntegreerd wordt.

Welke soort zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie kan met verschillende materialen, afhankelijk of u een betonnen of een houten vloer heeft. Er zijn verschillende isolatiematerialen die een goede isolatiewaarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan minerale wol, zoals glaswol of rotswol. Mineraal wol moet zo’n 16 tot 21 centimeter dik zijn. U kunt ook kiezen voor kunststof isolatieplaten met een synthetische structuur. Denk bijvoorbeeld aan PUR, PIR, XPS of EPS. Kunststof isolatie is een van de beste soorten, omdat het een goede isolatiewaarde heeft. Hier is het dus mogelijk om relatief dun te isoleren, namelijk zo’n 12 tot 14 centimeter. Tot slot zijn er ecologische materialen, zoals schapenwol, houtwol of papiervlokken. Deze vorm van isoleren is duurder, maar heeft een betere kwaliteit. Bij ecologisch isolatiemateriaal is het materiaal van 16 tot 21 cm dik.

Moet het isolatiemateriaal beloopbaar zijn?

Wat voor isolatie u neemt, is afhankelijk van de functie die de zolder vervult.

Niet beloopbare zoldervloeren zijn eenvoudiger af te werken en te isoleren, omdat er geen dragende werking nodig is. Hier gebruikt u bijvoorbeeld gespoten glaswol of dekens voor.

Heeft u een zoldervloer die wel beloopbaar moet zijn? Dan is het van belang om het isolatiemateriaal af te werken met een draagvloer van bijvoorbeeld houten platen. Best kiest u dan voor isolatieplaten van PIR.

zoldervloerisolatie glaswol

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikte materiaalsoort voor zoldervloerisolatie. Het is een vorm van isoleren die valt onder minerale wollen. Glaswol is verkrijgbaar in spuitvorm, platen of dekens. Het is eenvoudig te plaatsen. Bovendien is het luchtdicht en isoleert het zowel goed tegen geluid als voor warmte. De gemiddelde prijs is €10,- per m².

zoldervloerisolatie rotswol

Rotswol

Rotswol, ook wel steenwol genoemd, behoort net als glaswol tot minerale wollen. Het materiaal is uitstekend voor thermische, brandwerende en akoestische isolatie. Bovendien heeft rotswol een zeer goede isolatiewaarde die lang meegaat. Bij het plaatsen van rotswol is de kans op irritaties kleiner dan bij glaswol. Gemiddeld betaalt u €35,- per m² voor rotswol, dit is exclusief plaatsing.

Isolatieplaten

Isolatieplaten van bijvoorbeeld PUR zijn eenvoudig te plaatsen. Let wel op dat er eerst een dampscherm op de zoldervloer aangebracht moet worden, voordat er geïsoleerd wordt.

Isolatieplaten hebben een uitstekende isolatiewaarde, zijn heel gemakkelijk te plaatsen en zijn direct beloopbaar. De gemiddelde prijs per m²oor isolatieplaten ligt rond de €20,-.

PUR spuitisolatie

PUR-schuimisolatie is een vorm van kunststof isolatiemateriaal. Het schuim vult alle kieren en gaten, waardoor PUR nauwkeurig aansluit. Bovendien is het eenvoudig om leidingen weg te werken met PUR-schuim. Daarbij droogt PUR snel op en is de kans op irritaties bij het plaatsen van dit materiaal nihil. PUR-schuim is ongevoelig voor schimmels, ongedierte en is rotvrij. De gemiddelde prijs per m² ligt tussen de €15,- en €30,-.

Prijs zoldervloer laten isoleren

Wat de prijs van het isoleren van de zoldervloer is, hangt van bepaalde factoren af. Zo is het belangrijk om te kijken naar het gekozen isolatiemateriaal, de methode en een eventuele vloerafwerking. Bovendien speelt het oppervlak ook mee. De zolder van een appartement isoleren is een stuk goedkoper dan een vrijstaande woning. De startprijs voor zoldervloerisolatie is €20,- per m². Gemiddeld betaalt u echter €35,- per m². De prijzen zijn inclusief plaatsing, materiaal en btw. Voor het isoleren van een zoldervloer van een tussenwoning betaalt u zo’n €1.000,-. Heeft u een vrijstaande woning met een oppervlak van 70 m², reken dan op zo’n €1.400,-. Voor de exacte prijs, vraagt u gratis offertes aan.

Prijstabel: prijs zoldervloer isoleren

Type woning Zoldervloer oppervlakte Vanafprijs (incl. arbeid en btw)
Appartement 45 m² € 900
Tussenwoning 50 m² € 1.000
2 onder 1 kap 55 m² € 1.100
Vrijstaande woning 70 m² € 1.400

*Let op: dit zijn vanafprijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Zoldervloerisolatie aanbrengen

In onderstaande video ziet u hoe een zoldervloer met isolatieplaten geïsoleerd wordt.

Premies voor zoldervloer isoleren

Laat u uw zoldervloer isoleren in een bestaande woning of appartement? Dan krijgt u mogelijk een premie van uw netbeheerder. Deze premie is alleen geldig als het gaat om de isolatie van een onverwarmde zoldervloer. U dient echter aan een aantal voorwaarden te voldoen. Bekijk deze voorwaarden op de website van de Vlaamse Overheid. Bovendien is er ook de totaalrenovatiebonus, waarover u meer informatie vindt op vlaanderen.be. U heeft recht op deze bonus als u in een periode van 5 jaar investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, zoals isoleren. Bekijk op energiebesparen.be of uw gemeente extra subsidie geeft op zoldervloerisolatie. Tot slot geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% bij verbouwingen. Ga naar de website van de Federale Overheidsdienst financiën voor meer informatie over het verlaagde btw-tarief.

Dampscherm plaatsen bij onverwarmde zolder?

Hoe dik de isolatie moet zijn en welk isolatiemateriaal u neemt, is net zo belangrijk als de plaatsing van een dampscherm. U plaatst alleen een dampscherm bij het isoleren van een houten zoldervloer. Bij een betonnen vloer is dit niet nodig, omdat beton al dampdicht is. Een dampscherm zorgt voor een betere kwaliteit en voor een goede ventilatie. Door de isolatie af te schermen met een dampscherm, creëert u een luchtdichte afwerking.

Bovendien krijgt vocht geen kans als er een dampscherm onder het materiaal ligt. Een dampscherm bestaat vaak uit folie en wordt langs binnen geplaatst, onder het isolatiemateriaal en de draagconstructie. Sommige isolatieplaten hebben al een dampscherm, dan is het dus niet nodig om een dampscherm te plaatsen bij het isoleren.

zoldervloerisolatie isolatieplaten

Aandachtspunten

Prefereert u een combinatie van verschillende materialen bij het isoleren omdat dit zorgt voor zowel een thermische als akoestische isolatie tegen geluid? Dan is het handig om op een aantal punten te letten. Belangrijk is om eerst het materiaal voor de thermische isolatie te plaatsen en daarbovenop de akoestische. Daarbij is het ook belangrijk dat de aansluiting tussen de zoldervloerisolatie en wandisolatie goed is, zodat er geen koudebruggen ontstaan.

Wanneer je geen isolatieplaten maar minerale wol gebruikt voor een betonnen zoldervloer, moet er eerst een houten raamwerk op de vloer geplaatst worden waar het materiaal tussen komt.

isoleren zoldervloer

Besparen? Vergelijk gratis offertes

Het is u wel duidelijk dat zoldervloerisolatie een uitstekende investering is, omdat dit u niet alleen meer wooncomfort oplevert, maar u ook een lagere energiefactuur heeft. Een andere manier van de zolder isoleren is bijvoorbeeld door dakisolatie. Met welk materiaal u uw zolder gaat isoleren, is afhankelijk van het type vloer. Een betonnen zoldervloer isoleren, gaat anders in zijn werk dan isolatie van een houten vloer. Bent u benieuwd naar de exacte prijs per m² en wilt u besparen op de prijs? Dan geeft u uw gegevens in op het offerteformulier. U ontvangt dan vrijblijvend prijsopgaven van een aantal specialisten uit uw buurt. Door deze onderling te vergelijken, vindt u de juiste specialist die bij u de zoldervloer komt isoleren.

Zoldervloer isoleren door een isolatiespecialist?

Vraag offertes aan via ons offerteformulier en kom in contact met een isolatiebedrijf dat aan uw eisen voldoet!

Gratis offertes aanvragen

Dakisolatie

Dak isolatie offerte

Gevelisolatie

Gevelisolatie offerte

Vloerisolatie

Vloerisolatie offerte

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie offerte