spouw na isoleren

Spouw na-isoleren

De holle ruimte opvullen met isolatiemateriaal is erg handig en energiebesparend. Niet voor niets wordt het na-isoleren van de spouw steeds meer in Nederland toegepast. De isolatie van de spouwmuur is een efficiënte manier om de isolatiewaarde van uw woning te verhogen. Het is namelijk een punt in huis waar veel energie verloren gaat. Naast de energiebesparing brengt het ook comfort met zich mee. Vocht, en koude muren, zijn na het na-isoleren verleden tijd! Lees snel verder en ontdek alles over het na-isoleren van de spouw en de eventuele kosten.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een wand die uit meerdere delen bestaat. De spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur. Tussen deze muren zit een kleine opening van 5-10 centimeter. Al tientallen jaren wordt deze opening in de spouw goed geïsoleerd om de isolatiewaarde te verhogen. Bij oudere woningen is dit helaas niet altijd het geval. Hierdoor is de na-isolatie van de spouw in het leven geroepen. Waarom zit er een opening in de spouwmuur? Dit is voor het ventileren en de opslag van het vocht. Er komt namelijk regenwater tegen de buitenmuur. De spouw houdt het vocht tegen.

Is elke spouw geschikt?

Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 zijn meestal ideaal voor de na-isolatie van de spouwmuur. Maar is elke spouw passend voor isolatie? Om met de deur is huis te vallen: nee, niet elke spouw is passend voor isolatie. De opening moet minstens 5 centimeter breed zijn. Daarnaast mogen er geen vuil- of mortelresten in de muren zitten. Kleine mankementen aan de gevel, denk aan scheurvorming, moet u ook laten oplossen. Daarnaast is een voorwaarde dat de buitenmuur dampdoorlatend is.

Gratis offertes vergelijken
Hoe groot is de te isoleren oppervlakte in m2 (schatting)?

Gewenste soort isolatie (*)

Is uw spouwmuur al eens geïsoleerd of geverfd? (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Wat voor afwerking wenst u? (*)
Betreft het een plat dak, of een hellend dak? (*)

Omschrijving van uw opdracht (*)Wij zijn een netwerk van isolatiespecialisten werkzaam in Vlaanderen

Isolatiematerialen

De spouwmuur vult men met isolatiemateriaal, zodat de isolatiewaarde omhoog gaat. Maar welk isolatiemateriaal kan men in de wand spuiten? Er is genoeg aanbod op het gebied van isolatiemateriaal. Denk aan kunststofschuimen, zoals EPS en PUR, parels en korrels, en natuurlijk de vlokken. EPS zijn kunststofbolletjes die men samen met bindmiddel in de muur blaast. PUR is vloeibaar kunststof, een soort schuim, dat uitzet en verhard. Dit schuim zorgt voor een volledige afdichting. De parels en korrels zijn er in diverse soorten. Ook vlokken, zoals glaswol, benut men veelal bij het na-isoleren van de spouwmuur. Glaswol spuit men in de spouw en het vormt dan een dicht pakket.

Werkwijze

De werkwijze van het na-isoleren hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal. Denk aan PUR, EPS, of glaswol. In de meeste gevallen boort men openingen in de spouwmuur. Via deze gaten brengt men het isolatiemateriaal aan in de muur. Dit proces is vaak binnen één tot twee dagen al voltooid. Bijkomend voordeel is dat de bewoners van het huis nauwelijks overlast hebben van de isolatie van de wanden. Het na-isoleren van de spouwmuur is erg specialistisch werk. Het is dus van belang dat u een specialist inschakelt die beschikt over de benodigde certificaten. Men moet volgens de normen van de ‘technische specificatie’ werken, zodat de isolatiewaarde wordt verhoogd.

spouwmuur na-isoleren

Wat kost het na-isoleren van de spouw?

De prijzen worden bepaald door het gekozen isolatiemateriaal, de totale oppervlakte en de dikte van de spouwmuur. Eventuele gebreken aan de spouwmuur moeten eerst worden opgelost. Denk aan vervuiling, of mortelresten. Ook de bereikbaarheid van de muur speelt mee. Glaswol is vaak het voordeligste isolatiemateriaal. De gemiddeld prijzen hiervan liggen rond de €15,- tot €20,- per vierkante meter. De prijzen van de EPS parels liggen rond de €20,- tot €25,- per vierkante meter. De prijzen van PUR liggen rond de €25,- tot €30,- per vierkante meter. Vaak is subsidie nog mogelijk, dit drukt de prijzen van de EPS, PUR en glaswol. De gemiddelde terugverdientijd is dan maar drie tot vier jaar.

spouwmuur ventilatie

Goed ventileren

Een aandachtspunt bij de isolatie van de spouw is het ventileren. Bij een woning die slecht geventileerd is werkt de isolatie van de wanden nadelig. De stelregel is: hoe beter de isolatie, hoe meer men moet ventileren. Het kan door middel van een ventilatiesysteem of natuurlijke verluchting. Hoe dan ook, ventileren is erg belangrijk. Indien u onvoldoende ventileert, kan het vocht nergens heen. Wanneer u voldoende gaat ventileren voorkomt u dit en ontstaan er geen vochtproblemen. De isolatie van de spouw zorgt voor extra dichtheid. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk de prijzen van diverse isolatiebedrijven uit ons netwerk voor het na-isoleren en ventileren van uw woning!

Uw spouwmuur isoleren? Wij verzorgen de isolatie van uw spouw!

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor de isolatie van uw spouw? Ontdek alles over het na-isoleren!