Spouwmuurisolatie Antwerpen

Spouwmuurisolatie Antwerpen

Er komt in heel Europa steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiezuinig leven. Dit wordt onder andere duidelijk in de grote aandacht voor het beperken van het verbruik van fossiele brandstoffen, en het isoleren van woningen dat men hieraan koppelt. Er zijn diverse manieren waarop uw woning in Antwerpen beter kan isoleren. Zo is het mogelijk om de gevel, vloer of het dak te isoleren. Dergelijke methoden hebben alleen wel een aanzienlijke prijs. Een goedkoper alternatief is het toepassen van een spouwisolatie. Bij het na-isoleren van de spouwmuur spuiten wij isolatiematerialen als pur, pir of eps-parels in de muur, wat leidt tot een verhoogde isolatiewaarde. Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Doe dan gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag. Wij sturen u dan meerdere offertes van specialisten uit uw regio.

Vergelijk vrijblijvend diverse offertes
Hoe groot is de te isoleren oppervlakte in m2 (schatting)?

Gewenste soort isolatie (*)

Is uw spouwmuur al eens geïsoleerd of geverfd? (*)

Wat is het bouwjaar van uw woning? (*)
Waar wilt u de vloerisolatie laten aanbrengen? (*)
Wat voor afwerking wenst u? (*)
Betreft het een plat dak, of een hellend dak? (*)

Omschrijving van uw opdracht (*)

Gelieve dit veld leeg te laten.

Verhoogde isolatiewaarde

Het doel van het na-isoleren van de spouw is natuurlijk om hiermee de isolatiewaarde van uw pand in Antwerpen te verhogen. Veel van onze klanten verwachten dat de mate van isolering wordt bepaald door het materiaal waar zij voor kiezen. Of u nu kiest voor pur, pir of eps-parels, de stijging van de waarde bepaalt men met name door de breedte van de spouw. Gaan we uit van een gemiddelde spouw van 6 centimeter, dan zal de spouwmuurisolatie zorgen van een stijging van de rc-waarde (isolatiewaarde van stenen + isolerend product) van 0.38 naar 1.7. Dit betekent dat u jaarlijks heel wat kosten zult besparen op uw energieverbruik.

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Regelmatig krijgen wij de vraag wanneer het wel en niet mogelijk is om de spouwmuur te isoleren. Hoewel het kan zijn dat uw woning een uitzondering is, geldt over het algemeen dat woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd nog geen spouwmuurisolatie hebben. Na 1975 zijn de meeste panden in Antwerpen al van een spouwisolatie voorzien. Wilt u zeker weten of er een spouw in de buitenmuren zit? Controleer dan de afstand tussen de binnen- en buitenmuur. Wanneer deze afstand meer dan 24 centimeter bedraagt, dan is het een spouwmuur en kunt u deze (laten) isoleren.

Vochtbestrijding

De specialisten uit Antwerpen kunnen niet alleen uw spouwmuur isoleren met pur of parels, zij helpen u tevens graag bij het bestrijden van vocht. Vochtbestrijding in de muren bereikt u deels al door het toepassen van een spouwisolatie. Om de mate van vochtbestrijding echter te verhogen is het aan te raden om tegelijk met de spouwmuurisolatie de buitenmuur te impregneren. Zo voorkomt u dat water door de muur naar binnen kan komen, en zal de luchtvochtigheid binnenshuis sterk verbeteren. Een andere oplossing voor vochtbestrijding is het toepassen van een gevelisolatie, of het impregneren van de gevel.

spouwmuur isolatie

Vrijblijvende offertes

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? De adviseurs uit ons netwerk staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

spouwmuur isoleren Antwerpen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het isoleren van de spouwmuur bestaat uit verschillende stappen, die allen op dezelfde dag kunnen worden uitgevoerd. Wij rekenen meestal zo’n zeven tot acht uur voor het afhandelen van een standaard spouwmuurisolatie. De klus begint met het boren van boorgaten in de voegen van de gevel. Deze boorgaten moeten op een maximale afstand van 80 centimeter van elkaar zitten. Daarnaast moet ook op elke gevelkruising en raamhoek een boorgat komen. Vervolgens zullen wij het vloeibare product in de gaten spuiten of blazen, afhankelijk van het basismateriaal waar u voor gekozen hebt. Dit proces zal een aantal uur duren. Wanneer het isolatiemateriaal in de spouw zit, dan zullen wij de voegen weer dichtmaken zodat u niets van de werkzaamheden ziet. De uiteindelijke spouwisolatie zal daarom geen invloed hebben op de uitstraling van uw woning of bedrijfspand.

Extra toepassingen

De techniek die wij hierboven beschreven bestaat uit enkel de basishandelingen voor het uitvoeren van een spouwmuurisolatie. Het is ook mogelijk dat wij af en toe extra werkzaamheden moeten afhandelen. Dit is ten eerste het geval wanneer u in een twee onder één kap woning woont, en uw buren geen spouwisolatie willen toepassen. In dit geval zullen wij door een aantal gaten speciale spouwborstel stoppen. Deze zetten uit zodra zij zich in de muur bevinden, en voorkomen zo dat het isolatiemateriaal verzakt, of zich verder verspreid naar de kant van de buren. Een tweede additionele optie is het plaatsen van ventilatieroosters. Dit is noodzakelijk wanneer onder uw pand een kruipkelder zit. Met de ventilatieroosters wordt ervoor gezorgd dat lucht en vocht nog steeds uit de kruipruimte naar buiten kan komen.

Welke muren zijn niet geschikt?

Voordat het mogelijk is een spouwmuur te na-isoleren, zijn er enkele voorwaarden waaraan de muur moet voldoen. Het belangrijkste hierbij is dat er geen sprake is van een spouwmuurvervuiling, of dat dit kan worden verholpen. Ten tweede is het zaak dat de dakgoten en het dak in een goede staat verkeren. Als er kans is op een lekkage, dan zal menig isolatiespecialist niet willen isoleren, omdat dit kan leiden tot verschillende vochtproblemen. Tot slot vereisen onze professionals uit Antwerpen dat de gevel zelf ook in goede staat verkeert. Dit betekent dat waterdamp door de gevel naar buiten kan komen. Een gevelimpregnatie is bijvoorbeeld een mogelijke risicofactor voor het uitvoeren van een spouwmuurisolatie. Wilt u weten of het isoleren van de spouw een optie is? Laat dan uw spouwmuur goed controleren.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Hierboven noemden we het begrip spouwmuurvervuiling al, een begrip dat bij veel mensen vragen oproept. Daarom hierbij een korte uitleg van het begrip. De term spouwmuurvervuiling wordt gebruikt wanneer er in de spouw cementresten, zand en puin zit. Het gevolg van deze vervuiling is dat het na-isoleren van de spouwmuur niet mogelijk is, tenzij u het vuil kunt verwijderen. Door een spouwmuurvervuiling zal namelijk het effect van de isolatie teniet worden gedaan. Het verwijderen van het vuil kan door een aantal stenen uit de gevel te halen, en zo het vuil te bereiken. Wilt u weten of er sprake is van een spouwmuurvervuiling? Het is vaak aan de buitenzijde van de muur te zien door een verkleuring. Het is tevens een optie om het vochtgehalte in de muur te meten. Op basis hiervan kunt u besluiten of een isolatie van de spouw nodig is.

pir spouwmuurisolatie Antwerpen

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Voor een spouwisolatie maken wij gebruik van diverse materialen. Het meest toegepaste materiaal zijn de zogeheten EPS parels. Deze EPS parels vermengen wij met lijm, zodat ze niet verzakken en spuiten wij daarna in de spouwmuur. Andere producten die wij inzetten zijn PUR en PIR. PUR is in vloeibare variant zeer geschikt als isolatiemateriaal, maar ook als isolatieplaten kunnen wij PUR toepassen. PIR is de opvolger van de polyurethaan en wordt steeds populairder bij onze klanten uit Antwerpen. PIR heeft zelfs in dunne variant een uitstekende isolatiewaarde. Wie moet kiezen tussen de soorten isolatiemateriaal doet er goed aan de eigenschappen te vergelijken.

isolatiefirma Antwerpen

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

De diverse soorten isolerende producten die u bij onze isolatiefirma uit Antwerpen kunt verkrijgen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Hoewel alle soorten isolerend materiaal een prima isolerende waarde bieden, zijn er verschillen op het gebied van andere eigenschappen. Zo zorgt het ene product voor een uitstekende kierafdichting, terwijl het andere basisproduct een betere vochtremmende eigenschap heeft. Hebt u geen idee voor welk product u moet kiezen? De medewerkers van ons isolatiebedrijf kunnen u prima informeren. Voor welk materiaal u echter ook kiest, wij garanderen dat uw vochtproblemen vanaf de spouwisolatie verleden tijd zijn.

isolatiewerken Antwerpen

Premie

Voor de isolering van de muren of gevel is het optioneel een premie aan te vragen bij de netbeheerder. Het aanvragen van deze premie is echter wel aan een aantal voorwaarden verbonden. De belangrijkste eis is dat de woning voor 2006 is aangesloten bij het huidige elektriciteitsnetwerk. Daarnaast zijn er eisen voor de breedte tussen de muren en dient u de spouw volledig te laten opvullen met het isolerende product. Tot slot eist men in Antwerpen dat de isolatiewerken door een gecertificeerde aannemer moeten worden uitgevoerd, die voldoet aan de STS 71.1 normen. Pas dan is de aanvraag van een premie mogelijk.

isolatiespecialist Antwerpen

Spouwmuurisolatie verwijderen

Wie een ouder woonhuis heeft gekocht heeft de kans dat de spouwisolatie in eerdere jaren al is uitgevoerd. Wij adviserren echter wel om een isolatiespecialist uit Antwerpen deze spouwmuurisolatie te laten controleren op effectiviteit. Diverse oudere soorten isolerend materiaal hebben namelijk de neiging om te verzakken. Een verzakte isolatielaag zal geen enkele bijdrage meer leveren aan het warmtebehoud en brengt zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een hogere kans op schimmels. Met een speciaal soort stofzuiger kan een specialist uit ons netwerk het oude product verwijderen en de muren reinigen.

Zelf spouwmuur isoleren

Vaak vragen onze klanten uit Antwerpen of het een optie is zelf de spouwisolatie toe te passen. Het na-isoleren van de muur is echter een klus die u moet overlaten aan een erkend vakman. Dit komt met name doordat het aanbrengen van de isolatielaag relatief lastig is. Wanneer u de EPS-parels, PIR of PUR niet op exact de juiste wijze tussen de muren plaatst, dan zal het isolerende effect aanzienlijk lager worden, of zelfs geheel verdwijnen. Een tweede risico bij het eigenhandig uitvoeren van deze klus is dat u de gevel kunt beschadigen. Een beschadigde gevel zal de prijswaarde van het huis verminderen.

spouwmuurisolatie prijzen Antwerpen

Prijs isoleren spouwmuur

Zoals eerder al aangegeven wordt de prijs voor het na-isoleren van de spouwmuur niet perse bepaald door verschillen in de soorten basismateriaal, maar is het verschil in kosten eerder het gevolg van het te isoleren oppervlak, en de breedte van de spouw. Kiest u bijvoorbeeld voor een spouwmuurisolatie van een tussenwoning met isolatie parels, dan komen de kosten ongeveer op €800,-. Wilt u de spouwmuur van een vrijstaande woning in Antwerpen isoleren met pur? Dan valt de prijs al gauw rond de €3000,-. Doordat de Vlaamse overheid echter veel waarde hecht aan duurzaamheid en energiebesparing, is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Dit kan de uiteindelijke prijs met wel 30 procent reduceren. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor subsidie? De professionals uit ons netwerk kunnen u desgewenst van de benodigde informatie voorzien.

Woningtype Oppervlak (m2) Prijs
Vrijstaand 160 €2400,-
Twee onder één kap 110 €1650,-
Hoekwoning 90 €1350,-
Tussenwoning 70 €1050,-
Flat (appartement) 30 €450,-
na-isoleren spouwmuur Antwerpen

Terugverdientijd

Het voordeel van isoleren is dat dit niet alleen zorgt voor een verhoogd wooncomfort, maar dat u tevens de investering in de isolatie op de lange termijn weer terugverdiend, en zelfs geld verdient met de isolatie. Voor een spouwmuurisolatie geldt bijvoorbeeld dat u na drie tot vier jaar de initiële kosten hebt terugverdiend, en dat u daarna jaarlijks geld overhoudt. De exacte hoeveelheid die u bespaart is afhankelijk van de grootte van het geïsoleerde oppervlak. De berekening van de terugverdientijd die wij hebben gemaakt is gebaseerd op een gemiddelde binnentemperatuur van 16.5 graden (dag en nacht) en de gas peilprijs van 2015/2016. Een gevelisolatie zal op de lange termijn een hogere besparing opleveren.

Spouwmuurisolatie offerte aanvragen

Offertes vergelijken

Bent u op zoek naar een vakman uit Antwerpen die u kan helpen bij het na-isoleren van de spouwmuur? Hebt u een vraag over het verschil in prijs tussen pur en parels als isolatiemateriaal? Of bent u benieuwd naar de kosten voor een spouwisolatie van uw woning? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de professionals via het contactformulier. Wij zullen uw hulpvraag spoedig beantwoorden en sturen u meerdere offertes toe. Geheel gratis en vrijblijvend. Vergelijk deze zelf op basis van prijs en aanbod, en kies zo voor de isolatiespecialist die het beste bij u past! Wij garanderen dat uw spouwmuurisolatie bij ons in goede handen is.

Gevelisolatie

Gevelisolatie Antwerpen
De isolatie van een spouw is een zeer voordelige variant van isoleren. Er zijn echter ook methoden die een grotere investering zijn, maar die op lange termijn ook meer voordeel opleveren. Eén van deze methoden is een gevelisolatie. Het isoleren van de gevel kent een prijs van ongeveer €14.000,-, uiteindelijk zult u hier wel meer mee besparen dan met een spouwmuurisolatie.

Dakisolatie

Dakisolatie Antwerpen
Het na-isoleren van daken is een zeer geschikte methode voor het verhogen van de isolatiewaarde van uw pand in Antwerpen. Een dakisolatie kent daarnaast nog vele andere voordelen. Zo zult u met de isolatie van het dak zorgen voor extra geluidsisolatie, en heeft het materiaal vaak ook een brandwerende en dampremmende werking. De kosten voor een dakisolatie zijn relatief laag, en verdient u snel terug.

Vloerisolatie

Vloerisolatie Antwerpen
Zoekt u naar een methode om tocht over de vloer en warmteverlies door de bodem te voorkomen? Kies dan voor een vloerisolatie. Een vloer isoleren kan gecombineerd worden met een bodemisolatie. Zo zorgt u voor een stabielere luchtvochtigheid in huis die de kans op gezondheidsklachten en ongedierte sterk vermindert. Een materiaal dat geschikt is voor de vloerisolatie is pur.

Kruipruimte

Kruipruimte isolatie Antwerpen
Voor een isolatie van de bodem, en een voorkomen van optrekkende kou en vocht in de funderingen is het aan te raden de kruipruimte te isoleren. De isolatie van de kruipruimte kan met behulp van diverse materialen. Zo zijn bijvoorbeeld thermokussens, schelpen, parels en zand veel gevraagde isolatiematerialen. Een bodemisolatie bij uw bedrijf in Antwerpen is eventueel eigenhandig uit te voeren om kosten te besparen.