Spouwmuurisolatie in West-Vlaanderen

Spouwmuurisolatie West-Vlaanderen

Tegenwoordig komt er steeds meer aandacht voor het beperken van het verbruik van fossiele brandstoffen. Wil u zelf graag bijdragen aan een beter milieu, of besparen op uw energiekosten? Dan zijn er diverse isolatiemogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een gevelisolatie, dakisolatie of vloerisolatie toepassen. Hebt u maar een beperkt budget? Dan is een spouwmuurisolatie de beste keuze. Voor het na-isoleren van de spouwmuur maken de specialisten gebruik van diverse materialen zoals PUR, PIR en EPS parels, die ze snel en vakkundig zullen plaatsen. Wilt u weten wat de kosten zijn voor een spouwisolatie bij u in West-Vlaanderen? Vul dan ons contactformulier in. Wij sturen u spoedig meerdere offertes toe (gratis en vrijblijvend), en zijn u met alle plezier van dienst bij de spouwmuurisolatie.

Navigeer op deze pagina naar:

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Het is afhankelijk van het bouwjaar van uw woning of het haalbaar is de spouwmuur te na-isoleren. Zo gaan onze professionals uit West-Vlaanderen er vanuit dat woningen die voor 1920 gebouwd zijn geen spouwmuur hebben, en dat panden die na 1975 zijn gebouwd al een spouwmuurisolatie hebben. Is uw woning of bedrijfspand tussen deze twee jaartallen gebouwd? Dan is de kans dat u een spouwisolatie kunt toepassen het hoogst. Wil u zeker weten of er een spouwmuur achter uw gevel zit? Meet dan de afstand tussen de binnen- en buitenmuur. Als deze meer dan 24cm bedraagt, dan is een spouw aanwezig.

Verhoogde isolatiewaarde

De isolering van de spouw zorgt voor een verhoogde isolatiewaarde van uw woning. Dit heeft twee voordelen: u bespaart op de kosten voor het energieverbruik, en de prijswaarde van uw pand stijgt. Het meten van de isolatiewaarde gebeurt met behulp van twee waardes: de isolatiewaarde voor de gehele gevel inclusief spouw (de Rc-waarde) en de isolatiewaarde voor het gekozen isolatiemateriaal (de Rd-waarde). De Rc-waarde is mede bepaald door de Rd waardering. Uit onderzoek is gebleken dat u met een standaard spouwmuurisolatie de Rc waardering laat veranderen van 0.38 naar 1.17. Hierbij moet er een isolatielaag van ongeveer vijf tot zes centimeter laten aanbrengen van de PUR, PIR of de isolatieparels.

Vochtbestrijding

Hoewel het besparen van kosten de meest genoemde reden is voor het uitvoeren van een spouwmuurisolatie, is ook vochtbestrijding een goede reden om de spouwmuur van een isolatielaag te voorzien. Dankzij het toepassen van de spouwisolatie voorkomt men dat er condens ontstaat op de muren, en dit remt tevens het opstijgen van vocht. Dit komt doordat vele soorten isolatiemateriaal, waaronder PUR, PIR en EPS parels worden voorzien van een vochtwerend middel. Hebt u last van vochtige muren? Dan is het aan te raden de vochtbestrijding te optimaliseren. Dit kan met het isoleren van een muur, maar ook door andere vochtwerende technieken zoals het injecteren van de buitenmuren.

isoleren van spouwmuur West-Vlaanderen

Vrijblijvende offertes

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren? De adviseurs uit ons netwerk staan voor u klaar. Door het invullen van ons bovenstaande contactformulier kunt u meerdere offertes aanvragen van isolatiespecialisten uit uw regio. Neem gerust contact met ons.

Offertes aanvragen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Een spouwmuurisolatie wordt vaak gekozen vanwege het snelle werkproces. De meeste spouwisolaties kunnen binnen een dag worden uitgevoerd. Wij gaan uit van ongeveer zeven tot acht uur werk voor de gehele klus. Hoe gaat de spouwmuurisolatie nou in zijn werk? De specialisten beginnen met het boren van vele boorgaten in de gehele gevel. De maximale afstand van de boorgaten is 80cm, maar meestal kiest men voor een iets kleinere afstand. Via de gaten kan vervolgens het isolerende materiaal naar binnen worden gespoten. Wij werken met diverse soorten isolatiemateriaal zoals vloeibare PUR of PIR of isolatieparels die vermengd zijn met lijm. Na een aantal uur is de spouw gevuld met het materiaal, en zullen wij de boorgaten weer netjes afwerken. U geniet snel van een verhoogd wooncomfort en lagere stookkosten.

Eventuele extra werkzaamheden

Naast de hierboven beschreven werkzaamheden zijn er nog een aantal aanvullende werkzaamheden die wij kunnen uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van ventilatieroosters onder in de muur, wanneer er een kruipkelder bij uw huis zit. Ventilatieroosters zorgen ervoor dat ondanks het isolatiemateriaal de lucht en het vocht uit de kruipruimte toch nog naar buiten blijven komen. De ventilatieroosters worden dicht bij de grond geplaatst, zodat deze het aanzicht van de woning niet verstoren. Een tweede optie is het inbrengen van spouwborstels in de te isoleren muren. Spouwborstel worden met name ingezet om het verzakken van de EPS parels naar het gedeelte van de buren te voorkomen. Beide werkzaamheden moeten wij voor het begin van de spouwmuurisolatie afhandelen. Geef dit daarom op tijd aan bij de specialist uit West-Vlaanderen.

na-isoleren van spouw in West-Vlaanderen

Video: waar op letten bij spouwmuurisolatie?

Welke muren zijn niet geschikt?

Hoewel het vaak een optie is om de spouwmuur te na-isoleren, zijn er wel enkele voorwaarden waaraan het pand moet voldoen. Ten eerste is het noodzakelijk dat de muren in goede staat verkeren. Dit betekent dat er geen scheuren in de muur zitten. Een andere voorwaarde is dat de gevel dampdoorlatend is. Deze dampdoorlating wordt onder andere beperkt door het aanbrengen van een gevelimpregnatie. Een derde eis die de specialisten stellen aan het huis is een goede staat van het dak en de dakgoten. Ze willen hiermee voorkomen dat er water lekt naar de spouw. Tot slot verwachten ze dat er geen sprake is van spouwmuurvervuiling. Wilt u zeker weten dat uw muren geschikt zijn voor de spouwmuurisolatie? Een vakman uit West-Vlaanderen kan dit voor u controleren.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Het begrip spouwmuurvervuiling wordt door menig specialist in de isolatiebranche gebruikt. Met de term wordt de vervuiling van de spouwmuur aangegeven die ontstaat wanneer er lange tijd niets gebeurt met de spouw. Zo kunnen er na verloop van tijd voegresten, zand, en ander puin zich in de spouw ophopen. Het risico van een spouwmuurvervuiling is dat deze vochtplekken en schimmel op de muren tot gevolg heeft. Zodra er sprake is van een spouwmuurvervuiling, is het niet mogelijk om de spouwisolatie uit te voeren. Dit komt doordat een vervuiling het effect van de isolatiematerialen teniet zouden doen omdat de isolatielaag wordt doorbroken. Het is een optie om de vervuiling te verwijderen. Dit gebeurt met behulp van speciale technieken.

soorten isolatiemateriaal voor spouwisolatie

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Het na-isoleren van spouwmuren kan met behulp van een aantal soorten materialen die wij eerder ook al benoemd hebben. Het meest populaire product op het moment is een combinatie van EPS parels en lijm. Dit mengsel heeft als groot voordeel dat het niet verzakt, en dat het de volledige muur afdekt. Een ander basismateriaal dat wij nog steeds regelmatig toepassen bij een spouwisolatie is polyurethaan. Vloeibaar polyurethaan heeft een hoge isolerende waarde en zorgt er dan ook voor dat het wooncomfort aanzienlijk verbetert. Naast de mate van isolatie zijn er nog een aantal andere eigenschappen waarop u dient te letten bij de materiaalkeuze.

keuze isolatiemateriaal

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

Eén van de mogelijke aandachtspunten is de geluidsisolatie die het isoleren oplevert. Diverse producten zorgen ervoor dat geluiden van buitenaf een stuk minder hard door de muur heenkomen. Dit is met name handig voor mensen die aan een doorgaande weg wonen. Een isolatie van de gevel heeft hier een nog beter effect op. Een ander aandachtspunt is de vochtbestrijding en kierafdichting van een isolerend materiaal. Hoe beter de kieren dicht zitten, hoe hoger de Rc-waarde van een bepaald woononderdeel zal zijn. Daarnaast moet u bovendien kiezen tussen de kunstmatige en natuurlijke isolatiematerialen. De natuurlijke variant vormt over het algemeen voor een duurzamere maar duurdere oplossing.

spouwisolatie met eps parels

EPS Parels

Isolatieparels zijn in West-Vlaanderen één van de voordeligste isolatiematerialen om een spouw mee te vullen. De parels worden gekenmerkt door hun grijze kleur. Het is een soort piepschuim bestaande uit waterstof en koolstof die worden verlijmd in de spouw. Wanneer uw volledige spouw gevuld is met deze isolatieparels dan bestaat slechts 20% uit de parels: de rest is stilstaande lucht. De L-waarde ligt rond de 0.033W/mK. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld glas- en steenwolvlokken. De prijs ligt rond de €14,- per vierkante meter en door het kleine formaat is EPS ook erg geschikt voor een spouwmuur met kleine voegen.

spouwmuurisolatie met glaswolvlokken

Glaswolvlokken

De isolatiewaarde van glaswolvlokken is vergelijkbaar met de L-waarde van EPS. Het materiaal is met een gemiddelde prijs van €17,- per vierkante meter echter een stuk duurder: op een oppervlak van 50 vierkante meter scheelt dit u al €150,-. Klanten in West-Vlaanderen vragen ons daarom regelmatig of er wel een meerwaarde zit aan glaswolvlokken. Natuurlijk! Er bestaan diverse redenen waarom glaswol voor u wellicht de beste keuze is! Ten eerste is het materiaal duurzaam en bestaat het uit gerecycled glas. Daar komt nog bij dat het een goede geluidsisolatie biedt en brandvertragend werkt. Zo verhoogt u niet alleen het wooncomfort in huis, maar ook de veiligheid van uw woning.

steenwolvlokken voor de spouwmuur

Steenwolvlokken

Steenwol komt, net als glaswol, in meerdere vormen voor: als platen, dekens en vlokken. Dit maakt het materiaal geschikt voor vele verschillende toepassingen. Naast spouwisolatie komt steenwol voor bij dak- en vloerisolatie. Het is een minerale wol, gemaakt van diverse gesteenten. Steenwolvlokken bieden een goede thermische- en geluidsisolatie. Tegenwoordig wordt steenwol vaak verwijderd uit de spouw van oudere woningen. Als het niet correct wordt aangebracht dan is de spouwmuur niet volledig gevuld. Dit heeft meerdere koudebruggen als resultaat: hier wordt de kou plaatselijk doorgelaten. Het probleem hiervan is dat er vochtproblemen ontstaan. Tegenwoordig zijn de technieken echter zodanig verbeterd dat wij ook steenwolvlokken zonder problemen in West-Vlaanderen toepassen.

pur schuim voor de spouwmuurisolatie

PUR-schuim

De laatste, en wellicht één van de meest populaire isolatiematerialen in West-Vlaanderen is PUR schuim. De prijs hiervan ligt vele malen hoger: gemiddeld €25,- per vierkante meter. U behaalt hiermee echter ook de grootst mogelijke besparing. Het heeft een L-waarde van 0.023 W/mK, wat inhoudt dat het uitstekend isoleert. Daar kan geen ander materiaal tegenop! Daarbij biedt het tevens een uitstekende akoestische isolatie en is het ontzettend goed bestand tegen vocht. Uit eerdere onderzoeken bleek dat het materiaal vocht afstoot, hierdoor wordt de isolatiewaarde niet aangetast door een aanraking met water. Omdat het erg gebruiksvriendelijk is, kunnen de experts het in korte tijd aanbrengen. Hierdoor bespaart u geld op de arbeidskosten!

Premies en subsidies in 2017/2018

Voor na-isolatie van de spouwmuren gelden verschillende mogelijkheden voor premies. Eén van de opties is het aanvragen van een subsidie bij de netbeheerder. Voordat u deze premie krijgt toegewezen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dient het huis uiterlijk in 2006 aangesloten te zijn bij de huidige netbeheerder en moet de spouw minimaal 5 centimeter zijn. U heeft bij andere isolatiewerken vaak ook recht op een vergoeding als u het zelf uitvoert, maar bij spouwisolatie bent u verplicht dit uit te laten voeren door een erkend vakman uit West-Vlaanderen. Tot eind 2017 heeft u nog recht op een vergoeding van €6,- per geïsoleerde vierkante meter, maar vanaf 2018 gaat deze prijs omlaag naar €5,- per vierkante meter.

Een positieve verandering is echter de nieuwe premie voor gevelisolatie vanaf de binnenzijde: binnenkort krijgt u hiervan tot €15,- per vierkante meter vergoed! Zoals u waarschijnlijk bekend is moet u op dit moment meerdere energiebesparende maatregelen treffen om aanspraak te kunnen maken op de beschikbare premies. In 2017 verdwijnt deze combipremie en komt daar de totaalrenovatiebonus voor in de plaats. Dit geeft u de mogelijkheid om in 5 jaar tijd meerdere energiebesparende maatregelen te treffen, waarmee u een extra bonus ontvangt. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, maar ook dak- kelder- of vloerisolatie, het plaatsen van isolatieglas en de installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem. Door drie of meerdere maatregelen te treffen ontvangt u een bonus tussen de €1.250,- en €4.750,-. Meer weten over de premie van uw netbeheerder? Kijk dan op Vlaanderen.be.

premie netbeheerder spouwisolatie West-Vlaanderen

Spouwmuurisolatie verwijderen

Hebt u een oud woonpand in West-Vlaanderen gekocht en vindt u in de gegevens dat er al sprake is van een spouwmuurisolatie? Probeer dan te achterhalen met welk isolerend product dit is uitgevoerd. Steenwol en schuim hebben namelijk de neiging om te verzakken. Dit betekent dat de isolerende waarde sterk vermindert, en dat er de kans op vochtproblemen zoals schimmel aanzienlijk stijgt. Het verwijderen van het oude materiaal gebeurt met een speciaal soort stofzuiger. De specialisten zullen dan in de onderste laag enkele stenen verwijderen en dan het gros en vuil wegzuigen. Daarna pas is het mogelijk om een nieuwe isolatielaag te plaatsen.

Zelf spouwmuur isoleren

Regelmatig krijgen de specialisten uit ons netwerk in West-Vlaanderen de vraag of het een optie is om zelf de spouwmuren te isoleren. Het antwoord hierop is heel eenvoudig: nee. Een spouwmuurisolatie dient u over te laten aan de medewerkers van een isolatiefirma. Dit komt doordat er grote risico’s verbonden zitten aan het niet volledig goed aanbrengen van de isolatielaag. Als de isolatielaag niet helemaal in alle hoekjes komt, dan zal er geen goede isolatie optreden, en is de kans op vochtproblemen nog steeds hoog. Voor een goed resultaat is dan ook zeker de hulp van een erkend vakman nodig.

Prijs isoleren spouwmuur

Wanneer u graag de spouwmuur wilt na-isoleren, dan profiteert u van een aantrekkelijke prijs. Zeker wanneer u de kosten voor spouwisolatie vergelijkt met die van gevelisolatie of dakisolatie. De exacte prijs voor spouwmuurisolatie is afhankelijk van diverse factoren: het oppervlak van de te behandelen muur, het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de spouw. In de tabel hierboven ziet u per woningsoort in West-Vlaanderen het gemiddeld oppervlak en wat in dat geval de totale kosten zouden zijn. Hoewel spouwisolatie met EPS met een prijs van €14,- per vierkante meter voordeliger is dan PUR (€25,- per vierkante meter), biedt PUR of PIR een vele malen grotere besparing, waardoor u op termijn voordeliger uit bent. Daarbij hebben de verschillende isolatiematerialen hun eigen voor- en nadelen, waardoor er voor verschillende situaties, verschillende materialen gebruikt worden. Voor welk materiaal u ook kiest: de isolatiewaarde van uw woning zal aanzienlijk verbeteren.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlak EPS-Parels (HR++) Glaswolvlokken PUR schuim
Appartement 30 m² €420,- €510,- €750,-
Tussenwoning rijwoning 50 m² €700,- €850,- €1.250,-
Hoekwoning rijwoning 85 m² €1.190,- €1.445,- €2.125,-
2-onder-1 kap woning 90 m² €1.260,- €1.530,- € 2.250,-
Vrijstaande woning 130 m² €1.820,- €2.210,- €3.250,-

*Voor de prijstabel hebben we de volgende prijs per isolatiemateriaal gehanteerd: EPS parels: €14,-, glaswolvlokken: €17,-, pur-schuim: €25,-. De prijzen zijn incl. btw.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten uit West-Vlaanderen helpen u graag met de spouwisolatie!

Offertes aanvragen

Investering terugverdienen

Laat u de spouwmuur van uw huis of bedrijfspand in West-Vlaanderen van isolering voorzien? Dan zult u op termijn zelfs geld verdienen! Doordat u dankzij de spouwmuurisolatie bespaart op de kosten voor het energieverbruik, is het mogelijk om de investering in gemiddeld 3 tot 5 jaar terug te verdienen. De terugverdientijd wordt bepaald door onder andere het materiaal, maar belangrijker is de dikte van de spouwmuur. Hoe breder de geïsoleerde spouw, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe groter de besparing. Ook in een appartement is het mogelijk om de spouwmuur na te isoleren. Bij een oppervlak van ongeveer 30 vierkante meter bespaart u al snel €170,- per jaar! Hiermee heeft u de investering al in drie jaar terugverdiend. Heeft u tevens recht op een subsidie van uw netbeheerder? Dan is het mogelijk om deze terugverdientijd nog verder te verkorten.

Offertes vergelijken

Wilt u graag uw spouwmuur na-isoleren en hebt u een vraag over de kosten? Bent u benieuwd naar de verschillende eigenschappen van PIR en EPS? Of hebt u behoefte aan een overzicht van de prijzen en terugverdientijden van een gevelisolatie tegenover een spouwmuurisolatie? Via het contactformulier kunt u gemakkelijk en snel al uw vragen stellen. Wij zullen deze spoedig beantwoorden en sturen u meerdere offertes toe van professionals uit West-Vlaanderen. Het is aan u om deze offertes met elkaar te vergelijken op basis van prijs en aanbod. Voor welke specialist uit ons netwerk u echter ook kiest, wij garanderen een snelle en vakkundige hulp tegen aantrekkelijke tarieven.

prijs van spouwmuurisolatie West-Vlaanderen

Gevelisolatie

gevel isolatie
Wie op de lange termijn graag meer wil verdienen aan een isolatie, kan het beste kiezen voor een gevelisolatie. Bij de isolatie van de gevel kunnen wij zowel aan de binnenzijde als buitenzijde van de gevel isolatiemateriaal plaatsen, en hier vervolgens een voorzetwand tegen zetten. De kosten voor een gevelisolatie zijn wel aanzienlijk.

Dakisolatie

dakisolatie plaatsen in West-Vlaanderen
Bent u redelijk handig en wilt u graag zelf de isolatie aanbrengen? Kies dan voor een dakisolatie. Voor een dakisolatie kunt u gebruik maken van isolatieplaten van PIR of van glaswol. De keuze voor het materiaal is afhankelijk van de staat en vorm van het dak. Een dakisolatie brengt bovendien vele extra voordelen met zich mee.

Vloerisolatie

vloerisolatie plaatsen in West-Vlaanderen
De medewerkers van een isolatiebedrijf uit West-Vlaanderen kunnen u tevens van dienst zijn bij een vloerisolatie. De isolering van de vloer zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft, en dat u nooit meer koude voeten heeft. In een aantal gevallen is het mogelijk de vloerisolatie in West-Vlaanderen te combineren met een vloerverwarming.

Kruipruimte

isolatie van de kruipruimte
Zit er onder uw huis een kruipruimte? Dan kan het een zeer goed idee zijn om deze te isoleren. In de kruipruimte is het namelijk standaard 12 graden, en de koude lucht en vocht trekken gemakkelijk op naar de vloer van uw benedenverdieping. De isolering van de kruipkelder kan met behulp van verschillende soorten isolatiematerialen.