Spouwmuurisolatie in Beringen

Spouwmuurisolatie Beringen

Wilt u graag uw pand in Beringen beter isoleren, om zo op de stookkosten te besparen, of een bijdrage te leveren aan het milieu? Eén van de goedkoopste methode van isolering is het isoleren van de spouwmuur. Bij een spouwmuurisolatie wordt, door kleine gaatjes in de voegen van de gevel, vloeibaar isolatiemateriaal in de spouw gespoten, zoals PUR of EPS parels vermengd met lijm. Een dergelijke klus kan binnen een dag worden uitgevoerd, en vereist vrijwel geen hak- en breekwerk. Dit heeft een positieve invloed op de prijs: de investering in het na-isoleren van de spouwmuur kunt u binnen vier jaar terugverdienen. Heeft u vragen over de prijzen van spouwisolatie of komt u graag direct in contact met één van de experts uit Beringen? Vul dan vandaag nog het offerteformulier in en wij helpen u snel verder. U ontvangt dan meerdere offertes (maximaal vijf) van specialisten uit uw regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Navigeer op deze pagina naar:

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Het is afhankelijk van uw woning in Beringen of het mogelijk is om deze te voorzien van een isolering van de spouwmuur. Over het algemeen geldt dat panden die voor 1920 gebouwd zijn geen spouw hebben, waardoor u dan beter kunt kiezen voor een dak- of gevelisolatie. Panden die tussen 1920 en 1975 afgeleverd zijn hebben vaak wel een spouwmuur, maar nog geen spouwmuurisolatie. Voor dergelijke woningen is na-isoleren met behulp van PUR of EPS parels een goede optie, zeker dankzij de lage kosten die gelden voor een dergelijke spouwisolatie. Is uw huis of bedrijfspand na 1975 gebouwd, dan heeft u grote kans dat hier al een spouwmuurisolatie is toegepast. Een professional uit Beringen kan dit snel en gemakkelijk voor u controleren. Met behulp van andere soorten isolering is het nog steeds mogelijk de isolatiewaarde van uw woning te verhogen en te besparen op energiekosten.

Verhoogde isolatiewaarde

De meest gebruikte materialen voor het na-isoleren van de spouw zijn PUR, EPS parels en wol. PUR is voor de meeste van onze klanten uit Beringen de gebruikelijke keuze. De laatste jaren zijn echter parels en steen- of glaswol ook steeds populairder geworden. De warmteweerstand wordt hierbij aangegeven met de code Rd. Terwijl de isolatiewaarde van de spouw en gevel als geheel wordt aangeduid als Rc. U kunt deze Rc-waarde met behulp van na-isoleren verhogen van .38 tot 1.7. Hiervoor moet u bij PUR en EPS parels een dikte aanhouden van van minimaal 5 centimeter, en voor de verschillende varianten isolatiewol is een dikte van 6 centimeter vereist.

spouw isoleren in Beringen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het isoleren van de spouwmuur is een eenvoudige klus, die meestal binnen één dag kan worden uitgevoerd door een isolatiebedrijf uit ons netwerk. U moet er dan welk rekening mee houden dat de isolatiespecialist ’s ochtends vroeg begint, en tegen het einde van de middag klaar is. Ter voorbereiding van de spouwmuurisolatie worden er op diverse plaatsen in de gevel boorgaten geboord. Deze bevinden zich maximaal 80 centimeter van elkaar af, met kleinere afstanden bij de ramen en andere kruisingen. Vervolgens wordt indien nodig elke naad en kier in de gevel afgesloten. Als de muur is voorbereid, kan het isolatiemateriaal in de muur worden gespoten of geblazen. Wij werken onder andere met minerale wol, EPS parels en PUR. Tot slot zullen wij de boorgaten weer netjes voegen, zodat u aan de buitenzijde van de woning niets ziet van de spouwmuurisolatie. Hebt u nog vragen over de werkwijze van de specialisten uit ons netwerk? Stel deze dan via het contactformulier. Wij helpen u graag verder.

Eventuele extra werkzaamheden

Een spouwmuurisolatie kan op twee manieren worden uitgebreid. Dit is het geval wanneer u over een kruipruimte beschikt, en wanneer uw buren geen spouwmuurisolatie wensen bij een 2 onder 1 kap woning. In het eerste geval is het noodzakelijk om ventilatieroosters te plaatsen. Met de ventilatieroosters wordt ervoor gezorgd dat vocht en lucht nog weg kan komen uit de kruipruimte, zodat er geen vochtplekken in de spouw ontstaan. In het tweede geval brengen wij spouwborstels aan in de spouwmuur. Deze plaatsen wij vanaf het maaiveld tot aan de dakgoot, zodat het isolatiemateriaal niet naar het gedeelte van de buren kan zakken. De borstels kunnen via kleine gaten worden geplaatst, waarna ze zich uitzetten.

spouwisolatie in Beringen

Video: waar op letten bij spouwmuurisolatie?

Welke muren zijn niet geschikt?

Wilt u graag uw spouwmuur na-isoleren? Dan moet u ten eerste zeker weten dat de muur een spouw heeft. Is dit het geval, dan zijn er nog enkele andere voorwaarden waaraan u moet voldoen, voordat wij de spouwmuurisolatie kunnen uitvoeren. Belangrijk is vooral dat de spouw schoon is, en er dus geen sprake is van spouwmuurvervuiling. Daarnaast mag er ook geen regenwater of ander vocht in de spouwmuur lekken. Dit betekent dat het voegwerk van de dakgoten, het dak en de gevel op orde moet zijn. Een derde voorwaarde is dat de gevel in zijn geheel in goede staat moet zijn. Dit houdt in dat eventuele waterdamp door de buitenmuur naar buiten moet kunnen komen. Een gevelimpregnatie kan daarom roet in het eten gooien voor een spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurvervuiling?

We noemden hierboven het begrip spouwmuurvervuiling al. Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Beringen de vraag wat er exact met het begrip bedoeld wordt. Spouwmuurvervuiling is de term die wij gebruiken wanneer er vuil, zand of cementresten in de spouwmuur zitten. Het is noodzakelijk om dergelijk puin te verwijderen voordat er een spouwmuurisolatie kan worden uitgevoerd. Laat u het vuil zitten, dan kan zelfs het volledige effect van het na-isoleren te niet worden gedaan. In een aantal gevallen is het niet mogelijk om de puinresten te verwijderen. Wij adviseren dan om als alternatief te kiezen voor een gevelisolatie. Wilt u weten of er spouwmuurvervuiling is? U kunt die zien aan een verkleuring van de muur, of door het vochtgehalte in de muur te meten.

isolatiematerialen voor het na-isoleren van de spouwmuur

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Spouwmuurisolatie is in diverse materialen verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De meest gebruikte materialen bij spouwisolatie zijn: glaswol, steenwol, PUR schuim en EPS parels. Glaswol is vrij goedkoop en heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast zijn de vlokken brandveilig. Steenwol heeft vergelijkbare eigenschappen, alleen de isolatiewaarde is iets lager. Steenwol scoort wel beter op de geluidsdemping. EPS parels zijn iets minder geluidsisolerend en brandveilig dan glas- en steenwol. De parels zijn erg milieuvriendelijk en vochtregulerend. De kans op vochtproblemen is dus minimaal. PUR staat bekend om de uitstekende isolatiewaarde, vochtwering en kierafdichting.

isolatiemateriaal spouw in Beringen

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

De keuze voor isolatiemateriaal is niet eenvoudig en hangt volledig af van uw wensen en behoeften. Vindt u milieuvriendelijkheid en goede geluidsisolatie belangrijk? Kies dan steenwol. Het wol houdt al het lawaai buitenshuis. Daarnaast wordt er tijdens het productieproces rekening gehouden met het milieu. Wilt u de voordeligste optie? Kies glaswol of EPS parels! Vindt u het belangrijk dat u geen hinder van de spouwmuurisolatie krijgt? Dan valt PUR-schuim al af, tijdens het isoleren is er enige stankoverlast. Is de isolatiewaarde erg belangrijk? Dan is PUR schuim wel interessant, het heeft namelijk uitstekende isolatieprestaties. PUR dicht alle kieren en naden. Het is echter niet milieuvriendelijk.

spouwmuurisolatie met eps parels

EPS Parels

Voor de spouwisolatie bestaat er een ruim assortiment aan materialen, maar er is een aantal producten dat regelmatig wordt gekozen. Deze zullen we hier voor u even toelichten, zodat u een goede keus kunt maken. De EPS parels, ook wel isolatiekorrels genoemd, vormen in Vlaanderen de meest goedkope optie. U betaalt ongeveer €14,- per vierkante meter, alleen voor het materiaal. Hier bovenop komen dan nog wel de kosten voor de inzet van een erkende isolatiefirma. Het voordeel van isolatiekorrels is dat deze een hoge isolatiewaarde bieden, en snel geplaatst kunnen worden. U krijgt bij de meeste isolatiespecialisten de keus uit zwarte en witte isolatiekorrels. Wij adviseren om de keus voor de zwarte isolatiekorrels te maken, deze hebben een iets hogere prijs, maar bieden ook een betere isolatiewaarde. De EPS parels vermengt men over het algemeen met lijm of hars, om verzakking van het materiaal te voorkomen.

glaswolvlokken

Glaswolvlokken

Glaswolvlokken vormen een tweede mogelijk isolatiemateriaal. De voordelen van glaswolvlokken bevinden zich met name op het gebied van het verhogen van het wooncomfort en het behoud van de kwaliteit van uw muren. Zo vermindert u dankzij de glaswolvlokken het warmteverlies, blijft het uiterlijk van uw woning intact, en is er geen risico op het beschadigen van uw woonhuis of bedrijfspand in Beringen. De gemiddelde lambdawaarde van glaswol is 0.0034: een prima resultaat. Een bijkomend voordeel van glaswolvlokken is dat deze water afstoten. Hierdoor maakt doorslaand regenwater geen enkele kans om de binnenmuren te bereiken. Wilt u met de spouwisolatie nog verder bijdragen aan een duurzame samenleving? Ook dan vormen glaswolvlokken een uitstekende keus. Deze worden tot wel 80% van gerecycleerd glas gemaakt. Dit scheelt in de uitstoot van CO2 gassen bij het ontwikkelen van de glaswolplaten en –vlokken.

steenwolvlokken

Steenwolvlokken

Naast glaswolvlokken bestaan er ook steenwolvlakken. Glaswol en steenwol worden door sommige klanten gezien als één product, omdat het vaak beide te gebruiken is. Er is echter wel verschil in de eigenschappen van de twee producten. Zo is steenwol veel beter geschikt als brandwerend product, en is ook de geluidsisolatie beter dankzij het gebruik van steenwolvlokken. De kosten voor steenwol liggen wel iets hoger dan voor de glaswolvariant. Per vierkante meter scheelt dit ongeveer €2,-. De steenwolvlokken blaast men met behulp van een soort hoge drukspuit via de voegen in de spouw. Deze vorm van spouwisolatie zorgt ervoor dat de temperatuurverdeling in uw woning gelijkmatiger wordt. Wilt u zeker weten dat de staat van uw spouw voldoende is voor het na-isoleren door middel van steenwolvlokken? Met behulp van een spouwendoscopie komt men er snel achter of er sprake is van een spouwmuurvervuiling, of dat de specialisten direct met de spouwisolatie mogen beginnen.

pur schuim spouwisolatie

PUR-schuim

Een laatste materiaal waar wij u graag meer informatie over willen geven is PUR schuim. Dit materiaal kent de hoogste isolatiewaarde wanneer we het vergelijken met de al genoemde materialen. Dit komt doordat het schuim zich door de hele spouw verspreidt. Zo bereikt het elke hoek, en sluit het alle naden optimaal af. De afkorting PUR staat voor polyurethaan, een kunstmatig materiaal, dat enige tijd geleden negatief in het nieuws was. Uit onderzoek is echter gebleken dat het gebruik van dit kunstmatige schuim geheel veilig is, zeker wanneer u een isolatiefirma inzet voor het uitvoeren van de spouwisolatie. De prijzen voor het schuim vallen door de hogere isolatiewaarde ook iets hoger uit dan de overige isolatieproducten. Op de langere termijn (na 6 jaar) zult u hiermee echter meer verdienen, doordat u elk jaar weer minder uitgeeft aan de stookkosten.

Premies en subsidies in 2017/2018

Verdiep u in de mogelijkheden van de subsidies. Dat scheelt u mogelijk een hoop geld. De premie van uw huidige netbeheerder in Beringen bedraagt zo’n €6,- per vierkante meter spouwmuur. Deze premie geldt voor de eindfacturen in 2017. Vanaf 2018 is de premie €5,- voor eenzelfde afmeting. Wanneer u in aanmerking wilt komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Uw woning in het Vlaamse gewest moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn bij de netbeheerder. De spouw moet minimaal vijf centimeter breed zijn en de aannemer moet volgens de STS 71.1 normen werken. De aanvraag moet binnen twaalf maanden zijn ingediend. Naast de mogelijkheden voor een individuele premie, is er tegenwoordig ook de mogelijkheid voor een zogeheten totaalrenovatiebonus. Deze bonus is €1.250,- of €4.750,- en wordt uitgegeven wanneer u 3 of meer energiebesparende maatregelen toepast binnen vijf jaar. De woononderdelen die onder de totaalrenovatiebonus vallen zijn:

  • Het dak
  • De vloer
  • Een warmtepomp
  • De muur (gevel en spouwmuur)
  • Een zonneboiler
  • De beglazing en ventilatie
Kiest u ervoor om al deze groene investeringen binnen vijf jaar af te handelen, dan krijgt u de grote bonus van €4.750,-. Laat u drie besparingstechnieken toepassen? Dan krijgt u €1.250,- bovenop de individuele premies. De premie voor de energiearmen blijft eveneens bestaan, de Vlaamse regeren zet daarbij zelfs extra middelen in om private huurders die hieronder vallen extra te ondersteunen. Een bijkomende premie die tot op heden nog niet bestond is die voor de isolatie van de binnenmuren. U krijgt hiervoor tot wel €15,- per m2. De warmteweerstand moet dan wel minimaal 2m2K/W bedragen. Kijk tevens naar de opties voor lokale subsidies, deze verschillen per regio. Kijk voor meer informatie op Vlaanderen.be.
prijs en premie spouwmuurisolatie Beringen

Spouwmuurisolatie verwijderen

Vanaf eind jaren zeventig is men op grote schaal begonnen met het isoleren van de spouwmuur, ook in Beringen. Die isolatiematerialen voldoen nu helaas niet meer aan de eisen. De isolatie van tegenwoordig presteert op elk vlak beter. Daarnaast kan de oude isolatie verweerd zijn en kan het op den duur naar beneden zakken in de spouw. Zo verliest het materiaal zijn isolatiewaarde en ontstaan er koudebruggen en soms zelfs vochtproblemen. De oude spouwmuurisolatie vervangen voor nieuwe is dus een goede oplossing om energieverlies en vochtproblemen te voorkomen. Verwijder dus snel uw oude, verweerde spouwmuurisolatie in Beringen en zorg voor de perfectie afdichting van uw spouw.

Zelf spouwmuur isoleren

Overweegt u om zelf de spouwmuur van spouwisolatie te voorzien? U moet dan allereerst een apparaat huren waarmee u de spouwmuur in Beringen van isolatie kunt voorzien. Vul het apparaat met het isolatiemateriaal, bijvoorbeeld de EPS korrels. Nu de voorbereiding is gedaan kunt u met de daadwerkelijke isolatie beginnen. Boor gaten op gelijke afstand en hoogte in de muren. De gaten moeten groot genoeg zijn, zodat het mondstuk van het apparaat er in past. Nu de gaten zijn geboord kunt u de spouw via deze gaten vullen met het isolatiemateriaal. Doe dit zorgvuldig. De gehele spouwmuur moet zijn gevuld met isolatie, om koudebruggen en vochtproblemen te voorkomen. Tot slot metselt u de gaten weer dicht.

Geen ervaring? Huur een specialist in!

Hebt u geen ervaring met spouwisolatie? Besteedt de klus dan uit. Dat voorkomt verkeerde plaatsing, met de bijbehorende vochtproblemen. Wanneer u het door een vakman laat doen krijgt u tevens garantie op de klus en de materialen. Weliswaar moet u de arbeidskosten betalen, maar u heeft dan wel recht op de lopende premies. Daarnaast is het huren van een apparaat voor de spouwisolatie niet goedkoop. De kostenbesparing is dus minimaal en het risico is vrij groot. De vakmannen uit ons netwerk hebben vaak binnen een dag de spouwmuur in Beringen geïsoleerd. Als u het zelf doet kost het u ongetwijfeld meer tijd. Vraag vrijblijvend offertes aan van isolatiebedrijven uit uw regio.

Prijs isoleren spouwmuur

Het isoleren van de spouwmuur kent in verhouding tot andere soorten isolatie lage kosten. De prijs is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij onder andere aan het soort isolatiemateriaal waar u voor kiest, het aantal arbeidsuren dat nodig is, de afmetingen van de te isoleren spouwmuur en de mogelijkheden voor subsidie. Het verschil tussen de diverse soorten isolatiemateriaal is aanzienlijk: zo betaalt u voor EPS isolatiekorrels ongeveer €14,- per vierkante meter, terwijl dit voor glaswolvlokken €17,- en voor purschuim €25,- is. De materiaalkosten vormen ongeveer 50% van de totale investering. De andere 50% is afkomstig van de tijd die het kost om de spouw te isoleren, de machinekosten die hiervoor gelden en de eventuele extra onderdelen zoals het plaatsen van ventilatieroosters of het verwijderen van de spouwmuurvervuiling. De gemiddelde kosten voor de isolatie van een appartement liggen rond de €800,-, voor een 2-onder-1 kap woning is dit ongeveer €2.400,-. Na ongeveer 4 jaar zult u deze kosten weer terugverdienen dankzij de besparing op de energiefactuur. Wij adviseren u wel om de offertes van meerdere experts uit Beringen naast elkaar te leggen. Zo profiteert u altijd van het beste aanbod.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlak EPS-Parels (HR++) Glaswolvlokken PUR schuim
Appartement 30 m² €420,- €510,- €750,-
Tussenwoning rijwoning 50 m² €700,- €850,- €1.250,-
Hoekwoning rijwoning 85 m² €1.190,- €1.445,- €2.125,-
2-onder-1 kap woning 90 m² €1.260,- €1.530,- € 2.250,-
Vrijstaande woning 130 m² €1.820,- €2.210,- €3.250,-

*Voor de prijstabel hebben we de volgende prijs per isolatiemateriaal gehanteerd: EPS parels: €14,-, glaswolvlokken: €17,-, pur-schuim: €25,-. De prijzen zijn incl. btw.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten uit Beringen helpen u graag met de spouwisolatie!

Offertes aanvragen

Investering terugverdienen

Wanneer u de spouw laat isoleren dan zult u merken dat de kosten op de energierekening sterk zullen dalen. Gemiddeld geldt dat u met een spouwmuurisolatie per jaar zo’n 9m3 gas bespaart per m2 geïsoleerde gevel. Gaan we uit van een gasprijs van €0.65,-, dan verdient u jaarlijks al snel honderden euro’s terug door de spouwisolatie. Om het voordeel van een spouwisolatie iets inzichtelijker te maken, vindt u hieronder twee voorbeelden met een berekening van de investering en besparing.

Rekenvoorbeeld: spouwisolatie appartement

Wie in een appartement woont zal niet snel denken aan het isoleren van de spouwmuur, toch kan dit zeer voordelig uitpakken. Stel, u woont in een appartement met een totaal aan spouwmuren van 35m2. Het isoleren met purschuim kost dan rond de €900,- (inclusief arbeidskosten). Om de terugverdientijd te berekenen delen we het investeringsbedrag door de besparing per jaar. Dit bedrag is het muuroppervlak x de gasprijs x de gasbesparing. In dit geval: 35 x 0.65 x 9 = 204.70. Delen we dit bedrag door €900,- dan zien we dat u na ongeveer vijf jaar het geld voor de spouwisolatie hebt terugverdiend. Door extra subsidies kan dit getal zelfs nog teruglopen.

Rekenvoorbeeld: spouwisolatie eengezinswoning

Woont u in een eengezinswoning? Dan zult u tussen de 80 en 100m2 aan spouwmuuroppervlak hebben. Voor dit rekenvoorbeeld gaan we even uit van het gemiddelde: 90m2. De kosten voor isolatie (inclusief arbeidskosten en subsidie) vallen in dit geval op zo’n €2.300,-. Maken we in dit geval de berekening, dan komen we op een besparingsbedrag van €526,- (90 x 9 x 0.65). Ook in dit geval verdient u na ongeveer vijf jaar het investeringsbedrag terug. Daarna zult u in zekere zin geld verdienen. Dankzij de spouwisolatie stijgt bovendien de prijswaarde van uw pand in Beringen.

Offertes vergelijken

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het isoleren van de spouwmuur bij uw pand in Beringen? Hebt u vragen over de kosten van een spouwmuurisolatie, of wilt u graag een exacte indicatie van de prijs voor het isoleren van uw spouw? Door op ons contactformulier zo nauwkeurig mogelijk uw wensen in te vullen kunnen wij u meerdere offertes op maat toesturen van spouwmuurisolatie experts uit de regio Beringen. Deze offertes vergelijkt u geheel gratis en vrijblijvend op basis van prijzen en aanbod, waarna u kiest voor een professional die aan al uw wensen voldoet. Wij zijn u graag van dienst!

offerte spouwmuurisolatie Beringen

Gevelisolatie

Gevelisolatie
Wilt u graag de spouw laten isoleren, maar beschikt u niet over een spouwmuur? Een iets duurdere optie voor spouwmuurisolatie is gevelisolatie. In dit geval wordt er tegen de binnen- of buitenzijde van de gevel een voorzetwand geplaatst, waarin isolatiemateriaal wordt gespoten. Deze vorm van isolering levert op de langere termijn een grote besparing op.

Dakisolatie

Dakisolatie Beringen
Door het dak te isoleren van uw huis in Beringen met PIR zult u een grote bijdrage leveren aan het milieu. Er zijn diverse soorten isolatiemateriaal geschikt voor een dakisolatie. Wilt u zelf de dakisolatie uitvoeren? Kies dan voor stevige isolatieplaten van PIR in plaats van glas- of steenwol. Deze zijn gemakkelijker te plaatsen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie Beringen
Een vloerisolatie heeft vele voordelen. Door een vloerisolatie zult u de luchtvochtigheid binnenshuis stabiliseren, wat leidt een beter woonklimaat met minder ongedierte, vocht en eventueel schimmel. Een vloerisolatie in Beringen kan zowel met thermokussens, isolatieplaten (PIR) en parels worden uitgevoerd, afhankelijk van uw wensen en budget.

Kruipruimte

Kruipkelder isolatie
Naast het isoleren van vloer, dak, gevel of spouwmuur is het tevens mogelijk de kruipruimte van een extra isolatielaag te voorzien. In een hoge kruipruimte heeft u de keuze uit verschillende isolatiematerialen zoals PIR. Is de kruipruimte relatief laag? Dan zal u in overleg met de gelieerde professional de beste variant moeten bepalen.