Spouwmuurisolatie Lommel

Spouwmuurisolatie Lommel

In heel Europa komt steeds meer aandacht voor het verbruik van fossiele brandstoffen, en wordt gezocht naar methoden waarmee dit verbruik beperkt kan worden. Eén van de mogelijkheden is om woningen beter te isoleren. Het na-isoleren van bestaande panden brengt echter aardig wat kosten met zich mee. De methode die de minste investering vraagt is het isoleren van de spouwmuren. Een spouwmuurisolatie is over het algemeen binnen een dag af te ronden door één van onze professionals uit Lommel. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een spouwisolatie? Bent u benieuwd naar de diverse soorten isolatiemateriaal die wij daarvoor kunnen inzetten? Of hebt u een vraag over de kosten? Vul dan het contactformulier in. Wij sturen u dan meerdere offertes van specialisten uit uw regio. Geheel gratis en vrijblijvend.

Navigeer op deze pagina naar:

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Lommel de vraag of het wel mogelijk is om hun woning te na-isoleren. Het is namelijk afhankelijk van de bouwjaar van het pand of het mogelijk is deze van spouwmuurisolatie te voorzien. U kunt over het algemeen rekening houden met de volgende regels:

  • Gebouwd voor 1920: geen spouwmuur.
  • Gebouwd tussen 1920-1975: wel een spouw, spouwisolatie mogelijk.
  • Gebouwd na 1975: wel een spouwmuur, maar al geïsoleerd. Na-isoleren niet nodig.
Vraag eventueel één van de specialisten uit ons netwerk om de afstand tussen binnen- en buitenmuur te controleren. Zo bent u zeker of er een spouw zit of niet.

Verhoogde isolatiewaarde

Wanneer u de spouw laat afdichten met pur, pir of EPS parels, dan zorgt u voor een verhoogde isolatiewaarde van uw muren. Hoe sterk deze waarde stijgt is met name afhankelijk van de breedte van de spouw, en minder van het isolatiemateriaal waar u voor kiest. De meeste woningen in Lommel hebben een spouwmuur breedte van ongeveer 6 centimeter. Laat u deze spouwmuur isoleren, dan zal de Rc-waarde (isolatiewaarde van de stenen + het isolerend materiaal) stijgen tot ongeveer 1.7. Dit is een stuk hoger dan de waarde van een ongeïsoleerde muur (0.38). Jaarlijks zult u dan ook aanzienlijk op de stookkosten besparen.

Vochtbestrijding

Naast een betere warmte-isolatie, zorgt het na-isoleren van de spouwmuur ook voor een verbeterde vochtbestrijding. Het meeste vocht in muren wordt veroorzaakt door optrekkend vocht vanuit de funderingen, en water dat door de stenen van de muur naar binnen komt. Het aanbrengen van pur, pir of EPS parels zorgt ervoor dat het vocht geen kans meer krijgt om tot aan de binnenmuur door te trekken. Wilt u een optimale vorm van vochtbestrijding bereiken? Combineer de spouwisolatie dan met het impregneren van de muur. Dankzij een goede vochtbestrijding zorgt u voor een behoud van de kwaliteit van de stenen, en blijft de luchtvochtigheid in huis meer stabiel.

spouwmuur laten isoleren in Lommel

Vrijblijvende offertes

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? De adviseurs uit ons netwerk staan voor u klaar. Door het invullen van ons bovenstaande contactformulier kunt u meerdere offertes aanvragen van isolatiespecialisten uit uw regio. Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

Offertes aanvragen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het is relatief eenvoudig om de spouwmuur te isoleren. Een na-isolatie kan dan ook al binnen een dag worden uitgevoerd. Voor een standaard spouwmuurisolatie zonder problemen rekenen wij ongeveer zeven tot acht uur. De klus begint met het boren van gaten in de voegen van de gevel. Deze boorgaten zullen op maximaal 80 centimeter afstand van elkaar bevinden, en bovendien op elke gevelkruising geplaatst worden. Wanneer alle gaten zijn geboord, dan worden deze gevuld met het door u gekozen isolatiemateriaal. Wij kunnen onder andere EPS parels, PUR en minerale wol toepassen als isolatielaag. Het vullen van de spouwmuur zal een aantal uur in beslag nemen. Als het materiaal is geplaatst, dan zullen de isolatie-experts uit Lommel de muur boorgaten weer dichten, zodat het vooraanzicht niet verstoord wordt.

Eventuele extra werkzaamheden

Bevindt zich onder uw woning een kruipkelder en bent u van plan de spouwmuur te isoleren? Dan zal er voordat er begonnen wordt met de isolatie, enkele ventilatieroosters moeten worden geïnstalleerd. Deze ventilatieroosters zorgen ervoor dat lucht en vocht uit de kruipruimte nog steeds naar buiten kan, en geen vochtproblemen veroorzaakt in de spouwmuur. Het plaatsen van ventilatieroosters kan eveneens op de dag zelf. Een tweede aanvullende toepassing wordt uitgevoerd wanneer u in een twee onder één kap woning woont, en uw buren geen spouwisolatie willen. In dit geval zullen wij door enkele kleine gaten spouwborstels naar binnenbrengen. Deze lijken op pijpenragers, die uitzetten zodra zij zich in de spouw bevinden. Door de spouwborstels kan het isolatiemateriaal niet verzakken, of zich verspreiden naar de spouwmuur van de buren.

spouw na-isoleren Lommel

Video: waar op letten bij spouwmuurisolatie?

Welke muren zijn niet geschikt?

Voordat de specialisten de spouwmuur kunnen na-isoleren zijn er verschillende voorwaarden waaraan de muur moet voldoen. Het is natuurlijk belangrijk dat er een spouwmuur is, maar ook dat er geen spouwmuurvervuiling heeft plaatsgevonden. Andere voorwaarden waaraan uw woning in Lommel moet voldoen zijn ten eerste een goede gevelkwaliteit: wanneer waterdamp niet uit de gevel kan ontsnappen door een gevelimpregnatie, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de spouwmuurisolatie. Een tweede eis is een uitstekende staat van het voegwerk, het dak en de dakgoten. Dit heeft met name te maken met het voorkomen van lekkend regenwater. Tot slot is ook een juiste ventilatie van de kruipruimte noodzakelijk. Wanneer aan één of meerdere van deze voorwaarden niet kan worden voldaan, dan zullen wij een spouwmuurisolatie afraden.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Lommel vragen over de termen die zij tegenkomen, wanneer zij onderzoek doen naar een spouwmuurisolatie. Eén van de veel bevraagde termen is het begrip spouwmuurvervuiling. Met spouwmuurvervuiling doelen wij op een spouwmuur waarin zich cementresten, zand, puin en ander afval bevindt. Wanneer de spouw niet volledig leeg is, dan zal het effect van de spouwisolatie te niet worden gedaan. Het is dan ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat u de spouw laat schoonmaken voor het na-isoleren. Dit kan door enkele stenen te verwijderen en dan de spouwmuurvervuiling weg te halen. Is het niet mogelijk om de spouwmuurvervuiling op te lossen? Kies dan voor een gevelisolatie aan de buitenzijde van de muur. De gevelisolatie brengt wel hogere kosten met zich mee.

soorten isolatiematerialen spouwisolatie

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Voor het na-isoleren van de spouw kunnen de medewerkers van onze isolatiefirme gebruik maken van meerdere soorten materialen. Isolatiematerialen die wij met name voor deze klus inzetten zijn EPS parels, PIR en een vloeibare variant van polyurethaan. Het voordeel van alle soorten is dat deze in vloeibare vorm in de spouw te spuiten zijn. Dankzij deze techniek is de spouwisolatie binnen een dag uit te voeren, en geniet u snel van een optimaal wooncomfort. Voor welk isolerend product u het beste kunt kiezen is afhankelijk van uw budget en de eisen die u aan de spouwkisolatie stelt. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

isolatiemateriaal voor de spouw

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

Wanneer u hebt besloten een spouwisolatie toe te passen bij uw woning of bedrijfspand in Lommel, dan moet u vervolgens een keuze maken voor het isolatiemateriaal. Hierbij maakt u ten eerste een keuze voor isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde is per materiaal verschillend, en hangt met name af van de dikte van de spouw. Daarnaast zijn er andere eigenschappen die per product verschillen. Hebt u bijvoorbeeld behoefte aan een verbeterde geluidsisolatie? Dan moet u voor een ander product kiezen dan wanneer u de focus wilt leggen op de kierafdichting. Wij garanderen dat de spouwisolatie altijd vele voordelen oplevert, ongeacht het materiaal.

spouwisolatie met eps parels

EPS Parels

Een isolatiemateriaal dat steeds vaker wordt ingezet als basisproduct voor de spouwisolatie is EPS. De zogeheten EPS korrels of parels vormen een uitstekende oplossing voor de na-isolatie, doordat ze dampdoorlatend en milieuvriendelijk zijn. Dit betekent dat u dankzij de isolatiekorrels minder last zult ondervinden van vochtproblemen, en dat tevens het warmteverlies lager ligt. De EPS parels maakt men van geëxpandeerd polystyreen, een mengsel van voornamelijk waterstof en koolstof. Het voordeel van EPS is dat het zeer licht is, het overgrote deel is lucht. Uit onderzoek is gebleken dat de isolatiekorrels ook na 40 jaar nog hun isolatiewaarde aanhouden. Om te voorkomen dat de korrels verzakken, is het wel belangrijk om deze te vermengen met lijm of hars. Vraag bij de isolatiespecialist uit Lommel altijd om zwarte in plaats van witte korrels: deze beschikken over een hogere kwaliteit. Het is niet mogelijk om de EPS parels te plaatsen in vervuilde spouwmuren. Een spouwendoscopie is de beste techniek voor het controleren van de kwaliteit van de muur. De prijzen voor het installeren van EPS korrels beginnen bij €14,- voor het materiaal, en kunnen verder stijgen naarmate u kiest voor de beste kwaliteit of voor extra ondersteuning van een vakman.

spouwmuurisolatie met glaswolvlokken

Glaswolvlokken

Glaswol is zeer populair voor gebruik bij diverse vormen van woningisolatie. Voor de na-isolatie van de spouw kiest men over het algemeen voor glaswolvlokken. Glaswol maakt men van gerecycleerde glasstukken welke met zand worden vermengd. De glaswolvlokken spuit men evenals de EPS parels door kleine voegen in de spouwmuur. Het voordeel van glaswol is dat het vrij goedkoop is, maar toch meerdere voordelen met zich meebrengt. De belangrijkste positieve eigenschap van glaswolvlokken is dat u hiermee het warmteverlies aanzienlijk beperkt. Bovendien profiteert u dankzij de glaswol van een gelijkmatigere warmteverspreiding. Dit zorgt voor een verhoogd wooncomfort en een kleinere kans op gezondheidsproblemen als astma. De isolatiewaarde van de glaswolvlokken (de Lambdawaarde) ligt op 0.034. Wilt u meer weten over de isolatiewaarde van het product, of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het plaatsen van glaswolvlokken bij u thuis? Aarzel dan niet om u met een vakman uit ons netwerk in Lommel in verbinding te stellen. Wij helpen u met alle plezier verder.

steenwolvlokken gevelisolatie

Steenwolvlokken

Steenwol is eveneens een veel toegepast isolatiemateriaal. Veel mensen denken dat steenwol vrijwel hetzelfde is als glaswol, maar dat is niet het geval. De steenwol is namelijk gemaakt van vezels die men uit stenen haalt. Dit betekent dat het materiaal 100% recycleerbaar is. Over het algemeen wordt kobalt gebruikt als basis voor de steenwolvlokken, omdat dit een lange levensduur en gemakkelijke verwerking kent. De isolatietechnieken waarbij men steenwolvlokken of –platen gebruikt, zorgen voor een verbeterde warmte- en akoestische isolatie. Daarnaast zullen de steenwolvlokken brandvertragend werken.

Wilt u met de spouwisolatie niet alleen de isolatiewaarde van uw pand verbeteren, maar ook de geluidsisolatie? Dan vormen de steenwolvlokken de beste keuze. De exacte isolatiewaarde van de steenwolvlokken is afhankelijk van de dikte die u kiest. Laat u daarom altijd goed informeren: zo profiteert u altijd van een optimaal wooncomfort.

pur schuim spouwisolatie

PUR-schuim

Tot slot willen wij u nog informeren over de optie voor het toepassen van PUR schuim bij de spouwisolatie van uw woning in Lommel. PUR is de afkorting voor Polyurethaan, een (gehard) schuim dat ontstaat door het mengen van verschillende stoffen tot zij met elkaar een chemische reactie krijgen. Over het algemeen mengt men een di-isocyanaat (MDI) en een polyol met elkaar om dit effect te bereiken. Hoewel PUR in het gebruik geheel niet schadelijk is, kan het werken met isocyanaten wel gezondheidsproblemen veroorzaken. De toepassing van PUR als isolatiemateriaal komt doordat men aan het ontstane mengsel nog stabilisatoren, een blaasmiddel en vlamvertragers toevoegt. Kiest men voor een spouwisolatie van PUR, dan brengt men de vloeistoffen in de muur samen: zo bereikt het schuim alle hoeken. Het is belangrijk dat men de spouwmuur tijdens en na het aanbrengen van de isolatielaag goed ventileert. Zo blijven de gezondheidsklachten beperkt tot een minimum. De kosten voor het toepassen van purschuim liggen hoger dan voor overige producten. Dit komt door de uitstekende isolatiewaarde die u met de schuimlaag bereikt. Wij gaan uit van een gemiddelde prijs rond de €25,- per vierkante meter voor het plaatsen van de PUR.

Premies en subsidies in 2017/2018

Het isoleren van de spouwmuren kost niet veel geld, maar u kunt de prijzen nog verder naar beneden halen door een premie aan te vragen bij de netbeheerder. Deze premie is €6,- per vierkante meter. Om deze vergoeding te verkrijgen dient de isolatie wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo moet uw huis voor 2006 zijn aangsloten op het elektriciteitsnet van de huidige netbeheerder, en moet de spouwbreedte minimaal 5 centimeter zijn. Bovendien dient u bij de klus de hele spouwmuur te laten vullen. Tot slot is het een voorwaarde dat de spouwisolatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde aannemer uit Lommel.

In 2018 zal deze individuele premie verlaagd worden naar €5,- per vierkante meter. Omdat men in Vlaanderen steeds vaker de individuele premies verlaagt, denken veel van onze klanten dat ze beter geen groene investeringen kunnen doen. Niets is echter minder waar: tegenwoordig bestaat er namelijk de zogeheten totaalrenovatiebonus. Deze bonus krijgt u op het moment dat u 3 of meer groene investeringen toepast binnen vijf jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen de beglazing, het aanschaffen van een warmtepomp of natuurlijk een vorm van woningisolatie. De totaalbonus is meestal €1.250,- maar kan oplopen tot €4.750,-. Voorwaarde is dan wel dat u alle zeven groene investering laat uitvoeren: beglazing, muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, ventilatie, warmtepomp, beglazing en een zonneboiler. Lukt het u niet om meerdere technieken tegelijk uit te voeren? Vraag dan bij uw lokale overheid naar de mogelijkheden voor subsidie. Meer weten over de premie van uw netbeheerder? Kijk dan op Vlaanderen.be.

beschikbare premie spouwmuurisolatie Lommel

Spouwmuurisolatie verwijderen

Wist u dat het mogelijk is dat de spouwmuurisolatie van vroeger ondertussen kan zijn verzakt? Met name steenwol en schuim kunnen na verloop van tijd verzakken en zorgen voor een groot aantal problemen. Onder andere schimmel en vochtplekken zijn de mogelijke gevolgen van een verouderde spouwisolatie. Het is daarom een optie om de oude isolatie te verwijderen. Wij adviseren om hiervoor de hulp van een erkend vakman uit Lommel in te zetten. Deze kan met een speciaal soort stofzuiger de materialen verwijderen en zo zorgen dat uw spouw klaar is voor een eventuele nieuwe isolerende laag, die de isolatiewaarde zal optimaliseren.

Zelf spouwmuur isoleren

Regelmatig krijgen de specialisten uit Lommel de vraag of het een optie is zelf de spouwisolatie af te handelen. Het antwoord hierop is eenvoudigweg: nee. Het eigenhandig uitvoeren van een spouwmuurisolatie brengt een groot aantal risico’s met zich mee. Zo is een risico bijvoorbeeld dat het isolerende materiaal niet overal in de spouw terecht komt. Dit heeft tot gevolg dat er koudebruggen blijven bestaan, waardoor de isolatiewaarde uiteindelijk niet verbetert. Daarnaast is het mogelijk dat u bij het eigenhandig uitvoeren van de klus de gevel onherstelbaar beschadigt, wat de prijswaarde van uw pand aardig kan laten zakken.

Prijs isoleren spouwmuur

De prijs voor het isoleren van de spouw is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste hierbij is het isolatiemateriaal waar u voor kiest. De prijzen voor het inspuiten van PUR liggen aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld het inblazen van glaswolvlokken. Kijken we alleen naar de investering in het isolatiemateriaal, dan ligt de prijs voor EPS isolatiekorrels rond de €14,- per vierkante meter. Voor glaswolvlokken en PUR schuim is dit respectievelijk €17,- en €25,-. Het gaat dan om de prijzen inclusief BTW. Een tweede deel van de kosten voor de spouwisolatie wordt bepaald door de tijd die de specialisten aan uw spouw werken. De meeste spouwisolaties kan men binnen een dag afhandelen, maar soms is het nodig extra klussen uit te voeren. Denk hierbij aan het plaatsen van ventilatieroosters, het verwijderen van oud vuil, of het creëren van een tweedeling tussen uw muur en die van de buren. Hierdoor zullen de prijzen natuurlijk stijgen. Over het algemeen kunt u er van uitgaan dat de spouwisolatie van uw appartementmuren ongeveer €800,- kost, terwijl die van de muren van uw vrijstaande woningen oploopt tot €3.500,-. Dankzij de subsidiemogelijkheden is het een optie om tot wel 25% te besparen op de investering. Nog meer besparen? Vergelijk dan de vrijblijvende offertes!

Woningtype + gemiddeld geveloppervlak EPS-Parels (HR++) Glaswolvlokken PUR schuim
Appartement 30 m² €420,- €510,- €750,-
Tussenwoning rijwoning 50 m² €700,- €850,- €1.250,-
Hoekwoning rijwoning 85 m² €1.190,- €1.445,- €2.125,-
2-onder-1 kap woning 90 m² €1.260,- €1.530,- € 2.250,-
Vrijstaande woning 130 m² €1.820,- €2.210,- €3.250,-

*Voor de prijstabel hebben we de volgende prijs per isolatiemateriaal gehanteerd: EPS parels: €14,-, glaswolvlokken: €17,-, pur-schuim: €25,-. De prijzen zijn incl. btw.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten uit Lommel helpen u graag met de spouwisolatie!

Offertes aanvragen

Terugverdientijd

Het voordeel van alle manieren van isoleren is dat u na verloop van tijd de investering terug kunt verdienen door de besparing op de stookkosten. Voor een spouwmuurisolatie geldt dat deze terugverdientijd op ongeveer vijf jaar ligt. Dit betekent dat u na deze periode eigenlijk geldt zult verdienen met de isolatie van de muren. Op de lange termijn zal deze besparing per jaar iets minder worden, door een buitengevelisolatie zult u op de langere termijn meer besparen.

Hoe berekent u nu de terugverdientijd?

Dat is niet heel ingewikkeld. In principe neemt u hiervoor het investeringsbedrag en deelt dit door de gasbesparing per vierkante meter per jaar x het aantal vierkante meters muuroppervlak x de gasprijs. In onderstaande voorbeelden vindt u twee berekeningen voor een appartement en een eengezinswoning. De gebruikte gasprijs is €0.65,-, en we gaan uit van een gemiddelde besparing van 9 kubieke meter per vierkante meter. Dit is op basis van een over dag en nacht genomen gemiddelde van 16,5 graden in huis. Mocht u na het lezen van deze berekening nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u met alle plezier verder.

Rekenvoorbeeld: appartement

Stel, u woont in een appartement, met een spouwmuuroppvervlak van zo’n 40 vierkante meter. Wanneer u het pand isoleert met behulp van PURschuim, dan kost dit (inclusief arbeidskosten en subsidie) rond de €1.250,-. U bespaart op jaarbasis ongeveer 40 x €0.65 x 9 = €234,-. Deelt u dit bedrag door het investeringsbedrag, dan ziet u dat u na vijf jaar ongeveer het bedrag hebt terugverdiend.

Rekenvoorbeeld: eengezinswoning

Een eengezinswoning is natuurlijk iets groter dan een appartement, voor het gemak gaan wij hier even uit van een spouwmuuroppervlak rond de 80m2. Isoleert u dit met glaswolvlokken, dan ligt de investering op zo’n €1.800,-. De besparing komt op een bedrag van €468,- (80 x €0.65 x 9). Na bijna vier jaar zult u dan ook geld gaan verdienen dankzij de spouwisolatie. Houd er altijd rekening mee dat het effect na verloop van een aantal jaar wel iets minder wordt.

Offertes vergelijken

Een spouwmuurisolatie moet goed en grondig worden uitgevoerd, en kan daarom ook alleen door specialisten uit Lommel worden afgehandeld. Hebt u vragen over welk isolatiemateriaal u het beste kunt toepassen (pur, pir of EPS parels)? Of wilt u weten welke methode de specialisten gebruiken voor het isoleren van de muren? Hebt u behoefte aan een inzicht in de kosten? Stel dan uw vragen aan ons via het contactformulier. Wij beantwoorden uw hulpvraag spoedig en sturen u meerdere offertes toe. Vergelijk deze zelf op basis van prijs en aanbod en kies zo voor de specialist die bij u past. Wij zijn u met alle plezier van dienst.

prijs offerte spouwmuurisolatie Lommel

Gevelisolatie

Gevel laten isoleren
Naast een spouwmuurisolatie zijn er nog vele andere manieren waarop onze professionals uit Lommel uw pand kunnen isoleren. Een gevelisolatie is daarvan de meest dure, maar ook de meest effectieve methode. Op de lange termijn zal een isolering van de gevel dan ook de meeste voordelen opleveren. Omdat de gevelisolatie een hogere investering vraagt, raden wij aan altijd eerst de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken.

Dakisolatie

Dakisolatie uitvoeren Lommel
Hebt u een ruim budget, dan is ook een dakisolatie van uw pand in Lommel een goede optie. De prijs voor het na-isoleren van het dak is relatief hoog, een dakisolatie biedt echter vele andere voordelen naast een verhoogde warmte-isolatie. Zo zal een geïsoleerd dak tevens zorgen voor een verbeterde geluidsisolatie en heeft het onder andere een brand- en vochtwerende werking. De kosten zijn relatief laag.

Vloerisolatie

Vloerisolatie in Lommel
Een vloerisolatie wordt door veel mensen verward met een bodemisolatie. Om het verschil te verduidelijken: bij een vloerisolatie plaatsen wij isolatieplaten aan de onderzijde van de vloer, wat zorgt voor een verminderd warmteverlies. Bij een bodemisolatie is het doel om optrekkende kou en vocht tegen te houden. Eventueel is het een optie om zelf de bodemisolatie uit te voeren. De kruipkelder moet dan wel hoger dan 50 centimeter zijn.

Kruipruimte

Kruipkelder isoleren
Naast de vloer kunnen wij ook de kruipruimte van isolatie voorzien. Hiervoor zijn vele isolatiematerialen beschikbaar zoals pur, schelpen, zand, eps-parels of thermoskussens. Welk materiaal het meest geschikt is voor de isolatie is afhankelijk van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld optrekkend kou bestrijden, of is de isolering meer gericht op een stabiele luchtvochtigheid in huis? Wij garanderen altijd een verbeter wooncomfort.