Spouwmuurisolatie Houthalen-Helchteren

Spouwmuurisolatie Houthalen-Helchteren

Om de isolatiewaarde van uw pand in Houthalen-Helchteren te verbeteren, zijn er verschillende soorten isolatie die u kunt toepassen. De meest voordelige variant is spouwmuurisolatie. Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan is de kans groot dat de spouw nog niet voorzien is van spouwisolatie. Het isoleren van de spouwmuur kan namelijk binnen een dag worden uitgevoerd, en vereist weinig hak- en breekwerk. Professionals uit Houthalen-Helchteren maken hiervoor gebruik van diverse soorten isolatiemateriaal zoals steenwol, vloeibaar PUR, PIR of EPS parels vermengd met lijm. Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het na-isoleren van uw huis? Via ons contactformulier vraagt u gemakkelijk meerdere offertes aan van isolatiebedrijven uit uw regio. Vergelijk gratis en zonder enige verplichting de prijzen van de binnengekomen offertes en kom in contact met het isolatiebedrijf met de scherpste prijs.

Navigeer op deze pagina naar:

Bouwjaar woning van invloed op mogelijkheden na-isoleren

Wilt u de spouwmuur van uw pand laten isoleren met PUR of EPS parels? Dan dient u vooraf te kijken naar het bouwjaar van het gebouw. In een aantal gevallen is de spouw al geïsoleerd, of heeft het gebouw überhaupt geen spouwmuren. U kunt gemiddeld rekening houden met de volgende verdeling:

  • Gebouwd voor 1920: het huis heeft geen spouwmuur, kies als alternatief voor een gevelisolatie.
  • Gebouwd tussen 1920 en 1975: Het huis heeft wel een spouw, deze is vaak niet geïsoleerd.
  • Gebouwd na 1975: Deze woning is waarschijnlijk al van een spouwmuurisolatie voorzien.

Verhoogde isolatiewaarde

De isolatiewaarde van de diverse soorten isolatiematerialen als PUR, glaswol of EPS parels wordt aangegeven als een Rd-waarde. Rd staat hierbij voor warmteweerstand. Om te kijken hoe sterk de isolering is, moet deze warmteweerstand worden gecombineerd met de isolatiewaarde van de gevel. De isolatie van spouw en gevel als geheel geeft men aan met een Rc-waarde. Uit onderzoek blijkt dat u met het na-isoleren van de spouwmuur deze waarde kunt doen stijgen van .38 naar 1.7. Het isolatiemateriaal moet hiervoor minimaal 5 centimeter dik zijn in het geval van PUR en EPS parels, en 6 centimeter voor de verschillende soorten isolatiewol.

Vochtbestrijding

Veel van onze klanten uit Houthalen-Helchteren geven vochtbestrijding niet aan als initiële reden voor het na-isoleren van hun spouwmuren. Het is echter wel mogelijk om vochtproblemen zoals condens op de muren te verhelpen met behulp van een spouwmuurisolatie. Het isolatiemateriaal dat in de spouw komt voorkomt dat de spouwmuur koud wordt, waardoor condensvorming voorkomen wordt. Daarnaast zijn tegenwoordig zowel PUR als EPS parels van een vochtwerend middel voorzien. Zo wordt de transportatie van vocht voorkomen. Heeft u last van vochtige muren? Het na-isoleren van de spouwmuur kan op elk gewenst moment worden uitgevoerd tegen aantrekkelijke kosten en met diverse soorten isolatiemateriaal.

spouwmuur isoleren Houthalen-Helchteren

Vrijblijvende offertes

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? De adviseurs uit ons netwerk staan voor u klaar. Door het invullen van ons bovenstaande contactformulier kunt u meerdere offertes aanvragen van isolatiespecialisten uit de buurt van Houthalen-Helchteren. Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

Offertes aanvragen

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Het isoleren van een spouwmuur is een klus die binnen een dag kan worden uitgevoerd als er geen onverwachte problemen ontstaan. U moet er rekening mee houden dat de klusmannen al rond zeven of acht uur bij u op de stoep staan, en in ieder geval tot halverwege de middag bezig zijn. De klus begint met het plaatsen van ventilatieroosters, om ervoor te zorgen dat vocht nog steeds naar buiten kan, en er geen vochtplekken in de spouwmuur ontstaan. De tweede stap is het boren van de gaatjes in de voegen. Deze boorgaten worden volgens een speciaal patroon geboord, zodat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de muur verdeeld wordt. Via deze boorgaten wordt het (vloeibare) isolatiemateriaal naar binnen gespoten of geblazen. Het is afhankelijk van het door u gekozen materiaal welke methode hiervoor wordt gebruikt. Als de hele spouw gevuld is met het isolerende product, dan kunnen de boorgaten weer gevuld worden. Wij gebruiken altijd cement in de kleur van de stenen, zodat het vooraanzicht niet verstoord wordt. Tot slot ruimen wij al het materiaal op, en zuigen de grond bij de gevel. U geniet binnen korte tijd van een verbeterde spouwisolatie in Houthalen-Helchteren en langere warmte in huis!

spouwisolatie Houthalen-Helchteren

Video: waar op letten bij spouwmuurisolatie?

Welke muren zijn niet geschikt?

Wij gaven u hierboven al enige informatie over de aanwezigheid van een spouwmuur, en de mogelijkheid voor na-isoleren. Naast de aanwezigheid van een spouw, zijn er nog wel verschillende andere voorwaarden aan het na-isoleren. Zo kunnen wij bijvoorbeeld alleen muren isoleren waarin geen vochtproblemen zijn. Is de muur teveel beschadigd door vocht, dan zal hier eerst een oplossing voor moeten worden gevonden, voordat wij de spouwisolatie kunnen toepassen. Daarnaast zullen wij ook altijd kijken naar het effect dat de na-isolatie oplevert. Heeft het over het jaar bekeken weinig resultaat, dan is wellicht een andere vorm van isolatie beter. De specialisten uit ons netwerk leggen graag uit wat in uw situatie de beste oplossing is.

Wat is spouwmuurvervuiling?

Omdat de spouwmuur zich tussen de binnen- en buitenmuur bevindt, is het mogelijk dat hier na verloop van tijd enige vervuiling is ontstaan. U moet hierbij denken aan cementresten, zand, en ander afval dat tussen de beide muren terecht is gekomen. Voordat u een spouwmuurisolatie kan uitvoeren, is het belangrijk om dit vuil eerst te verwijderen. Laat u de resten zitten? Dan zal het een negatief effect hebben op de isolatie, of het volledige effect zelfs te niet doen. Is er sprake van veel spouwmuurvervuiling? Dan vergroot u bijvoorbeeld de kans op condens aan de binnenmuur en daarmee op schimmels. Is het geen optie om het vuil weg te halen? Dan adviseren wij om in plaats van een spouwmuurisolatie een gevelisolatie toe te passen.

isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

Soorten spouwmuurisolatie materialen

Er zijn diverse soorten spouwisolatie. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte materialen voor spouwisolatie zijn glaswol, steenwol, EPS parels en PUR schuim. De glaswolvlokken zijn relatief goedkoop, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn brandveilig. Steenwol is vergelijkbaar, maar de isolatiewaarde is iets minder dan bij glaswol. Wel is steenwol geluidswerend. EPS parels scoren op geluidsisolatie en brandveiligheid lager dan steen- en glaswol. Wel zijn de parels erg milieuvriendelijk en werken ze vochtregulerend. Hierdoor is de kans op vochtproblemen minimaal. PUR heeft een uitstekende isolatiewaarde en scoort goed op vochtwering en kierafdichting.

isolatiemateriaal spouw Houthalen-Helchteren

Kiezen voor isolatiemateriaal: wat is voor u belangrijk?

Welk materiaal bij spouwmuurisolatie het beste is hangt af van uw persoonlijk wensen. Wilt u de beste isolatiewaarde? Dan is PUR schuim erg interessant. Het heeft een goede isolatieprestatie en dicht alle kieren in de spouw af. Wilt u milieuvriendelijk materiaal en goede geluidsisolatie? Dan komt u bij steenwol uit. De minerale wol houdt al het lawaai buiten uw huis in Houthalen-Helchteren. Het wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Wilt u de laagste kosten? Dan komt u bij glaswol of EPS parels uit. Wilt u zo weinig mogelijk hinder? Dan valt PUR-schuim af. Tijdens de isolatie is er enige stankoverlast, vergelijkbaar met een verfgeur. Ander nadeel is de milieuvriendelijkheid.

na-isoleren met eps parels

EPS Parels

We willen u hier graag verder informeren over de diverse isolatiematerialen die de professionals uit Houthalen-Helchteren kunnen gebruiken voor de spouwisolatie. Eén van de populairste keuzes onder onze klanten is het gebruik van EPS parels, ook wel polystyreen isolatiekorrels genoemd. Deze isolatiekorrels bestaan in twee varianten: de witte en de zwarte. Hoewel beide een prima isolatiewaarde bieden, adviseren wij te vragen om de zwarte korrels. Deze kennen een langere levensduur en bieden dan ook een beter resultaat. De prijs voor het gebruik van EPS parels ligt rond de €14,- per vierkante meter. Hierdoor verdient u de investering in de spouwisolatie vrij snel weer terug. Dit kan zelfs binnen 2 jaar als u profiteert van de diverse premies! Het nadeel van de isolatiekorrels is dat deze bij een verkeerde installatie zullen verzakken, waardoor de isolatiewaarde verdwijnt. Laat daarom altijd een vakman uit Houthalen-Helchteren de klus afhandelen.

glaswolvlokken voor de spouw

Glaswolvlokken

Glaswolvlokken vormen eveneens een veel gekozen isolatiemateriaal. Het grote voordeel van glaswolvlokken is dat u hiermee niet alleen het warmteverlies beperkt, u zorgt tevens voor een betere luchtvochtigheid in huis. Daarnaast kunnen de professionals uit Houthalen-Helchteren de glaswolvlokken relatief gemakkelijk in de spouw blazen, en blijft hierdoor het uiterlijk van de woning intact. De Lambda-waarde van de glaswolvlokken ligt rond de 0.034. Dit betekent dat u hierdoor het warmteverlies sterk beperkt. In tegenstelling tot sommige natuurlijke isolatiematerialen rotten de glaswolvlokken niet, en is het bovendien waterafstotend. Zelfs wanneer uw buitengevel niet compleet waterdicht is, blijft de kwaliteit van de glaswolvlokken dan ook hoog. De meeste experts werken met glaswol dat voor 75% bestaat uit gerecycleerd glas. Ook voor glaswol kunt u een energiepremie aanvragen bij uw netbeheerder.

steenwolvlokken

Steenwolvlokken

Naast glaswolvlokken bestaan er ook steenwolvlokken voor het uitvoeren van de spouwisolatie. Dit isolatiemateriaal is vergelijkbaar met de glaswolvariant, maar brengt ook eigen voordelen met zich mee. Zo zullen de steenwolvlokken de geluidsisolatie verbeteren, en ondervinden ze geen last van mogelijke temperatuurschommelingen. Schakelt u een isolatiebedrijf uit Houthalen-Helchteren in voor het aanbrengen van de steenwolvlokken, dan zullen zij deze onder hoge druk in de spouw blazen. Vraag vooraf aan het inblazen altijd om een spouwendoscopie: de professionals kijken dan of er geen sprake is van een spouwmuurvervuiling of andere problemen zoals vleermuizen in de muur. Zo weet u zeker dat u lange tijd profiteert van de voordelen van de steenwolvlokken.

pur schuim spouwmuur

PUR-schuim

Tot slot is PUR een zeer populair isolatiemateriaal, al is het enige tijd negatief in het nieuws geweest. Men vermoedde een aantal jaar terug dat het gebruik van PUR schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Na vele onderzoeken is gebleken dat hier geen sprake van is, en dat u het schuim zonder gevaar mag gebruiken voor de diverse isolatietechnieken. Het grote voordeel van het schuim is dat het zich gemakkelijk naar alle hoeken en naden van de spouw verspreidt. Hierdoor is de afdichting optimaal. Hoewel het toepassen van polyurethaan duurder is dan bijvoorbeeld isolatiekorrels, ligt de isolatiewaarde ook iets hoger. Relatief gezien blijft het effect dan ook gelijk in de eerste jaren, maar op lange termijn bespaart u meer door het toepassen van het isolatieschuim.

Premies en subsidies in 2017/2018

Wilt u de kosten voor de spouwisolatie verminderen? Dan is het een optie gebruik te maken van één van de subsidieregelingen van de Vlaamse overheid. Het aantal individuele premies wordt langzamerhand afgebouwd, maar er blijven nog een aantal subsidiemogelijkheden over, waaronder die voor de totaalrenovatie. De premie voor een spouwmuurisolatie ligt momenteel op €6,- per vierkante meter, en zakt in 2018 tot €5,- voor eenzelfde oppervlak. Kiest u echter voor een totaalrenovatie dan krijgt u een totaalrenovatiebonus van €1.250,- of €4.750,-. De totaalrenovatiebonus van €1.250,- wordt toegekend op het moment dat u 3 tot 6 van de mogelijke energiezuinige maatregelen toepast. Het gaat dan om een investering in:

  • Beglazing
  • Dak en muur
  • Ventilatie
  • Vloer
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
Combineert u al deze maatregelen, dan profiteert u bovenop de individuele premie van de totaalrenovatiebonus van €4.750,-. Behoort u tot de zogeheten energiearmen? Dan blijven de standaard premies bestaan. Kijk voor meer informatie over de actuele premies op Vlaanderen.be.
spouwmuurisolatie premie Houthalen-Helchteren

Spouwmuurisolatie verwijderen

Uw oude spouwmuurisolatie in Houthalen-Helchteren laten verwijderen? Dat kan. De oude spouwmuurisolatie vervangen voor nieuwe is een goede oplossing om vochtproblemen en energieverlies te voorkomen. Vanaf eind jaren zeventig is men op grote schaal gestart met de isolatie van de spouwmuur. De isolatiematerialen van toen voldoen nu niet meer aan de huidige isolatiewaarden. De producten van nu presteren op elk vlak beter. Nog een reden waarom u nieuwe spouwmuurisolatie kunt toevoegen is als de isolatie verweert is of naar beneden is gezakt in de spouw. Met name het oude UF-schuim gaat na tientallen jaren scheuren of verpoederen. Het materiaal verliest de isolatiewaarde en er ontstaan koudebruggen.

Zelf spouwmuur isoleren

Wilt u zelf de spouwmuur van spouwisolatie voorzien? Het allereerste wat u moet doen is het huren van een apparaat in Houthalen-Helchteren waarmee u de spouwmuur van isolatie kunt voorzien. Als u het isolatiemateriaal heeft aangeschaft kunt u van start. Vul het apparaat met het isolatiemateriaal. U boort vervolgens op gelijke afstand en hoogte gaten in de muur die groot genoeg zijn voor het mondstuk van het apparaat. Nadat u de gaten heeft geboord blaast u de spouw vol met isolatiemateriaal. Doe dit zorgvuldig, de gehele spouw moet worden gevuld. Tot slot metselt u de gaten weer dicht met cement. Als u het goed afgewerkt heeft zult u zien dat de gaatjes in de buitenmuur nauwelijks opvallen.

Risico’s

Toch zijn er gevaren als u zelf de spouwmuur van spouwisolatie voorziet. Door verkeerde plaatsing kunnen er koudebruggen ontstaan. Daarnaast kan de ventilatie worden verhinderd en kan er vochtdoorslag naar de binnenmuur ontstaan. U heeft tevens geen garantie op de schade en de materialen. U bespaart alleen op arbeidskosten, maar u heeft dan geen recht op de eventuele lopende premies. Daarnaast is het huren van een dergelijk apparaat niet goedkoop. De arbeidskosten zijn bij het uitbesteden van de klus relatief laag, omdat de klus niet arbeidsintensief is. De vakmannen hebben vaak binnen een dag uw spouwmuur in Houthalen-Helchteren geïsoleerd.

Prijs isoleren spouwmuur

De prijs voor het na-isoleren van een spouw is afhankelijk van een groot aantal factoren. De belangrijkste hiervan is het isolatiemateriaal waarvoor u kiest. Zo ziet u in de bovenstaande tabel dat PUR of PIR aanzienlijk meer kost dan het gebruik van EPS isolatieparels voor de spouwisolatie. Een gemiddelde prijs per vierkante meter is €25,- voor het gebruik van PUR schuim, terwijl EPS korrels ongeveer €14,- voor eenzelfde afmeting kosten. De prijs van glaswolvlokken liggen hier tussenin, met €17,- per vierkante meter. Let wel, het gaat hierbij om de materiaalkosten. Hier komen nog eventuele leveringskosten en arbeidskosten bovenop. De premie van €6,- per m2 gaat er nog vanaf, maar dit wordt verrekend met uw energiefactuur. Gemiddeld rekenen wij op een investering van €20,- (EPS) tot €30,- (PIR) voor de na-isolatie van de spouw. Wij raden aan om vooraf altijd contact op te nemen met één van de professionals uit Houthalen-Helchteren. Deze kunnen u van meer informatie voorzien over de exacte kosten. Wanneer we alle factoren bij elkaar op tellen en het gemiddelde hiervan nemen, dan komt de prijs voor een spouwmuurisolatie op zo’n €15,- per vierkante meter. In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de gemiddelde kosten per woningtype.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlak EPS-Parels (HR++) Glaswolvlokken PUR schuim
Appartement 30 m² €420,- €510,- €750,-
Tussenwoning rijwoning 50 m² €700,- €850,- €1.250,-
Hoekwoning rijwoning 85 m² €1.190,- €1.445,- €2.125,-
2-onder-1 kap woning 90 m² €1.260,- €1.530,- € 2.250,-
Vrijstaande woning 130 m² €1.820,- €2.210,- €3.250,-

*Voor de prijstabel hebben we de volgende prijs per isolatiemateriaal gehanteerd: EPS parels: €14,-, glaswolvlokken: €17,-, pur-schuim: €25,-. De prijzen zijn incl. btw.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De specialisten uit Houthalen-Helchteren helpen u graag met de spouwisolatie!

Offertes aanvragen

Investering terugverdienen

Eén van de vele positieve kanten van een spouwmuurisolatie is dat u de kosten voor de investering binnen enkele jaren kunt terugverdienen. Deze terugverdientijd wordt berekend op basis van de mate waarin u bespaart op het gasverbruik bij uw woning in Houthalen-Helchteren. Gemiddeld gaat dit om een besparing van 9m3 per vierkante meter geïsoleerde gevel à €0,65.

Als we kijken naar de gemiddelde investering en de besparing, dan blijkt dat u na 3 tot 6 jaar het bedrag weer hebt terugverdiend. Na deze periode zult u geld verdienen dankzij de spouwisolatie. In onderstaande voorbeelden rekenen wij u even voor hoe deze berekening precies gaat.

Rekenvoorbeelden: appartement en vrijstaande woning

Stel, u woont in een appartement met een totaal aan spouwmuur van ongeveer 40 vierkante meter. Wanneer u dit laat isoleren met steenwolvlokken (prijs €30,- per m2), dan betaalt u gemiddeld €1.200,-. Als we er vanuit gaan dat u 9m3 gas bespaart per vierkante meter per jaar, met een gasprijs van €0.65, dan zult u per jaar 9 x 0.65 x 40 besparen: €234,-. Delen we dit getal door het investeringsbedrag dan zult u na ongeveer 5 jaar de investering terugverdienen. Woont u in een vrijstaande woning met spouwmuren die in totaal 150 m2 beslaan? Dan liggen de kosten (prijs €25,- per m2 PUR) voor het isoleren rond de €3.700,-. Ook hiervoor geldt dat u per vierkante meter zo’n 9 kubieke meter gas zult besparen. Het rekensommetje is dan 150 x 9 x 0.65: €877,-. U verdient in dit geval na vier jaar het bedrag weer terug.

Offertes vergelijken

Bent u benieuwd wat de kosten zijn voor de isolering van uw spouw? Heeft u vragen over de diverse vormen van spouwmuurisolatie? Of wilt u weten wat de exacte prijs wordt voor het isoleren van de spouwmuren van uw bedrijfspand in Houthalen-Helchteren? Vul dan het contactformulier in! Op basis van uw wensen zullen wij in ons netwerk van isolatiespecialisten zoeken naar professionals uit de buurt van Houthalen-Helchteren, vervolgens ontvangt u meerdere offertes op maat, die u zelf kunt vergelijken op basis van prijzen en aanbod. Uw spouwmuurisolatie zal op deze wijze altijd uitgevoerd worden naar uw wensen. Wij helpen u graag verder!

spouwmuurisolatie offerte Houthalen-Helchteren

Gevelisolatie

Gevelisolatie Houthalen-Helchteren
Het isoleren van de gevel met PIR is een klus met relatief hoge kosten, op de lange termijn zult u hiermee echter voordeliger uit komen dan met een dak- of spouwmuurisolatie. Dit komt doordat u met een gevelisolatie na de terugverdientijd jaarlijks tot honderden euro’s meer bespaart, dan met een spouwmuurisolatie.

Dakisolatie

Dakisolatie
De isolatie van daken (met PIR) wordt door de overheid sterk aangeraden. Wilt u besparen op de stookkosten of bijdragen aan een beter milieu? Met een dakisolatie is het mogelijk beide tegelijk te doen, een goede dakisolatie met PIR zorgt in de zomer voor een aangenaam en koel klimaat, terwijl in de winter uw pand uitstekende verwarmd blijft.

Vloerisolatie

Vloer isoleren Houthalen-Helchteren
Wilt u naast het na-isoleren van de spouw nog meer doen aan de isolatie van uw woning? Kies dan bijvoorbeeld voor een vloerisolatie met PIR. Een vloerisolatie heeft naast een besparing op de energiekosten nog diverse andere voordelen zoals een verminderde kans op ongedierte en een stabielere luchtvochtigheid in de woon- en slaapkamer.

Kruipruimte

Kruipkelder isolatie Houthalen-Helchteren
Door de kruipruimte te isoleren profiteert u van vergelijkbare voordelen als bij een vloerisolatie. U kan de isolering van de kruipruimte uitvoeren met diverse isolatiemateriaal soorten zoals thermokussens, PIR of EPS parels. Vraag een expert uit Houthalen-Helchteren om assistentie bij het plaatsen van de isolatiematerialen.